Toukokuun tilastot – Ilveksen peli kehittyy tasaisesti

Tampereen Ilveksellä on takanaan jo lähes kolmasosa kauden Veikkausliigapeleistä, kun toukokuuhun mahtui neljä pääsarjaottelua. Ilves aloitti kauden toisen kuukauden kotiottelulla AC Oulua vastaan ja vieraili Seinäjoella ja Vaasassa, ja vierasreissujen välissä keltavihreä isännöi HJK:a Ratinassa. 

Vaikka kotiottelu Oulua vastaan päättyi todella kirvelevään viime hetken tappioon ja SJK:n vieraana ei tullut kotiin tuomisiksi pisteitä, niin Ilveksen pelillisistä suorituksista joukkueena oli myös positiivista poimittavaa ja tärkeiden yksityiskohtien “yksinkertaistaminen” pelaajille on ollut avainasemassa, kun Klubia ja VPS:a vastaan palattiin pisteiden makuun. 

Aloitetaan pelillisten mittareiden tarkastelu maaliodottamasta (xG): Ilves onnistui AC Oulua vastaan kotikentällään kertaalleen maalinteossa, jota voi pitää jopa suhteellisen kliinisenä suorituksena. Ilves loi yhdeksällä laukauksellaan ainoastaan 0.40 xG ja vierailija puolestaan vakuuttavan 1.84 xG.  

Oulun voittoa voi siis viime hetken sivurajaheittomaalista huolimatta pitää melko oikeutettuna palkintona hyvästä hyökkäyspelaamisesta sillä oululaiset murtautuivat Ilveksen alueella 21 kertaa ottelussa, ja kotijoukkue puolestaan 13 kertaa.  

Rangaistusalueelle murtautumisia ei Seinäjoellakaan ollut hurjaa määrää (11), mutta laukaukset lähtivät asteen paremmilta sektoreilta. Ilveksen kuudesta laukauksesta kerty maaliodottamaa 0.69 xG:n verran ja maaliodottama/laukaus oli huomattavasti Oulu-ottelua parempaa tasoa. 

Kotiottelussa Klubia vastaan oli jo etukäteen tiedossa, että joukkueen on pystyttävä lähes parhaaseen mahdolliseen suoritukseensa, jotta pisteet jäisivät Ratinaan. Joukkueen peli näyttikin määrätietoiselta ja ottelusuunnitelma selkeältä. Tilastot vahvistavat tämän, kun HJK:lle ei kirjattu murtautumisia Ilveksen boksiin kuin kahdeksan kappaletta, kun kotijoukkue pystyi murtautumisiin 13 kertaa.  

HJK:lla meni lähes 80 minuuttia saada laukaus kohti Otso Virtasen vartioimaa maalia, mutta ottelun lopulla tulleet paikat syntyivät läheltä Ilveksen maalia ja näin ollen Klubin maaliodottama nousi lopulta 2.15 xG. Ilveksenkin maaliodottama ottelussa oli kauden suurimpia, kun Klubia vastaan luotua 1.82 xG:ia parempaa ei olla liigaotteluissa nähty kuin KTP:ta vastaan (1.97 xG) huhtikuun viimeisessä liigaottelussa. 

Klubin viime hetken tasoitus vei Ilvekseltä kaksi sarjapistettä ja täyden palkinnon hienosta peli-esityksestä runsaslukuisen kotiyleisön edessä, mutta menetyt pisteet näyttivät ainoastaan nostattaneen joukkueen voitonhaluja seuraavaan otteluun. 

VPS:n vieraana Ilves hallitsi suurimman osan ensimmäisestä jaksosta pelin virtausta pallollisena, ja onnistui useaan otteeseen voittamaan pallon äärimmäisen nopeasti takaisin. Kotijoukkue kuitenkin puolusti tunnollisesti omaa rangaistusaluettaan blokkaamalla Ilveksen matalia keskityksiä ja vaasalaisten maalilla otti muutaman varman torjunnan. Ilves sai lopulta kymmenestä laukauksestaan kuusi kohti maalia, joista Santeri Haaralan ja Oiva Jukkolan laukaukset löysivät tiensä verkkoon. Maaliodottamaa Vaasassa kertyi 1.11 xG, joka jäi hieman kauden keskiarvosta (1.45 xG Veikkausliigassa).

Toukokuun otteluissa siis oli loppua kohti nähtävissä kehitystä niin tulosten puolesta kuin pelillisten mittareiden kannalta, joita joukkueen taustoilla tarkasti analysoidaan. Päävalmentaja Toni Kallion mietteitä ja nostoja pelillisistä onnistumisista voit lukea tuoreesta otteluennakosta. 

Data: Niko Hasa (miesten edustusjoukkueen videovalmentaja)

Teksti: Rasmus Junila

Tule lauantaina tarkastamaan Ilveksen pelillinen kunto, kun FC Lahti saapuu Ratinaan vierailulle. Hanki liput otteluun tästä!