Tasapelit jatkuvat sateisessa Ratinassa – molemmille joukkueille ulosajo

Tampereen Ilves isännöi lauantaina Ratinan stadionilla Seinäjoen Jalkapallokerhoa, kun tällä viikolla vasta kauden ensimmäisen tappionsa kokeneet seinäjokelaiset saapuivat haastamaan Ilvestä sarjapisteistä.

Kahdeksan ottelun tappiottoman putkensa tiistaina tappiolla FC Interin vieraana päättänyt Ilves lähti otteluun muutaman muutoksen kera. Avauskokoonpanoon yhden pelin mittaisen penkkivuoron jälkeen palasi kapteeni Tatu Miettunen ja Petteri Pennanen. Oiva Jukkola sai kauden toisen avauskokoonpanonpaikkansa liigaotteluissa ja ranskalaisjätti Seydine N’Diaye palasi myös avaavaan yhteentoista. Joukkue pelasi myös viime otteluissa ajoittain nähdyllä 3-4-3 muodostelmalla.

Ottelun alku oli varovaista ja mittailevaa molemmilta joukkueilta, mutta kotijoukkue alkoi pian hallita pelitapahtumia vieraiden kenttäpuoliskolla ja toimi kaikissa pelin tuomissa tilanteissa joukkueena tarpeellisen yhtenäisesti ja intensiivisesti. Ensimmäinen todellinen vaaranpaikka nähtiin 12. minuutilla, kun Santeri Haaralan ja Oiva Jukkolan yhteispeli johti boksiin murtautumiseen ja Jukkolan matalaan keskitykseen, joka tippui aivan maalin eteen Larssonille, mutta lontoolaisjätti Arsenalista SJK:ssa lainalla oleva Ovie Ejeheri pystyi pelastamaan vieraat takaiskulta.

Edellisen hyvän paikan järjestelyssä mukana ollut Haarala oli seuraava hyvään tekopaikkaan päässyt pelaaja, mutta laiturin laukaus blokattiin liukuvien SJK-puolustajien toimesta. Hetkeä myöhemmin Haarala pääsi kokeilemaan suoraa vapaapotkua, kun Jukkolaa rikottiin aivan rangaistusalueen rajalla. Haaralan laukaus kiersi muurin, mutta myös hieman maalitolpan väärälle puolelle.

Ratinan yllä rankkana koko pelin ajan jatkunut sade ehti jo ensimmäisen jakson loppuun mennessä tehdä pelialustasta hieman hitaahkon, kun pallon liike nurmea pitkin alkoi pikkuhiljaa hidastua.

Ensimmäinen jakso käytiin loppuunsa saakka maalittomana, mutta hallitsevasta ja vaarallisemmat maalintekopaikat luoneesta osapuolesta ei ollut epäselvyttä.

SJK muokkasi hieman pelinsä rakenteita toiselle jaksolle ja alkoi löytää paremmin vapaita pelaajia Ilveksen puolustusmuodon sisältä ja kotijoukkue joutui jakson alussa puolustamaan huomattavasti syvemmältä kuin suurimman osan ensimmäisestä jaksosta.

Syvältä puolustaminen avasi Ilvekselle mahdollisuuden nopeampiin ja suoraviivaisempiin etenemismalleihin. Ilves-vahti Otso Virtasen pitkä avaus liisi syvälle vieraiden alueelle ja lopulta aina SJK:n boksiin asti jaksanut pallo tippui Larssonin ulottuviin ja hyökkääjä sai jalkansa palloon juuri ennen Ejeheriä, joka myöhästyi tilanteesta niukasti ja rikkoi ruotsalaishyökkääjää rankkarin arvoisesti.

Pallon taakse asettunut Pennanen upotti kauden kolmannen rankkarinsa varmaan tyyliin ja vei keltavihreät johtoon Ratinan illassa.

Ilves piti johtonsa reilun kymmenen minuuttia ennen pelin kenties merkittävintä käännekohtaa.

Koko ajan parempia hyökkäyksiä luonut SJK alkoi saada laadukkaita toimituksia Ilveksen rangaistusalueelle ja maalivahti Virtasen tarvi venyä useempaankin otteeseen pitääkseen maalinsa puhtaana. Kenties ottelun komein torjunta nähtiin 68. minuutilla, kun Otso venytti sensaatiomaisesti näppinsä lähietäisyydeltä tulleen puskun väliin. Virtasen torjunnasta peliväline tippui mustapaitojen ulottuviin, mutta Mohammed Umar blokkasi jatkotilanteesta tuleen laukauksen aivan maaliviivalla.

Ruutu+ tv-kuvista katsottuna pallo näyttää selkästi osuneen Umaria rintalihakseen, mutta erotuomari Mohammad Al-Emara näki tilanteessa käsivirheen, joka johti rangaistuspotkuun ja Umarin ulosajoon. Virtanen aavisti oikeaan kulmaan, mutta ei ehtinyt Jaime Morenon laadukkaan rangaistuspotkun tielle.

Ilves pelasi pelin viimeisen parikymmentä minuuttia miehen vajaalla ja joutui taistelemaan toden teolla pitääkseen pelin tasoissa. Virtanen pystyi torjunnoillaan ja rauhallisella preesensillään auttamaan kotijoukkuetta pysymään pelissä mukana. Vielä ottelun loppuhetkillä joukkueilla oli jälleen saman verran pelaajia kentällä, kun SJK:n maalipyssy Moreno ajettiin ulos tämän huitaistua Ilveksen Felipe Aspegrenia takaraivoon.

Ottelun lisäaika oli jo pitkällä, kun kotijoukkue sai uskomattoman sauman naulata viime hetkien johtomaali. Vaihdosta peliin tullut Sebit James Ngor kiisi vasenta kaistaa pitkin ja haastoi yksinään kaksi SJK-puolustaa. Australialaishyökkääjä onnistui pelaamaan pallon poikittain oikealta nousseelle Aapo Mäenpäälle, joka oli tilanteessa aivan yksin SJK:n boksissa, mutta viime viikolla Suomen Cupin puolella ensimmäisen maalinsa vuosikausiin iskenyt laitapuolusta pyssytti ensimmäisellä kosketuksellaan yli maalin.

Ilveksen oli jälleen tyytyminen yhteen sarjapisteeseen kotikentällään. Tällä kertaa kotijoukkue kuitenkin pystyi luomaan useita laadukkaita maalintekopaikkoja ja oli SJK:n tasoitusmaalin kohdalla selkeästi epäonninen.

Ilves valmentaja Toni Kallion kommentit ottelun jälkeisestä lehdistötilaisuudesta julkaistaan osoitteessa sunnuntaina osoitteessa ilvesedustus.fi

Ilves – SJK, 1.7.2023

Avauskokooonpano: #1 Virtanen (mv), #4 Umar, #8 Pennanen, #9 Parfitt-Williams, #10 Larsson, #13 N’Diaye, #16 Miettunen (C), #19 Jukkola, #29 Haarala, #30 Yusif, #42 Aspegren.

Vaihdossa: #31 Väyrynen (mv), #5 Katz, #7 Ngor, #14 Patut, #21 Bushara, #22 Mäenpää, #23 Hasa.

 

Ilves pelaa seuraavan kerran jo ensi viikon keskiviikkona 5.7. kun joukkue matkaa Kolmosessa pelaavan Vantaan Jalkapalloseuran vieraaksi Suomen Cupin puolivälieräotteluun.

Ensi viikon toinen ottelu pelataan tasan viikon päästä lauantaina, kun Ilves vierailee Veikkausliigaottelun merkeissä Kotkassa KTP:n vieraana.

Ilveksen seuraavassa kotiottelussa juhlitaan miesten edustusjoukkueen vuonna 1983 voittaman Suomen mestaruuden 40-vuotisjuhlia. Varaa paikkasi Ilveksen kotiotteluissa täältä!