Supervaihtomies Traorén maali ansaitsi Ilvekselle tasapelipisteen

Tampereen Ilves vieraili perjantain alkuillassa lyhyen matkan päässä Valkeakoskella ja haastoi FC Hakan Veikkausliigan haastasarjan ensimmäisessä ottelussa. Pirkanmaan herruudesta taistelevien kilpakumppaneiden kauden kolmas kohtaaminen tuotti yhden kauden dramaattisimmista jalkapallonäytelmistä, ja loppuun asti taistelleilla keltavihreillä oli lopulta sana sanottavana lopputuloksen osalta.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä ja peliä käytiin alkuun kummassakin päässä, ilman merkittäviä maalipaikkoja. Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana pallollisia hallintajaksoja nähtiin molempien joukkueiden toimesta, mutta vaaralliset murtautumiset olivat vähissä. Peli ei kuitenkaan ehtinyt jämähtää tarkkaan joukkueiden väliseen mittailuun, vaan läpimurto tulostaululle syntyi hieman yllättäenkin, kun Haka löysi tiensä oikealta kaistalta Ilveksen rangaistusalueelle ja maalin eteen pelattu pallo löysi mustavalkoisten hyökkääjä Juan Lescanon, joka siirti pallon lähietäisyydeltä verkkoon ja vei kotijoukkueen johtoon.

Ilves oli lähellä tasoitusmaalia jo reilun kymmenen minuuttia Hakan avausmaalista, kun Oiva Jukkola pääsi hyvän pallon liikuttelun seurauksena laukomaan kotijoukkueen boksissa ja Ilves-kasvatin laukaus kimposi maalin ylärimasta yli rajojen. Jukkola otti myös välittömästi laukauksensa jälkeen kovan osuman jaloilleen, mutta tuomaristo ei nähnyt tilanteessa aineksia rangaistuspotkutuomioon.

Ilves alkoi hallita pelitapahtumia pallollisena ja painamaan Hakaa syvemmälle omalle alueelleen, mutta hyvä pelillinen paine ei tuottanut vieraiden kannalta toivottua tulosta ja pian tapahtumia nähtiin Ilveksen maalilla. Haka pääsi pitkähkön puolustusjaksonsa jälkeen etenemään nopeasti keltavihreiden alueelle ja jälleen laadukas murtautuminen oikealta tuotti hyvän keskityksen, jonka Elias Mastokangas viimeisteli suoraan ilmasta maaliin, ohi heittäytyneen Otso Virtasen.

Ilves jatkoi jakson loppuun asti näennäistä hallintaansa, mutta laadukkaat tilanteet viimeistelyvaiheessa olivat kortilla. Sama teema jatkui pitkälle toista jaksoa, kun keltavihreät liikuttivat palloa ja yrittivät, pitkälti tuloksetta, luoda tilanteita kotijoukkueen maalin läheisyyteen.

Toisen jakson edetessä ilmeni ajoittain lupaaviakin hetkiä, kuten Jorginhon vapaapotku optimaaliselta etäisyydeltä, mutta vieraat eivät saaneet valmista aikaan. Penkin päässä päävalmentaja Joni Lehtonen kumppaneineen näki tarpeelliseksi tuoda joukkueen pelaamiseen uusia elementtejä vaihtojen kautta, kun Kalle Katz, Sebit James Ngor, Méry Traoré ja Emmanuel Patut pääsivät antamaan oman panoksensa peliin.

Toisen jakson, ja kenties koko pelin, laadukkain vierailijoiden tehtailema maalipaikka nähtiin 84. minuutilla, kun laitamurtautuminen oikealta tuotti hyvän syötön n. rangaistuspisteen kohdalle ja Lauri Ala-Myllymäki tälläsi mielipaikaltaan ensimmäisellä kosketuksella, mutta voimakas veto suuntautui kohti Hakan maalilla torjunutta Aatu Hakalaa.

Vain hetkeä myöhemmin vieraat saivat pitkään kaipaamansa läpimurron, kun erotuomari Joni Hyytiä tuomitsi Ilvekselle rangaistuspotkun. Pallon taakse asettui koko kauden ajan vaarallisuuttaan esitellyt Santeri Haarala, joka teki yhdestätoista metristä varmaa työtä ja käynnisti kauden neljännellä liigamaalillaan vieraiden loppukirin.

Hetkeä kavennusmaalin jälkeen oltiin myös lähellä loppukirin nopeaa kasaan kuivumista, kun Haka pääsi pallonriiston jälkeen ylivoimahyökkäykseen ja Virtanen joutui venymään sankarilliseen pelastukseen 1v1 tilanteessa mustavalkoisten hyökkäystä vastaan.

Ilves sai vielä ottelun lisäajalla tuotua pelin Hakan alueelle ja lopulta oikealta kaistalta lähtenyt Aapo Mäenpään keskitys tuotti tilanteen, jonka vaihdosta peliin tullut malilaishyökkääjä Traoré viimeisteli taidokkaasti ohi Hakalan.

Méryn akrobaattinen viimeistely nosti ilvesläisten tunnelmat ohuesta epätoivosta takaisin toiveikkaalle tasolle ja malilainen oli vielä kertaalleen maalintekopaikassa, kun Hakala tiputti pitkän keskityspallon boksissa ja hyökkääjä pääsi yrittämään viimeistelyä, mutta vaikeasta asennosta lähtenyt laukaus jäi ottelun viimeiseksi potkuksi.

Tehtaan kentällä ottelua seuranneet 2590 silmäparia saivat todistaa viihdyttävän pistejakoon päättyneen paikallistaiston.

Ilves kasvatti tasapelipisteen turvin eroa sarjataulukossa itseään alempana majaileviin Kotkan Työväen Palloilijoihin ja IFK Mariehamniin. KTP kärsi perjantaina tappion FC Lahtea vastaan ja MIFK kohtaa lauantaina vieraskentällä AC Oulun. Keltavihreiden pelit Haastajasarjassa jatkuvat viikon päästä Kotkassa.

FC Haka – Ilves, 15.9.2023

Avauskokoonpano:

#1 Virtanen (MV), #3 Jorginho, #9 Parfitt-Williams, #13 N’Diaye, #15 Ala-Myllymäki, #16 Miettunen (C), #19 Jukkola, #22 Mäenpää, #29 Haarala, #30 Yusif, #42 Aspegren.

Vaihdossa: #12 Viitala (MV), #4 Umar, #5 Katz, #7 Ngor, #14 Patut, #23 Hasa, #27 Traoré.