Haastajasarja käyntiin Valkeakoskella – ”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn…” haastattelussa päävalmentaja Lehtonen

Tampereen Ilves aloittaa Veikkausliigassa sijoille 7-12 sijoittuneiden joukkuiden kesken pelattavan Haastajasarjan. Ilves tippui pääsarjan runkosarjaosuuden viimeisen kierroksen jälkeen sijalle 10. Loppusarjan viidestä ottelusta ensimmäisessä eteen osuu vierasmatka, mutta ei pitkä sellainen, kun keltavihreät kohtaavat Valkeakosken Hakan perjantai-iltana Tehtaan kentällä.

Ilves kärsi ennen maaottelutaukoa kirvelevän tappion FC Lahden vieraana, kun joukkue jäi viiden maalin ottelussa häviäjäksi Lahden iskettyä yhdeksään minuuttiin kolme kertaa. Joukkueella on kuitenkin ollut maaottelutaon tuoma hengähdystauko, joka mahdollistaa Joni Lehtosen valmennusryhmän käyttöön käytännössä täyden Ilves-miehistön.

Kauden kolmatta Pirkanmaan paikkalliskamppailua isännöivä Haka lähtee Haastajasarjaan kahdeksantena, kaksi sijoitusta ja neljä sarjapistettä tamperelaisten yläpuolella. Viime kaudella neljänneksi sijoittunut ja europeleihinkin selvinneellä Teemu Tainion luotsaamalla ryhmällä on ollut kieltämättä tänä vuonna haastavampi kausi, mutta valkeakoskelaiset ovat siitä huolimatta edelleen tappioitta kotikentällään.

Tehtaan kentän kotiyleisö ei ole kuitenkaan todistanut omiensa voittoa kuin kahteen otteeseen, Ilvestä vastaan kesäkuussa pelattu tasapeli oli yksi yhteensä yhdeksästä pistejakoon päättyneestä Hakan kotiottelusta. Runkosarjaosuuden viimeisestä kuudesta ottelusta mustavalkoisten saldoksi jäi 3 voittoa ja 3 tasapeliä.

Ilves puolestaan sai reilusti yli kahden kuukauden mittaiseksi venyneen voitottoman putkensa katki, kun joukkue haki helpottavan, 0-3 lukemin AC Oulusta irronneen, vierasvoiton ja kaatoi muutamaa päivää myöhemmin saman vastustajan varmistaessaan paikkansa Suomen Cupin loppuottelussa.

Uutta uskoa kauteen tuoneet voitot varjostuivat kuitenkin hieman, kun kahdesta viimeisestä runkosarjaosuuden ottelusta tuloksena oli tappiot FC Honkaa ja Lahtea vastaan. Tauko otteluista on kuitenkin antanut sauman parannella joukkue lähes täyteen vahvuuteen ja päävalmentaja Lehtonen uskoo joukkueen olevan hyvässä valmiudessa seuraaviin haasteisiin:

”Viimeinen viikko, ennen Lahti-peliä, oli todella haastava kun pelaajia oli sairaana ja sen puolesta lähtökohdat otteluun haastavat. Olosuhteet ottelussa ja ottelusuunnitelma ei ollut parhaat mahdolliset, joten tulos oli sen mukainen. 

”Nyt on saatu pelaajat terveeksi ja meillä on lähestulkoon kaikki käytössä perjantaina Hakaa vastaan ja sen puolesta tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Joukkue vaikuttaa tällä hetkellä olevan henkisesti hyvässä tilassa, voitontahtoa löytyy ja pelaajat vaikuttavat valmiilta heittäytymään otteluihin sopivan positiivisella tavalla. Sitä halutaan nähdä, että meidän pelaaminen on positiivista ja energistä. Tällä hetkellä joukkue näytää siltä miltä haluammekin”, kertoo Lehtonen.

Sarjapisteiden merkitys luonnollisesti korostuu Haastajasarjan joukkueiden välisten erojen ollessa äärimmäisen pieniä, mutta vanha viisaus ottelun kerrallaan pelaamisesta pätee myös Ilveksen loppukauteen, johon liittyen Lehtonen nosti vielä muutaman pelillisen avainkohdan:

”Totta kai, tässä tilanteessa kaikki pelit ovat tärkeitä ja jokaisessa on iso panos. Tätä lajia ei oikeastaan voi edes lähestyä muulla tavalla kuin keskittymällä seuraavaan otteluun ja pohtimalla mikä on se sapluuna millä siitä saadaan paras mahdollinen tulos. Jos pystytään näin toimimaan, että fokus on edessä olevassa tehtävässä ja ottelussa, niin olemme vahvoilla.

”Avainasiat, oikeastaan koko loppusyksyyn, tulee olemaan hyökkäyspelaamisessa tempon pitäminen koko ottelun ajan, että pallo liikkuu pelaajalta toiselle riittävällä vauhdilla. Viimeiselle kolmannekselle päästäessä pitää saada hyökkäykset ns. upotettua, eli pallo pelattua syvälle ja pyrkiä luomaan maalipaikkoja siitä. Puolustuspelaamisessa täytyy saada jatkuva paine pallolliseen ja jatkuvuutta koko puolustustekemiseen, että pystyttäisiin tekemään useita puolustustoimintoja putkeen ilman, että tekemisessä tulee katkoja”, summaa Lehtonen.

Pirkanmaan paikalliskamppailu käynnistää Veikkausliigan Haastajasarjan yhdessä samaan aikaan pelattavan FC Lahden ja  KTP:n välisen kohtaamisen kanssa ja molemmilla pelipaikkakunnilla varmasti jännitetään lopputulosta myös toisaalta.

Otteluliput perjantaina Tehtaan kentällä pelattavaan paikallistaistoon ovat hankittavissa tästä ja valikoimasta löytyy erikseen liput vieraskannattajille varattuun katsomonosaan.

Jos et pääse perjantaina tekemään lyhyttä reissua Valkeakoskella, niin ottelu on totusti seurattavissa myös Ruutu+ välittämänä suorana lähetyksenä. Lähetys käynnistyy 10 min ennen klo 18.00 alkavaa ottelua.

 

Artikkelikuva: Jimi Soinila