Suomen Cup käyntiin Ilveksen osalta – haastattelussa päävalmentaja Kallio ”Tämä on meille tärkeä kilpailu”

Tampereen Ilveksellä on keskiviikkona edessä kauden 2023 ensimmäinen Suomen Cup ottelu. Perinteiseen “tulos, tai ulos” -formaattiin toissa kaudella palannut kilpailu on jo kolmannella kierroksella ja tässä vaiheessa turnaukseen mukaan astuu Ilveksen lisäksi viisi Veikkausliigajoukkuetta. 

Cupin vuonna 2019 voittanut Ilves lähtee tämänkin vuoden turnauksessa luonnollisesti tavoittelemaan paikkaa syksyllä Olympia stadionilla pelattavasta finaalista, mutta tie sinne on tietenkin pitkä ja alkaa keskiviikkona Turussa TPS:n vieraana.  

Ilves kohtasi TPS:n tasan kuukausi takaperin Kaupin stadionilla pelatussa harjoitusottelussa. Keltavihreät olivat tuona maaliskuisena lauantai-iltapäivänä 2-0 lukemin turkulaisia parempi ja ovat viime vuosien keskinäisissä kohtaamisissa TPS:a vastaan reilusti niskan päällä, voitettuaan turkulaiset seitsemässä edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa.  

Päävalmentaja Toni Kallio kertasi otteluun valmistavien harjoitusten jälkeen tiistaina viime viikonlopun KuPS-tappion kehityskohtia, kiireisen viikon haasteita ja Suomen Cupin tavoitteita:  

“Tietysti Cup-voitot on niitä ihan selkeitä kohokohtia, mutta tietysti kokemusten joukkoon on mahtunut myös pettymyksiä. Cup on hieno kilpailu ja toivoisi, että saataisi sen arvostus samalle tasolle miten muissa maissa vastaavia kilpailuita arvostetaan. Se on raaka peli, kun yksi virhe voi tiputtaa kilpailusta, niin sitten tulee sitä kuuluisaa Cup-draamaa, joka vuosi jotakin”, pohtii Kallio kilpailun luonteesta. 

“Viime vuonna tietysti itse möhlittiin omat mahdollisuutemme edetä Cupissa loppuvaiheisiin, mutta niistä on opittu, tämä on tärkeä kilpailu meille ja tavoitteena mennä ihan päätyyn asti” 

Kauden ensimmäisen Cup-vastus TPS kohdataan Turun urheilupuiston yläkentällä ja päävalmentaja muisteli viimeistä vierailuaan kyseiselle kentälle noin vuosikymmenen takaa, kun vastustajan maalilla oli nykyisin Kalliollekkin hyvin tuttu hahmo. 

“Olikohan vuosi 2012, kun pelattiin Åbo IFK:ta vastaan nousukarsinnassa ja 1-0 voitto meille. Vastustajan maalilla oli nuori ja lupaava Otso Virtanen! Semmoinen muisto yläkentältä, sen jälkeen siellä ei oo muistaakseni tullut vierailtua. Pidetään huoli, että Ilves lähtee tälläkin kertaa tullaan voiton kanssa kotiin”, linjaa Kallio. 

Sunnuntain Kuopion vierailusta alkoi Ilveksen kolmen pelin viikko, kun Cup-kohtaaminen TPS:n kanssa osuu KuPS tappion ja KTP kotipelin väliin. Kiireinen ottelutahti aiheuttaa väkisinkin muutoksia joukkueen viikkoon. 

“On pakko (kierrättää ottelutahdin takia) ja muutamilla pelaajilla on pieniä vaivoja, niin pitää tehdä muutoksia. Harjoittelun osalta se tarkoittaa sitä, että käytännössä tässä vaan palautellaan pelien välissä ja valmistaudutaan otteluihin, niin ei ole aikaa tehdä rakenteellisia muutoksia, eikä ole tarvettakaan, kun tiedetään, että KuPS peli oli meiltä heikko. Siihen oli selkeä syy, ja se oli että ei oltu lähelläkään omaa tasoamme pallollisessa pelaamisessa. Jouduttiin sen takia puolustamaan pitkät pätkät, mutta se on nyt unohdettu ja onneksi päästään korjaamaan tilanne huomenna”, kertoo Kallio. 

TPS:n riveissä vastaan asettuu paljon laadukkaita ja kokeneita pelaajia joiden uhka on Kalliolla ja tämän valmennustiimillä hyvin tiedossa. 

“Siellä on tietysti kokemusta, hyökkäyspäässä (Roope) Riski ja (Kasper) Hämäläinen erittäin tuttuja pelaajia mm. Veikkausliigasta. Suhteellisen suoraviivaisesti (TPS) pyrkii eteenpäin, laitapelaajilla on vauhtia ja 1v1 haastokykyä, sekä hyvän oloinen isokokoinen boksi/target-hyökkäjä. Tilanteenvaihdot on tällaisissa peleissä aina isossa roolissa”, avaa Kallio kotijoukkueen vaarallisuudesta. 

“Eniten on käyty läpi omaa tekemistä. Pitää pystyä etenemään, löytämään tiloja, paljon paremmin kuin sunnuntaina. Siihen on tän viikon vähäinen aika käytetty, että päästään takaisin sille tasolle missä ollaan oltu.” 

Vielä kertaalleen Cup-unelmista ja mahdollisuuksista edetä aina Olympiastadionille asti kysyttäessä, Kallio vahvisti joukkueen tahtotilan voittaa kilpailu, mutta muistutti että on edettävä kierros kerrallaan ja Cupissa draama on aina taattua: 

“Tavoitellaan tietenkin finaalipaikkaa ja voittoa. Mielenkiintoinen, hieno kilpailu, kun ei koskaan tiedä ennen loppuvaihetta että kuka tulee vastaan. Huomenna halutaan mennä jatkoon, tyylipisteitä ei jaeta. Tehdään kaikki mahdollinen, että saavutetaan jatkopaikka ja katsotaan ketä tulisi seuraavana vastaan. Cuppia pelataan peli kerrallaan ja aina on valmistauduttava hyvin. Ja, kuten sanoin, aina tapahtuu draamaa, ja aina finaalissa eivät kohtaa ennakkosuosikit.” 

Loppuun henkilökohtaisista toivevastustajista kysyttäessä Kallio ei halua nimetä seuroja, mutta kertoo omista kokemuksistaan pelaajana alasarjajoukkueita vastaan: 

“Ei (ole toivevastustajaa), mutta paljon on omalta peliuralta muistoja peleistä pienemmillä paikkakunnilla, jossa on otettu vastaan… ****ilua! Niissä on sitä tunnelmaa, kun ennakkosuosikkina menee pienemmälle paikkakunnalle ja yleisöstä tulee vähän huutelua, niin nehän on hienoja muistoja, kertoo Kallio. 

 

Ilveksen Cup-taival käynnistyy Turussa Yläkentän tekonurmella klo 18.30 ja ottelua voi seurata suorana lähetyksenä, tietenkin Ruutu urheilun välityksellä.