Ilves kärsi kauden ensimmäisen tappion Kuopiossa

Tampereen Ilves matkasi sunnuntaina kauden ensimmäiseen Veikkausliiga vieraspeliinsä. Kohteena oli Kuopion Palloseuran kotikenttä Väre Arena, jossa tunnelma ottelun alla oli varmasti monella tapaa latautunut. Kuopiolaiset lähtivät ensimmäiseen otteluunsa Jani Honkavaaran toisella valmentajakaudella seurassa, ja hakivat kauden ensimmäistä voittoaan kolme pistettä edellä otteluun lähteneestä Ilveksestä.

Kotijoukkue halusi selvästi määrätä ottelun intensiteetin ja pyrki miehittämään Ilveksen kenttäpuoliskon ja löytämään etenemismalleja nopealla pallon liikuttamisella. Ottelun alun mielenkiintoisin hetki tuli kuitenkin, kun vihreässä vierasasussa pelanneen Ilveksen puolustuksen ylimpänä kärkenä ollut Adam Larsson oli päästä isäntien puolihuolimattoman pallon kierrättämisen johdosta läpi kohti KuPSin maalia. Johannes Kreidl tuli kuitenkin maaliltaan vastaan ja pamautti pallon aina kollega Otso Virtaselle asti, joka joutui pakittamaan lähes maaliviivalle asti kopatakseen Kreidlin pompun ottaneen laukauksen, joka merkittiin pelin ensimmäiseksi maalintekoyritykseksi.

Ilveksen ensimmäinen ja lopulta paras paikka tuli 12. minuutilla, kun pitkän avauksen kakkospallo KuPSin puoliskolla jäi vieraiden haltuun ja Yusif Moussa löysi oikealta välikaistalta isosta tilasta Petteri Pennasen, joka purjehti kotijoukkueen alueelle ja pelasi hyvän syötön takaviistoon Larssonille, mutta ruotsalaisen laukaus blokattiin pari metriä ennen maalia.

Otso Virtanen joutui torjuntatöihin 20 minuutilla boksin takaa tulleesta kovasta laukauksesta ja pallo tippui entisen KuPS-vahdin torjunnasta Anton Popovitchin ulottuville, mutta tämän laukaus kimposi häikäisevästi tolpasta tolppaan ja Ilves pelastui takaiskulta. Ensimmäinen jakso eteni sitkeästi kotijoukkueen hallinnassa ja Ilves joutui tekemään paljon töitä puolustusmuodostaan.

Yleensä laitapuolustajana nähty ja ensimmäisellä jaksolla varoituksen saanut Najeeb Yakubu oli pelannut laitahyökkääjänä ensimmäisen jakson ja jätti puoliajalla kentän Oiva Jukkolan tullessa tilalle.

Ilves ei satunnaisia hetkiä ja erikoistilanteita lukuunottamatta saanut kummempaa painetta kuopiolaisten maalille. 70 minuutin jälkeen penkiltä alkoi jälleen tapahtua ja Toni Kallio valmennusryhmineen otti peliin mukaan 25 v. syntymäpäiviää viettäneen Seydine N’Diayen ja Baddredine Busharan, joiden tilalte väistyi lähimpänä maalintekoa ollut Larsson ja ensimmäistä kertaa alkaneella kaudella kokoonpanossa ollut Lauri Ala-Myllymäki. Noel Hasa tuli vielä 85. minuutilla Yusif Moussan tilalle.

Ilves joutui puolustamaan useita kuopiolaisten keskityksiä ja olemaan pitkiä aikoja tiiviisti pallon salla puolustustehtävissä. Ilveksen maalilla kolme torjuntaa ottelussa esittänyt Virtanen joutui kuitenkin lopulta taipumaan, kun kotijoukkue löysi erikoistilanteen kakkosvaiheessa Joona Vetelin Ilveksen alueelta ja entinen ilvesläinen löysi takaviistosta vaihdosta peliin tulleen Clinton Antwin, joka viimeisteli voimakkaalla laukauksella läpi heittäytyvien Ilves-puolustajien.

KuPSin johto piti loppuun asti ja joukkue pääsi juhlimaan kauden ensimmäistä täyttä pistepottiaan. Ilves puolestaan kärsi ensimmäisen tappionsa ja on nyt kolmen ottelun jälkeen kokenut joka sortin tuloksen, kun alla on tasapeli, voitto ja tappio.

Ruudun haastattelussa ottelun jälkeen ollut Santeri Haarala kommentoi ottelua:

– Ensimmäinen puoliaika aivan kauheeta. Toisella jaksolla puolustettiin ja yritettiin saada paikka mistä tehdä. Ei saatu paikkaa ja vastustaja teki. Tiedettiin, että KuPS tulee pitämään palloa ja haluttiin vastahyökkäyksiä, linja taakse palloa. Ei saatu omaa pallolista peliä oikein toimimaan

Pennasen ja Virtasen tavoin KuPSia aiemmin edustanut Haarala suuntasi katseet jo tulevaan, kiireiseen viikkoon.

– Nyt vaan himaan Tampereelle ja palaudutaan. Tässä on paljon matseja, meilläkin on tässä kolme matsia viikossa, niin pakko vaan unohtaa tää ja mennä seuraavaan.

Ilves KuPS:a vastaan 23.4.

#1 Virtanen, #22 Mäenpää, #4 Umar, #16 Miettunen, #42 Aspegren, #30 Moussa, #8 Pennanen, #15 Ala-Myllymäki, #55 Yakubu, #29 Haarala, #10 Larsson.

Vaihdossa: #12 Viitala. #5 Katz, #13 N’Diaye, #Patut, #19 Jukkola, #21 Bushara, #23 Hasa,

Ilves pelaa seuraavan kerran jo keskiviikkona, kun Suomen Cupissa tie vie Turkuun TPS:n vieraaksi.