Lauantain ottelussa kutsuvieraina 1983 Suomen mestareita – haastattelussa Ilves-legendat Hjelm ja Ojala

Tampereen Ilves voitti vuonna 1983 seuran historian ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan jalkapallon Suomen Mestaruuden. Lauantaina Ilves isännöi aikoinaan mestaruusnäyttömänä toimineella Ratinan stadionilla IFK Marienhamnia ja seura muistelee samalla 40 vuoden takaista mestaruutta kutsumalla otteluun mestarijoukkueen pelaajistoa ja henkilökuntaa. 

Tänä vuonna tulee täyteen 40 vuotta siitä, kun Ilves varmisti mestaruuden 15 000 katsojan edessä Ratinassa, kun Jussi Ristimäen luotsaama joukkue kaatoi Kokkolan Pallo-Veikot ratkaisevassa ottelussa.

Ilveksen menestyksen vuosiksi voidaan laskea 1979 Suomen Cup mestaruudesta alkanut aikakausi, joka toi –83 mestaruuden lisäksi SM-pronssia 1984, hopeaa 1986 ja vuonna 1990 seuran historian toisen Suomen Cup voiton, Ristimäen palattua päävalmentajan pestiin vuotta aiemmin. 

Useat pelaajat olivat tuolloin etuoikeutetussa asemassa ja pääsivät edustamaan Ilvestä käytännössä koko tämän menestyksekkään ajanjakson, joka piti sisällään myös kohtaamisia AS Roman ja Juventuksen kaltaisten Euroopan jättiläisten kanssa.  

Edellämainitusta ajanjaksosta on kulunut jo sen verran aikaa, että valitettavasti kaikki mestaruuksia Ilveksessä juhlineet eivät ole enää maallisilla pelikentillä ja mm. vuoden 1986 Mestaruussarjan maalikunnigas Jari ‘Niisku’ Niinimäki poistui hiljattain keskuudestamme.

Kaksi tuon aikakauden avainpelaajaa pääsi kertomaan muistojaan mestaruuskaudesta ja toinen heistä nähdään myös lauantaina Ratinassa.  

Veikkausliiga-aikakaudella mestaruuden valmentajana kolmeen otteeseen voitannut Ari ‘Zico’ Hjelm murtautui joukkueeseen pari kautta ennen mestaruutta nuorena pelaajana ja muisteli lämmöllä uransa ensimmäistä, ja ainoaa, pääsarjamestaruutta pelaajana: 

“Ilves oli voittanut Suomen Cupin –79 ja kohdannut seuraavana vuonna europeleissä muistaakseni Feyenoordin. Kun pääsin joukkueeseen –81, niin se oli vähän yllätys. Viisi pelaajaa nostettiin joukkueeseen ja olin niistä yksi. Kiitos Niinimäen Jarille ja Uimosen Artolle, että homma lähti hyvin käyntiin ja pääsin heidän kanssa hyvään kolmikkoon pelaamaan, mulla oli aika turvallinen olo. 

Mulle tuli myös paljon paikkoja ja pääsin tekemään maaleja, millä oli sen jalkautumisen kannalta iso merkitys, kun pääsin 80-luvun alussa ensimmäistä kertaa U21-maajoukkueeseen. En ollut pelannut missään nuorisomaajoukkueissa ennen sitä. Vuoden –83 mestaruus oli ensimmäinen iso mitali mulle, ei ollut junioreistakaan mitään ennen sitä. Olin silloin vielä aivan junnu, kiitos kokeneille pelaajille, että oli turvallinen pelata ja kehittyä rauhassa”, muistelee Zico.

Lauantain juhlaottelu jää valitettavasti Zicolta väliin, mutta Ilveksen menestyksen ajoilta on jäänyt 100 A-maaottelua pelanneelle tamperelaiselle elinikäisiä ystäviä ja muisteltavaa vuosikymmeniksi:

“Onhan sillä (-83 voitetulla mestaruudella) iso merkitys, kun pelasin kuitenkin aika kauan, mutta ei mulla ole kuin yksi Suomen mestaruus pelaajana. Se on tämä -83 mestaruus ja kuulun sitä kautta hienoon ryhmään, ilvesläisiin joilla on Suomen mestaruus. Sillä on iso merkitys”, summaa Hjelm. 

Kuuntele Zicon haastattelu kokonaisuudessaan Ilveksen Viikko –podcastista. Haastattelu alkaa 14 minuutin kohdalla.  

Hjelm vietti Ilveksessä kaudet 1981-1984, ja palasi vielä kaudeksi 1994 joukkueen kapteeniksi. Zicon kanssa niin 80- kuin 90-luvulla samanaikaisesti Ilvestä edustanut Petri ‘Polle’ Ojala edusti Ilvestä pelaajana 12 peräkkäistä kautta ja pelasi kaikkiaan 257 pääsarjaottelua.

Ojala murtautui edustusjoukkueeseen mestaruusvuonna –83 ja sai 19-vuotiaana pelaajana hyvin vastuuta Ristimäen luotsaamassa laadukkassa joukkueessa: 

“Se oli mulle ensimmäinen kausi, tulin –82 ensimmäiseen joukkueen palaveriin Jäähoviin ja sitten –83 huhtikuun lopulla oli ensimmäinen pelini SM-sarjassa. Kausihan meni hyvin ja silloinhan nuorena ajatteli, että mestaruuksiahan tulee joka vuosi, mutta niin vaan on 40 vuotta kulunut (ilman mestaruutta), ikävä kyllä. 

“Nuorena pelaajana oli varmasti erilaista tulla joukkueeseen kuin tänä päivänä. Mentaliteetti oli, että nuoren pelaajan pitää näyttää kykynsä ja voittaa arvostus. Roolini kentällä oli keskikentän vasen laita ja (kaudella 1983) aloitin jo varmaan kaksi kolmasosaa peleistä ja lopuissa tulin vaihdosta kentälle. Ristimäen Jussi antoi kyllä hyvin roolia nuorelle pelaajalle”, pohtii Ojala. 

Pollen haastattelu jatkuu huomenna (perjantai 14.7.) tällä sivulla julkaistavassa jatkojutussa. 

Vuoden 1983 mestareiden kunniaksi liput lauantain juhlaotteluun Ilves – IFK Marienhamn alkaen hintaan 8,30€.

Varaa paikkasi Ratinassa!  #ParastaAikaaYhdessä