Ratina menestyksen näyttämönä – “Kyllä siinä melkoinen riehuminen alkoi” 

Tampereen Ilves on kutsunut lauantaina Ratinan stadionilla IFK Mariehamnia vastaan pelattavaan Veikkausliigaotteluun kutsuvieraiksi vuoden 1983 Suomen mestareita ja seura kunnioittaa 40 vuoden takaista mestaruutta ottelun yhteydessä. 

Mestaruuskaudella –83 Ilves oli silloisessa sarjajärjestelmässä “pääkierroksen” jälkeen (kohdattuaan kaikki 11 vastustajaa kaksi kertaa) toisena, kolme pistettä Turun Palloseuran takana.  

Mestaruussarjassa Jussi Ristimäen luotsaama ryhmä eteni tappioitta ja oli lopulta ratkaisevan ottelun äärellä Ratinassa, kun vastaan asettui Kokkolan Pallo-Veikot.  

Eilen tällä samalla sivustolla julkaistussa haastattelussa Petri ‘Polle’ Ojala avasi omaa murtautumistaan joukkueeseen nuorena pelaajana. Vasta 19-vuotiaana nuorukaisena ison roolin joukkueessa saanut Ojala muisteli, että ei kokenut nuorena pelaajana juurikaan paineita ratkaisevasta pelistä, mutta 15 000 katsojan edessä mestaruuden ratkaiseminen on muistona lähtemätöntä sorttia: 

“Jatkosarjassa oltiin voitettu käytännössä kaikki pelit ja kun viimeisen otteluun lähdettiin, niin tuntuihan se erinomaiselta kun silloinen Tampereen Säästöpankki tarjosi Ilves-faneille ilmaisen sisäänpääsyyn. Mutta ei olisi silti osattu arvata, että täällä 15 000 ihmistä olisi, se oli ihan mahdoton määrä. 

Voitollakin oltaisiin voitu joutua uusintaotteluun mestaruudesta, jos HJK olisi voittanut Helsingissä Hakan. Oman ottelun voittamisen jälkeen seistiin tuossa (osoittaa Ratinan juoksurataa) rivissä ja odotettiin lopputulosta, yleisö ei lähtenyt mihinkään. Sitten tuli tulos Helsingistä, että Haka on voittanut ja olihan se melkoista riehumista sen jälkeen, upea hetki”, muistelee Ojala. 

Jari Niinimäki ja Ari Hjelm juhlimassa

 

Mestaruudesta pelaaminen tuhansien katsojien edessä on tunnelataukseltaan varmasti jokaiselle pelaajalle suuri hetki ja kaikki käsittelevät henkiset paineet omalla tavallaan, mutta Ojala ei nuorena pelaajana muista, että joukkueesta olisi ollut aistittavissa erityisiä paineita: 

“Uskoisin, että jos olisin urani loppupuolella ollut samassa tilanteessa, niin varmasti olisi ollut paineita, että nyt on se tilaisuus voittaa mestaruus, jota ei ole saatu. 

“Mulle se oli ensimmäinen kausi ja en kyllä muustakaan joukkueesta aistinut kuin halun älyttömän halun voittaa se (ratkaiseva KPV-ottelu) ottelu ja mestaruus. Itse seurasin miten muut reagoi ja sitten piti vain luottaa siihen mitä on aikaisemminkin tehty”, summaa Ojala mestaruuden ratkeamista. 

Lauantaina Ojala ja useat muut mestaruusjoukkueen jäsenet ovat Ratinassa kutsuvieraina, ja pääsevät näyttäytymään lauantain otteluyleisölle, sekä tietenkin tapaamaan vanhoja kavereita: 

“Ilman muuta hieno asia (nähdä kavereita). Osan kanssa ollaankin kokoonnuttu vuosittain, mutta sinne on tulossa sellaisiakin kaverita joita ei useasti näe, niin hieno nähdä heitä. Hieno tilaisuus ja kiva muistaminen Ilvekseltä, Ratinassa on aina upeata olla, se on se meidän paikka”, päättää Ojala lauantain juhlapäivän ennakoinnin. 

Ilves pelaa tällä kaudella viimeistä kauttaan Ratinan stadionilla ennen siirtymistä uudelle Tammelan jalkapallostadionille. Menestyksen näyttämönä Ilvekselle usein toiminut Ratina toimii kotikenttänä vielä muutaman ottelun verran ja lauantaina on seuraava mahdollisuus täyttää legendaarinen stadion Ilves-henkisellä väellä. 

Liput otteluun vuoden 1983 mestareiden kunniaksi alkaen hintaan 8,30€, varaa lippusi tästä!