Kova taistelu pääkaupungissa ei riitä pisteille – Tuttu ”akilleen kantapää”

Tampereen Ilves vieraili lauantaina Helsingin Töölössä ja pelasi Veikkausliigaa Helsingin Jalkapalloklubin vieraana. Kaksi liigan eniten tasapelejä tahkonnutta joukkuetta ottivat toisistaan mittaa tasaisessa pelissä, jossa läpimurtoa saatiin hakea pitkään ja hartaasti.

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen eteni tasaisissa ja melko rauhallissa merkeissä, kun joukkueet mittailivat toisiaan. Ilves asettui ottelun alussa selkeämmin puolustamaan omaa kenttäpuoliskoaan hyvin organisoidussa 5-3-2 blokkipuolustuksessa, jolla kotijoukkueen laitamurtautumiset saatiin pitkälti estettyä.

Ilveksen ensimmäinen parikymppinen meni pitkälti puolustustehtävissä, mutta kurinalainen puolustaminen piti Klubin laukaisuyritykset pääsääntöisesti boksin ulkopuolella. Reilun 20 minuutin jälkeen hieman puolen kentän paremmalta puolelta lähtenyt sivuvapari käynnisti vieraiden kannalta hyvien pelitapahtumien putken. Santeri Haaralan pitkä vapari tuli hyvin rykelmän yli vapaille pelaajille, mutta tuomari vihelsi pilliinsä pallon ollessa vielä ilmassa ja Ilves sai vaparin aivan unelmatontilta. Haaralan vapari oli vaarallisen näköinen, mutta muuri sai ohjattua vedon yli maalin ja Ilveksen kulmaksi.

Kolmatta erikoistilannetta peräkkäin antanut Haarala lähetti maalin eteen vaarallisen pallon, joka hipoi etualueella Adam Larssonin hiuksia ja pallo tippui aivan maalin eteen, mutta keltapaidat eivät saaneet ohjattua palloa verkkoon.

Seuraava erikoistilannetta pääsi kokeilemaan vasenjalkainen Seydine N’Diaye, mutta tänään keskikentällä aloittaneen ranskalaisen laukaus viuhui yli maalin. Hetkeä myöhemmin peliin jouduttiin ottamaan katko, kun N’Diaye ja Aapo Mäenpää törmäsivät HJK:n boksissa. Mäenpää oli kaksikosta pidempään kentän pinnassa, mutta lopulta laitapuolusta pääsi jatkamaan peliä.

Vaarallisin paikka Ilveksen maalilla nähtiin 36. minuutilla, kun HJK:n sivuvapari löysi sinivalkoisten kapteeni Miro Tenhon ja keskuspuolustaja puski roikkuvan pallon kohti Virtasen maalia, mutta ylärima tuli tällä kertaa Ilves-vahdin avuksi. Virtanen joutui esittelemään torjuntataitojaan toden teolla vielä kerran ensimmäisen jakson aikana, kun täksi kaudeksi Ilveksestä HJK:n riveihin siirtyneen Tuomas Ollilan laukaus otti vaarallisen kimmokkeen, mutta pallo pysähtyi Otson mainioon venytykseen.

Tauolle mentiin maalittomassa tilanteessa ja Ilveksen ensimmäisen jakson pelisuunnitelma toteutui suhteellisen hyvin, pitäen ottelun tiukkana ja tasaisena.

Toisella jaksolla keltavihreät halusivat selkeästi lisätä aggressiivisuutta ja aloitteellisuttaa peliinsä, sillä joukkue alkoi saada pallonriistoja korkeammala ja pitämään peliä pallollisenakin hallussaan. Läpimurtoa ei kuitenkaan tullut ja muutaman minuutin jälkeen oli Klubin vuoro luoda painetta erikoistilanteilla. Ilves selvitti keskitykset pallot hyvin, mutta 53. minuutilla erikoistilanteen jatkotilanteesta koitui ongelmia. Vieraat olivat ryhmittäytyneet puolustamaan omaa boksiaan, mutta lopulta HJK löysi rangaistusalueen reunalta keskityspaikan ja pallo löysi Tenhon oppikirjamaisesta puskusta tiensä maalin alakulmaan.

Ilves pystyi kollektiivisesti reagoimaan takaiskuun hyvin ja penkiltäkin tuotiin pian lisävoimaa tasoitusmaalin jahtaamiseen. Vasta torstaina pelaajasopimuksensa allekirjoittanut 19-vuotias malilaishyökkääjä Méry Traoré tuli hetkeä aikaisemmin varoitetun Kalle Katzin tilalle ja vieraiden pelijärjestelmä muokkautui enemmän kohti 4-4-2/4-2-4 systeemiä. Juuri tunnin tultua täyteen nähtiin keltavihreiden toisen jakson paras paikka, kun Djair Parfitt-Williams haastoi HJK-puolustusta ja vapautti Larssonin boksin vasemmalla puolella, mutta ruotsalaisen laukaus pysähtyi Jesse Östin jalkatorjuntaan.

Laukaus jäi Larssonin viimeiseksi peliteoksi, kun Sebit James Ngor otti tämän paikan hyökkäyksessä 62. minuutilla. Samassa vaihtotapahtumassa Noel Hasa korvasi keskikentällä Yusif Moussan.

Paria minuuttia myöhemmin Haarala ryöväsi hieman puolen kentän paremmalla puolella irtopallon ja kiihdytti täyttä vauhtia kohti kotijoukkueen boksia. Laiturilla oli mukanaan myös keltapaitaisia juoksijoita, mutta tällä kertaa valinnaksi muodostui kova laukaus juoksusta, mutta Öst pystyi jälleen olemaan pallon ja maaliverkon välissä.

Kenties paras paikka tasoitusmaaliin nähtiin hieman ennen 80 minuutin täyttymistä, kun Haarala oli jälleen kiireisenä luomassa hyökkäyksiä. Laitahyökkääjän kova ja matala syöttö maalin eteen löysi Ngorin, mutta tämän takajalkaohjaus ei vieläkään löytänyt tietä verkkoon.

Oiva Jukkola pääsi vielä pelin viimeisiksi minuuteiksi kentälle Djairin paikalle vasemmalle laidalle.

Ilves huhki ja puhki pelin loppuun saakka tasoitusmaalia jahdatessaan, mutta valitettavasti ensimmäistä Veikkausliiga otteluaan vetäneen erotuomari Joona Mannisen loppuvihellys merkitsi Ilvekselle tappiota ja kolmatta peräkkäistä Veikkausliigaottelua ilman tehtyjä maaleja.

Päävalmentaja Toni Kallio löysi joukkueen peliesityksestä selkeitä onnistumisiakin, mutta nosti esiin tutun ’akilleen kantapään’, eli pelin viimeistelyvaiheen:

”Ensimmäisen jakso oli aika rikkonainen ja katkonainen. Ajoittain onnistuttiin hyvin voittamaan palloja korkealla, aika pallon kanssa olisi voitu käyttää paremmin. Lähtökohtaisesti tilanne (0-0) ensimäisen jakson jälkeen oli hyvä meidän kannalta. Toisella jaksolla haluttiin hakea myös enemmän vähän pidempiä hyökkäyksiä.

”Klubi pääsi johtoon huonosti puolustetusta sivuvaparin jälkitilanteesta. Tietenkään ei voi olla tyytyväinen, jos Tenho pääsee boksissa puskemaan ilman kamppailua. Siinä tuli nukahdus.

”Reagoitiin maalin jälkeen hyvin ja saatiin isokin paine, toki joitain vaarallisia tilanteenvaihtohyökkäyksiä tuli omiinkin. Pääsääntöisesti pelaajat teki todella hyvin töitä ja halusivat tehdä sen maalin, mutta se on ollut meille ’akilleen kantapää’ ja niin se oli tänäänkin”, summaa Kallio ottelun tärkeimmät seikat.

HJK – Ilves, 22.7.2023

Avauskokoonpano: #1 Virtanen (MV), #4 Umar, #5 Katz, #9 Parfitt-Williams, #10 Larsson, #13 N’Diaye, #16 Miettunen (C), #22 Mäenpää, #29 Haarala, #30 Yusif, #42 Aspegren.

Vaihdossa: #12 Viitala (MV), #7 Ngor, #14 Patut, #19 Jukkola #23 Hasa, #24 Riissanen, #27 Traoré.

Ilves pelaa seuraavan kerran ensi viikon perjantaina, kun joukkue palaa kotiyleisönsä eteen Ratinan Stadionille ja isännöi Vaasan Palloseuraa kello 18.00 alkavassa ottelussa.

Artikkelikuva: Mira Lönnqvist