Ilveksellä jälleen mahdollisuus kääntää kurssinsa – ”On pienestä kiinni, että kolmen pisteen pelejä alkaa napsumaan” haastattelussa Joni Lehtonen

Tampereen Ilves isännöi tulevana perjantaina Ratinan stadionilla viiden ottelun voittoputkessa olevaa Vaasan Palloseuraa. Ilves puolestaan keskittyy ensisijaisesti ratkaisemaan maalintekoon liittyviä haasteitaan kolmen maalittoman pääsarjaottelun jälkeen.

Maalittomuuden takana olevia syitä voi olla useita, mutta ainakin laadukkaisiin viimeistelytilanteisiin joukkue on edellisissä kolmessa (maalittomassa) ottelussaan päässyt. Viime viikon vierastappiossa HJK:a vastaan Ilves vei maaliodottaman nimiinsä ja kotijoukkueen maalilla Jesse Öst joutui torjumaan Adam Larssonin ja Santeri Haaralan hyviltä sektoreilta lähteneet laukaukset. Lisäksi toisella jaksolla nähtiin mm. Veikkausliiga debyyttiän tehneen Méry Traorén toimesta laadukas vapauttava syöttö boksissa Djair Parfitt-Williamssille ja Sebit James Ngor oli senttien päässä ohjata pallon sisään aivan maalin edustalla.

Pienen pienistä marginaaleista on Ilveksen maalinteko ollut kiinni ja onnistumisisten tuoman itseluottamuksen metsästys jatkuu jälleen harjoituskentällä. Päävalmentaja Toni Kallion kanssa joukkuetta valmentava Joni Lehtonen avasi joukkueen henkeä haastavien tulosten keskellä, sekä kertoi työstä jota mm. maalinteon eteen taukoamatta tehdään:

”Toki aina kun pettymyksiä peleissä tulee, niin se vetää hetkeksi mielen maahan itse kullakin. Ehkä se näkyy vielä sen palauttavan päivän ja silloin vielä keräillään itseämme, mutta joukkue on erittäin hyvin koko kauden ajan kasannut itsensä pettymysten jälkeen ja meininki harjoituksissa on hyvä. Kaikki sen tiedostaa, että maalinteko on ollut meille haaste. Siihen on laitettu paukkuja, että saataisi paljon toistoja eniten maalintekosektoreilla oleville pelaajille ja löydetään erilaisia tapoja päästä mahdollisimman laadukkaisiin maalintekopaikkoihin.

”Ongelma tiedostetaan ja sitä yritetään ratkaista, sitähän valmentaminen isossa kuvassa on. Samalla vahvistetaan sitä mikä meillä toimii ja yritetään entistä vahvemmin nojata siihen, että pystytään puolustamaan hyvin.

”Esimerkiksi HJK:ta vastaan meidän tilanteenvaihtopelaaminen oli hyvää ja päästiin niistä tilanteista suunnitellusti päättämään hyökkäyksiä. Sitten kun saadaan posiitivinen kierre, onnistumisia niin yksilöille kuin joukkueena, se alkaa kantamaan. Ja päinvastoin, kun onnistumisia ei tule, niin se lisää tuskaa ja siitä voi seurata tietynlaista pakottamista ja ahdistusmista. Sitä tässä yritetään kääntää ja pelaajat on vastanneet tilanteeseen hyvin. Kyllä tässä uskottava on (tulosten kääntymiseen Ilveksen hyväsi), ja jos katsoo tilastoja niin esimerkiksi HJK:a vastaan oltiin maaliodottamassa heitä edellä. Nyt täytyy vain nämä hyvät asiat realisoida pisteiksi”, kertoo Lehtonen.

HJK-ottelussa Ilves-debyyttinsä tehnyt 19-vuotias malilaishyökkääjä Traoré pääsi vaihdosta peliin, kun Ilves reagoi takaiskumaaliin lisäämällä hyökkäysuhkaa. Keltavihreiden tuore hyökkääjä vahvistus yllätti jopa valmennuksen erityisesti yhdellä taidonnäytteellään:

”Superlaadukkaan paikan pystyi luomaan Djairille ja näytti vähän sellaisia ominaisuuksia, että ei mekään osattu niitä odottaa. Harjoituksissa hän on ollut enemmän ’boksipelaaja’, joka hyvällä prosentilla on siellä mihin pallot putoilee ja pystyy viimeistelemään niin päällä kuin jalalla. HJK:a vastaan nähtiin, että löytyy myös yllätyksellisyyttä maalipaikan luomiseen ja se on aina tarpeellinen ominaisuus, että saaadaan mahdollisimman laadukkaita paikkoja”, tuumaa Lehtonen uuden hyökkääjävahvistuksen ensiesiintymisestä.

Perjantain vastustaja VPS:n tarina heinäkuun ajalta voi parhaimmillaan toimia Ilveksen kannalta motivoivana esimerkkinä siitä, että tuloskunnon kääntyminen voi tapahtua nopeastikkin.

Kesäkuussa VPS kärsi viisi peräkkäistä tappiota, joista neljä tuli liigaotteluissa, mutta heinäkuun puolella raitapaitaiset vaasalaiset ovat keränneet viidestä Veikkausliigakamppailustaan viisi voittoa. Vaasalaisten maalierokin on tasoittunut näiden otteluiden aikana huomattavasti, joukkueen iskiessä viidessä edellisessä ottelussaan 13 maalia ja päästäen ainoastaan yhden. Itseluottamusboostin käynnistämä voittoputki ei Lehtosen mukaan ole välttämättä Ilveksenkään osalta kaukana:

Vepsu on hyvä verrokki meidänkin tilanteeseen siitä, että ensin on vaikeaa ja ei tahdo pisteitä tulla, mutta sitten homma lähtee kulkemaan. Meille on täysin sama mahdollista, että pystytään tähän kauden loppuun rakentamaan voittoputkia. Niin pienestä on kiinni tällä hetkellä, että kolmen pisteen pelejä alkaa meillekkin napsumaan, niin siihen uskotaan.

”VPS on selkeän pelitavan omaava joukkue ja on ainakin viime vuodesta asti toteuttanut samaa sapluunaa, ja he eivät siitä juurikaan luovu. Sinänsä kohtuullisen helppo lähestyä joukkuetta mistä ei tarvitse arvailla, että mitä sieltä tulee. Mutta samaan aikaan he tekevät oman juttunsa hyvin ja se helpottaa automaatiotason toimintaa, että on selkeä pelitapa ja kaikki joukkueessa tietävät mitä tapahtuu.

”Me tiedämme miten heidän pelitapaansa pystytään rikkomaan ja nyt on aika tehdä kaksi juttua samalla: päättää Vepsun voittoputki ja aloittaa meidän oma. Sitä kohti,” toteaa Lehtonen päättäväisenä.

Viime aikojen vaikeat tulokset ovat ymmärrettävästi herättäneet kannattajissa joukkuetta kohtaan suuntautuvaa turhautumista ja kriitiikkiä, mutta Lehtonen painottaa vielä joukkueen ja tukijoukkojen yhteinäisyyden merkitystä ”(Kannattajien) vaikutus on kiistaton joukkueen suoritukseen, varsinkin kotipeleissä, kun kannattajat on oikeasti joukkueen takana. Välillä tunne voi siirtyä katsomosta kentälle, ja tietenkin välillä myös kentältä katsomoon. Joukkueena pyritään sellaiseen tunnetilaan mistä katsojatkin pystyvät nauttimaat, ja pystyttäisiin yhdessä lietsomaan Ratinaan sellainen ilmapiiri, että vastustajalla ei ole kivaa, mutta kotijoukkueen kannattajilla ja pelaajilla olisi perjantaina hauska ilta”, päättää Lehtonen perjantain ottelun ennakoinnin.

Joni Lehtosen haastattelu kokonaisuudessaan kuunneltavissa torstaina ilmestyvässä Ilveksen Viikko -podcastissa.

Perjantain otteluisäntänä toimii K-Auto Volkswagen, joka jakaa otteluun 50 kappaletta pääsylippuja. Voit hakea omasi osoitteesta Hatanpään valtatie 42.

Ennakkoliput otteluun edullisempaan hintaan, hanki omasi tästä!

Ottelu Ratinassa käynnistyy klo 18.00 ja stadionin portit aukeavat tuntia aikaisemmin.

 

Artikkelikuva: Jimi Soinila