Ilves lähtee nälkäisenä kohti Helsinkiä – haastattelussa Santeri Haarala ”Ei kannata liikaa puristaa mailasta”

Tampereen Ilves on seuraavassa Veikkausliigaottelussaan Helsingin Jalkapalloklubin vieraana Bolt Arenalla ja hakee kahden peräkkäisen maalittoman tasapelin jälkeen onnistumisia. Ilves lähtee kauden 16. pääsarjaotteluunsa sarjataulukossa kahdeksantena ja lauantain isäntäjoukkue HJK sarjan kolmantena.

HJK vaihtoi viime viikolla päävalmentajan tontilla Toni Koskelan etunimikaima Toni Korkeakunnakseen. Aiemminkin Klubin edustusjoukkueen valmennustiimissä toiminut Korkeakunnas ottaa loppukauden vetovastuun päävalmentajana. Myös Suomen miesten A-maajoukkueen valmennustiimissä edelleen toimiva Korkeakunnas oli ison haasteen edessä ensimmäisessä ottelussaan keskiviikkona, kun HJK haki pohjois-irlantilaisen Larne FC:n vieraana lopulta jatko-ottelun kautta, yhteismaalein 3-2, paikan Mestarien Liigan toisella karsintakierroksella.

Klubi on siis ahertanut tällä viikolla jo 120 minuutin -mittaisen urakan ja ulkomaanreissun, ja kohtaa Ilveksen vain kahden lepopäivän jälkeen.

Ilveksen kahdessa edellisessä liigaottelussa (maalittomat tasapelit KTP:ta ja MIFK:ia vastaan) on nähty keltapaitojen toimesta lähes 30 laukausta, joista 10 on suuntaunut kohti vastustajien maalia. Otso Virtasenkin maalilla on edellisissä otteluissa nähty joitakin vaarallisia paikkoja, mutta pelejä kokonaisuuksina tarkastellessa huomaa, että Ilves on luonut vastustajiaan runsaammin ja laadukkaammin maalintekopaikkoja.

Useasti kauden aikana peräänkuulutettu viimeinen silaus on jäänyt uupumaan Ilveksen hyökkäyksistä, mutta vaarallisille paikoille on päästy useissa peleissä, vaikka palkinto onkin monesti jäänyt uupumaan. Laitahyökkääjä Santeri Haarala on ollut Veikkausliigan ahkerin laukoja tällä kaudella ja 23-vuotiaan Ilves-kasvatin peli-esityksistä olisi varmasti laajemmin puhuttu yksilötasolla kauden parhaimmistoon kuuluvina, jos hyvät esitykset olisivat rahtusen useammin konkretisoituneet maaliin johtaviin suorituksiin.

Haarala itse tiedostaa varmasti tämän seikan parhaiten, mutta nuori hyökkääjä muistutti myös, että aina onnistumiset eivät tule ”liikaa mailaa puristamalla”:

”Olen saanut pelata tosi paljon, siitä olen iloinen ja kiitollinen. Maaleja ja tehoja ei ole tullut niin paljoa kuin haluaisin, mutta välillä tuntuu että se on vähän huonoa tuuriakin. Hyökkääjänä välillä onnistumiset saa aikaan ’lumipalloefektin’ ja joskus se saattaa lähteä toiseenkin suuntaan (kun maalinteko ei onnistu). Nyt yritetään sitä kääntää parempaan suuntaan.

”Olen käynyt psyykkisen valmentajan kanssa maalin tekemistä läpi ja katsonut maailman parhaita hyökkääjiä. Olen katsonut myös Veikkausliiga-hyökkääjiä, jotka on tehnyt maaleja, että miten he pääsevät paikoille ja miten he pysyvät niissä rauhallisena. Jonkin verran olen tehnyt myös mielikuvaharjoitusta. Toisaalta välillä tuntuu, että ei kannata puristaa liikaa mailasta ja välillä maaleja tulee juuri silloin kun ei ajattele liikaa”, pohtii Haarala.

Lauantain haaste ei ole enempään tai vähempää kuin hallitsevan mestarin kotikentällä vierailu ja Haaralalla on hyvin tiedossa mitä Klubin haastaminen, etenkin vieraissa, vaatii joukkueelta:

”Ollaan pelattu välillä tosikin hyvin, mutta (jäänyt uupumaan) se miten ne tulokset saadaan otettua. Vähän on ollut huonoakin tuuria, mutta toki tuurikin pitää ansaita. Pelattiin kotona HJK:a vastaan todella hyvin, mutta vieraskentällä tulee olemaan tietenkin täysin eri peli. Jos sielä 90 minuuttia joutuu pallon perässä juoksemaan, niin se tuntuu aika lentokentältä, sen muutaman kerran kokeneena.

”HJK pelasi eilen 120 minuuttia europelejä ja me ei olla tällä viikolla pelattu, niin päästään peliin tuoreempana. Totta kai pitää valmistautua siihen, että tullaan puolustamaan, mutta pallon kanssa pitää olla huolellinen ja iskeä hyvin vastaan”, tuumi Haarala.

Jos haluat kuulla lisää Santerin mietteitä,niin haastattelu löytyy kokonaisuutena Ilveksen Viikko -podcastin tuoreimmasta jaksosta!

Ilves tiedotti torstaina uudesta pelaajahankinnasta ja hyökkäystä vahvistamaan saapunut malilaishyökkääjä Méry Traoré on joukkueen käytettävissä jo lauantaina

Ilveksen ja HJK:n välinen ottelu pyörähtää käyntiin Bolt Arenalla Helsingin Töölössä kello 17.00. Paikalle odotetaan myös vieraskannattajien ryhmää ja ottelua voi seurata myös kotisohvalta käsin Ruudun suorana lähetyksenä.

Artikkelikuva: Jimi Soinila