Ilves kaataa FC Hongan ja voittaa Suomen Cupin neljännen kerran

Tampereen Ilves kohtasi FC Hongan Suomen Cupin loppuottelussa syyskuun 2023 viimeisenä päivänä. Viidettä kertaa seurahistoriassaan Cupin finaalissa pelannut Ilves lähti finaaliin vapautuneissa tunnelmissa, kun edellisenä joukkueen sarjapaikka Veikkausliigassa oli varmistunut edellisenä iltana. Jo perjantaina Helsinkiin matkustanut joukkue sai siis keskittyä täysiverisesti lauantain finaaliin tilanteessa, jossa oli vain voitettavaa.

Voiton merkitys toki oli ennen ottelua tiedossa, kun Cupin voitosta ja europaikasta saatavilla olevan taloudellinen potin merkitystä ei voi vähätellä. Mutta, kuten otteluennakossa Cupin 2019 voittanut kolmikko muistutteli, peliin oli kuitenkin yritettävä suhtautua kuin mihin tahansa muuhunkin otteluun.

Tuhannet Ilveksen ja Hongan kannattajat olivat keräytyneet Olympiastadionille kannattamaan finaalijoukkueita ja tunnelma oli läpi ottelun sen ansaitsemalla tasolla.

Peli käynnistyi odotettuun tapaan suhteellisen tarkasti ja muutama ensimmäinen peliminuutti ei sisältänyt erityisiä tapahtumia.

Läpimurto tulostaululle tuli kuitenkin pikaisesti ja yllättäen, kun kotijoukkueeksi merkattu Honka vastasi avausmaalista kahdeksannella minuutilla. Vasemmalta kaistalta Ilveksen boksiin tullut keskitys kimposi blokkia tehneestä Tatu Miettusesta takaviistoon ja Hongan Lauri Laine tälläsi pomppivan irtopallon vastustamattomasti ohi Otso Virtasen.

Virtanen joutui torjuntatöihin myös pian avausmaalin jälkeen, mutta kokenut veräjänvahti koppasi boksin ulkopuolelta lähteneen laukauksen rutiinilla. Pian vihreissä vieraspaidoissa esiintynyt Ilves alkoi saada otetta ja vyörtytettyä pelin Hongan puolustuskolmannekselle. Ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus lähti pitkän hallintajakson jälkeen Felipe Aspegrenin jalasta n. 20 metristä ja Hongan maalilla torjunut Maksim Rudakov joutui ohjaamaan pallon kulmapotkuksi.

Ilveksen ottelun ensimmäinen kulma käänsi nopeasti pelin, kun Jorginhon mainio sisäänpäin kiertävä toimitus tavoitti Ilves-kapteeni Miettusen pään ja tasoitusmaalia juhlittiin hieman vajaa 10 minuuttia Hongan johtomaalista.

Hetkeä tasoituksen jälkeen koettiin sydän kurkussa -hetki, kun Hongan Edmund Arkoh-Mensah vältti niukasti Ilveksen paitsioansan ja pääsi nokikkain Virtasen kanssa, mutta vikkelän laitahyökkääjän sijoitus suuntautui hieman ohi maalin alakulmasta. Vieraiden seuraava yritys tuli muutamaa minuuttia myöhemmin Seydine N’Diayen rohkeasta kaukolaukauksesta, mutta Rudakov pystyi torjumaan yllättävän ratkaisun.

Illan käännekohta tuli hetkeä myöhemmin, kun Djair Parfitt-Williamsin kuljetus ja yhteispeli Aspegrenin kanssa loivat vaarallisen tilan Hongan puolustuslinjan edessä ja Djair hyödynsi sen mestarillisesti pelaamalla seinäpelin Santeri Haaralan kanssa. Haaralan ulkosyrjäpalautus ja Sebit James Ngorin päästö olivat tyylikäs alustus Djarin vähintään yhtä tyylikkäälle viimeistelylle ja Ilves otti finaalissa johdon 27. minuutin kohdalla.

Ilves pystyi ensimmäisen jakson viimeisellä viisitoista minuuttisella ottaamaan pelitapahtumista ajoittain lujankin otteen ja painopiste pysyi Hongan puoliskolla.

Tauolle mentiin Ilveksen maalin johdossa, kun 20 minuutin sisään syntyneistä kolmesta maalista kaksi siunaantui Ilvekselle alun shokin jälkeen.

Tamperelaisjoukkue aloitti toisenkin jakson vakuuttavalla tavalla, kun valmennuksen peräänkuuluttamaa hyökkäysten upottamista nähtiin pian pelin jatkumisen jälkeen. Yusif Moussa käynnisti hyökkäyksen kuljettamalla ja löysi keskikaistalta Lauri Ala-Myllymäen, joka kääntyi taidokkaasti kohti oikeaa laitaa ja pelasi Oiva Jukkolan vauhtiin hyvässä tilassa. Jukkolan mainio pallo keskustaan löysi painottomalta puolelta boksiin nousseen Djairin, mutta hyökkäjä ei tällä kertaa saanut jalkaa vapaaksi laukausta varten ja syöttö takaviistoon katkottiin. Honka kuitenkin palautti pallon nopeasti Ilvekselle ja katkon tehnyt Aspegren pelasi nopeasti edelleen oikealla vaanineelle Jukkolalle, joka yritti tällä kertaa itse ja pakotti Rudakovin torjuntaan etukulmasta.

Toisen jakson vaarallisin paikka nähtiin tasan tunnin kohdalla, kun Ilves eteni oikeaa laitaa pitkin ja Aapo Mäenpää pystyi pudottamaan pelivälineen vierestään nousseelle Haaralalle, joka kuljetti terävästi kohti maalia ja antoi laulaa vasemmalla jalallaan, mutta Ilveksen illan kolmannen esteenä oli vain ylärima.

Ilveksellä oli vielä tämänkin jälkeen jokusia todella lupaavia vastaiskuja, kun Honka alkoi ottaa pallonhallintaa ja nostaa riskitasoja pelaamisessaan. Viimeisellä kympillä Honka rummutti vihreäpaitojen boksiin keskityksiä, sivurajaheittoja, vapaa- ja kulmapotkuja, mutta tamperelaisten puolustus pysyi lujana. Etenkin N’Diaye tuntui olevan joka pallon välissä ja Virtaselle ei ollut juurikaan haastavia torjuntatöitä.

90 minuutin päälle myönnettiin vielä 8 lisäaikaminuuttia, mutta Ilves pysyi loppuun asti keskittyneenä jokaisen pelitekoon ja lopulta Joni Hyytiän loppuvihellys käynnisti todella ansaitut ja kauan kaivatut mestaruusjuhlat. Päävalmentaja Joni Lehtonen sai oivan 50-vuotis syntymäpäivälahjan ja Tatu Miettunen pääsi nostamaan Ilves-kapteenina Suomen Cup pokaalia uransa toista kertaa ja juhlat käynnistyivät Olympiastadionin nurmella ja katsomoissa. Joukkue meni juhlimaan pokaalinsa kanssa tuhansien Tampereelta saapuneiden kannatajien eteen, joiden kanssa juhlat jatkuivat myös ottelun jälkeen upeissa tunnelmissa.

 

Honka – Ilves, 30.9.2023

Avauskokoonpano:

#1 Virtanen (MV), #3 Jorginho, #7 Ngor, #9 Parfitt-Williams, #13 N’Diaye,  #15 Ala-Myllymäki, #16 Miettunen (C), #22 Mäenpää, #29 Haarala, #30 Yusif, #42 Aspegren.

Vaihdossa: #12 Viitala, #4 Umar, #14 Patut (86′ Ala-Myllymäki), #19 Jukkola (46′ <-> Ngor) , #23 Hasa (74′ <-> Aspegren), #25 Kyllönen, #27 Traoré.

Lopputulos: 1-2

Maalintekijät: Miettunen 14′ ja Djair 27′

 

Artikkelikuva: Jimi Soinila