Ilves kohtaa lauantaina FC Hongan Olympiastadionilla – ”Kaikki tätä varmasti odottavat”

Tampereen Ilveksen kausi 2023 voi muuttua ikimuistoiseksi, kun tällä viikolla käytännössä seuraavan kauden sarjapaikkansa varmistanut Ilves kohtaa Suomen Cupin loppuottelussa FC Hongan. Tamperelaiset ja espoolaiset ovat ainoat jäljellä turnaukseen ilmoittautuneista 333:sta joukkueesta ja perinteinen turnaus huipentuu lauantaina Helsingin Olympiastadionilla.

Ilves pelaa viidettä kertaa seurahistoriassaan Suomen Cupin loppuottelussa, kun joukkueen edellinen Cup-mestaruus tuli vuonna 2019 ja aikaisemmat vuosina 1979 ja 1990. Keltavihreiden tämän kauden joukkueesta löytyy neljä vuoden 2019 cup-mestaruusjoukkueessa mukana ollutta pelaajaa: kapteeni Tatu Miettunen, Lauri-Ala-Myllymäki, Felipe Asgren ja Yusif Moussa. Kasvattiseuraansa jatkuvasti edustanut Miettunen ja täksi kaudeksi Tampereella palanneet Aspegren ja Ala-Myllymäki muistelivat neljän vuoden takaista finaaliottelua Aamulehdessä julkaistussa haastattelussa, sekä puntaroivat Cup-finaalin ja siihen johtavan valmistautumisen merkitystä.

”Meillä oli silloin hyvä jengi pitkään kasassa ja oltiin odotettu palkintoa. Tuntui hyvältä voittaa jotain yhdessä. Se oli hieno hetki”, muistelee Aspegren 2019 Cup-mestaruutta. ”Se on aina tavallaan erityistä, kun voitetaan jotain. Silloin meillä oli monta vuotta hyvä porukka kasassa, pelattiin hyvin ja saatiin (Veikkausliigassa) pronssiakin, mutta sen (joukkueen jonka kanssa voitettiin) tulee muistamaan loppuelämänsä paremmin”, komppaa Miettunen.

Launtain ottelu on vaikean kauden jälkeen ainutlaatuinen mahdollisuus kääntää mollivoittoinen kausi onnistumiseksi, kun voitolla lohkeaisi myös paikka UEFA Konfrenssiliigan 2. karsintakierrokselle. Tiivis ottelutahti ja harjoitteluarki pitää kuitenkin joukkueen jalat maassa ja keskittymisen päivittäisessä tekemisessä ”Tuntuu ehkä oudolta sanoa, mutta vielä en ole päästänyt ajatuksia sinne lähes ollenkaan.

”Keskitytään siihen mitä joukkueena tehdään ja pelataan mahdollisimman hyvä peli”, kertoi Ala-Myllymäki alkuviikosta annetussa haastattelussa.

”Varmasti tulee olemaan hienoa pelata Olympiastadionilla, mutta vaikea vielä sanoa (jännityksestä ennen ottelua), ehkä se konkretisoituu kun sinne kentälle kävelee, pohtii kapteeni Miettunen ja Felppu muistuttaa: ”Olympiastadionilla ei olla ennen pelattukkaan. Sekin on oma juttunsa.”

”Kaikki tätä varmasti odottavat, mutta meillä on hyvä rutiini peleihin valmistautumiseen ja sillä samalla kaavalla on helppo lähestyä loppuottelua”, sanoo Lämmi.

Kolmikon kommentit kokonaisuudessan ovat myös kuunneltavissa tuoreimmassa Ilveksen Viikko -podcastissa.

Ilves on edennyt finaaliin ainutlaatuista reittiä, kun ensimmäinen Veikkausliiga-vastus tuli vasta välierävaiheessa, kun keltavihreät kaatoivat AC Oulun. Honka puolestaan sai heti ensimmäisellä pelaamallaan kierroksella vastaan HJK:n ja Vesa Vasaran miehistö aloitti turnauksen tyylillä, kun hallitseva liigamestari kaatui vieraskentällä rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Välierissä espoolaiset kaatoivat IFK Mariehamnin 1-0 voitolla.

Yläloppusarjassa Honka hävisi keskiviikkona HJK:n vieraana ja on tippunut mitalisijoilta. Ilves puolestaan sai keskiviikkona huokahtaa helpotuksesta, kun joukkueen sarjapaikka ensi kaudeksi käytännössä varmistui.

Keltavihreät saa lähteä otteluun kutakuinkin täydessä vahvuudessa, kun Jorginho ja Seydine N’Diaye palaavat pelikielloista joukkueen vahvuuteen.

Suomen Cupin 2023 loppuottelu pyörähtää käyntiin Olympiastadionilla klo 16.00. Ottelu on myös katsottavissa suorana lähetyksenä tv-kana JIM:iltä, sekä Ruutu+ palvelusta.

 

Artikkelikuva: Jimi Soinila