Ilves jatkaa Suomen Cupissa – KäPa piti pelin tiukkana loppuun asti

Tampereen Ilves kohtasi keskiviikkona Suomen Cupin viidennelle kierroksella helsinkiläisen kyläseura Käpylän Pallon, joka tarjosi Ratinan illassa peliin oman panoksensa ja pystyi pitämään kotijoukkueen maaleitta yli 80 minuutin ajan.

Ottelu alkoi Ilveksen hallinnalla ja kotijoukkueen pallon liikuttamisessa oli sen luokan tempo, että peli pysyi pitkälti valkopaitaisen vierailijan kenttäpuoliskolla. Kotijoukkue loi ensimmäiset paikkansa jo pelin ensimmäisellä minuutilla ja vieraiden maalille alkoi sataa kulmapotkuja, kun Ilveksen alueelle murtautumiset ohjattiin jatkuvasti puolustajien toimesta yli päätyrajan.

Vartin jälkeen oltiin nähty kotijoukkueen kulmapotkuja ja puolikkaita tilanteita jo puolentusinaa. Nuorella joukkueella (avauskokoonpanon keski-ikä Ilvestä vastaan 22.1 vuotta) pelannut KäPa kuitenkin taisteli määrätietoisesti ja uhrautuvasti.

Ensimmäisen jakson paras maalintekopaikka nähtiin hieman puolen tunnin jälkeen, kun australialaishyökkääjä Sebit James Ngor teki riiston KäPa:n avatessa peliään ja #7 selässään pelaava hyökkääjä toimitti pallon maalin eteen Lauri Ala-Myllymäellä, jonka ensimmäisen kosketuksen viimeistelyn edessä oli kombinaatio liukuvan KäPa-puolustajan jalkaa ja maalivahti Aleksi Piispan kroppaa, ja seuraksena oli jälleen kotijoukkueen kulmapotku.

Ilves sai kympin täyteen kulmapotkutilastossaan n. 35 minuutin kohdalla, mutta jakson vaarallisin erikoistilanne nähtiin vieraiden ottelun toisesta kulmasta, kun Ilveksen maalia vartioinut Otso Virtanen joutui heittäytymään ja nappaamaan ilmasta pallon käsiinsä.

Tauon aikana nähtiin yksi pelaajavaihto, kun toisen jakson käynnistyttyä Ala-Myllymäen tilalle kirmasi Petteri Pennanen, joka otti samalla myös kapteeninnauhan käsivarteensa.

Pennasen sisääntulon myötä Ilves aloitti toisen jakson siitä mihin ensimmäisellä jäi, jatkaen tilanteiden luomista ja paineen kasaamista helsinkiläisten alueelle. Pari boksiin murtautumista päättyi mataliin keskityksiin ja kulmapotkulaskuria sai jälleen päivittää tiuhaan. Toisen jakson alkuvaiheiden vaarallisin tilanne tuli kuitenkin Ilveksen päässä, kun KäPa sai kulmatilanteesta ohjattua pallon ylärimaan.

KäPan tilanne piti Ilveksen varpaillaan ja paine jatkui pääasiassa valkopaitojen päässä. Ilves-kasvatti Baddredine Bushara kävi lähellä maalia rangaistusalueen kaarelta lähteneellä laukauksellaan, mutta sen lähemmäs ei kotijoukkue päässyt ennen läpimurtoa tulostaululla. Se tuli pelin virran vastaisesti vieraiden toimesta, kun keltavihreiden menetys oman kulmalipun läheisyydessä kostautui ja pallo pelattiin Samuel Tammivuorelle, joka sijoitti pallon maalin alakulmaan.

Ilves lisäsi intensiteettiä ja sai lähes välittömästi parikin paikkaa kuitata peli tasoihin, mutta KäPa jatkoi tunnollista puolustuspelaamistaan ja pysyi johdossa.

Kotijoukkueen alkoi etsiä ratkaisuita ottelun tasoittamiseen vaihtopelaajista ja hieman tunnin jälkeen peliin tulikin mukaan hyvässä iskussa viimeaikoina ollut Santeri Haarala ja keskikenttäpeluri Yusif Moussa.

71 minuutin kohdalla nähtiin ottelun kannalta ratkaiseva pelaajavaihto, kun hyökkääjä Adam Larsson kirmasi kentälle. Peli ei ehtinyt vanhentua kuin viitisen minuuttia ennen tasoitusmaalia, jonka Larsson puski maaliin lähietäisyydeltä Aapo Mäenpään mainion keskityksen ja Ngorin jatkon jälkeen.

Peliä käytiin tasatilanteessa kymmenisen minuuttia ja Ilveksen kulmapotkujen määrä lähestyi kahtakymmentä, kun kotijoukkue jatkoi ja jatkoi paineen luomista vieraiden alueella. Tasoitusmaalin iskenyt Larsson oli myös voittomaalin tehtailijana, kun Pennasen matala keskitys vasemmalta tuli kutsuvasti kohti takatolppaa, josta ruotsalainen siirsi pallon verkkoon.

Ilves onnistui kuluttamaan jäljellä olevat minuutit pelikellosta pitämällä palloa. Vieraat saivat jokusen keskitystilanteen aikaan, mutta pelitilanteen johdosta nousseet riskitasot antoivat Ilvekselle useammankin sauman sinetöidä peli vastahyökkäyksistä.

Lopulta aivan ottelun viimeisessä tilanteessa vaihdosta peliin myöskin tullut Haarala sai oikean jalkansa vapaaksi valkopaitojen boksissa ja laiturin alakulmaan painunut laukaus oli pelin viimeinen tapahtuma ennen erotuomari Samuli Stenmanin päätösvihellystä.

Voitosta ja Suomen Cupin jatkopaikasta ilakoinut Ilves jatkoi ottelun jälkeen juhlimaan kannattajiensa kanssa Ratinan stadionin pääkatsomon alle. Juhliin oli jatkopaikan lisäksi muitakin hyviä syitä, sillä Ilves on 16 parhaan joukossa yksi kahdeksasta Veikkausliigajoukkueesta, kun SJK, HJK, FC Lahti ja FC Haka ovat jo poistuneet turnauksesta.

Suomen Cupin 6. kierroksen arvonta on ensi viikon tiistaina (6.6.) ja silloin selviää Ilveksen seuraava vastustaja.

Tunnelmia ja kommentteja Cupin jatkopaikasta Ilveksen valmennukselta ja pelaajistolta loppuviikosta Ilveksen Viikko -podcastissa ja seuran kotisivuilla.

Ilves vs. KäPa

Avauskokoonpano: #1 Virtanen (mv), #5 Katz, #6 Arifi, #7 Ngor, #13 N’Diaye,  #15 Ala-Myllymäki, #22 Mäenpää, #21 Bushara #23 Hasa, #42 Aspegren.

Vaihdossa: #12 Viitala (mv), #8 Pennanen (46′ <-> Ala-Myllymäki, #10 Larsson (71′ <-> Jukkola), #16 Miettunen (<-> 90′ Mäenpää), #25 Kyllönen, #29 Haarala (65′ Bushara), #30 Yusif (65′ <-> Hasa).

Ilves pelaa seuravaan kerran lauantaina kotikentällään Ratinassa, kun joukkue taistelee Veikkausliigan sarjapisteistä FC Lahtea vastaan. Osta liput tästä!