Ilves eteni Vantaalla välieriin – Virtasen rankkaritorjunta tärkeällä hetkellä

Tampereen Ilves pelasi keskiviikkona Vantaan Jalkapalloseuran vieraana paikasta Suomen Cupin välierissä. Myyrmäen jalkapallostadion veti puolivälieräkamppailuun mainion yleisömäärän, kun Kolmosessa pelaavan VJS:n ja Ilveksen kohtaamista oli katsomassa peräti 2883 katsojaa, joka oli varmasti jo itsessään kotijoukkueelle suuri saavutus.

Cup-jalkapalloa ei kuitenkaan pelata pelkästään hienojen ottelutapahtumien toivossa, vaan ennen kaikkea voitto ja jatkopaikka kirkkaana mielessä. Kotijoukkue VJS lähtikin ennakkoluulottamasti haastamaan pääsarjatason joukkuetta ja ensimmäiset vaaranpaikat nähtiinkin vieraiden boksissa, mutta kokenut Otso Virtanen pystyi rauhoittamaan tilanteen Ilveksen maalilla.

Vieraiden ensimmäisen yrityksen kohti VJS:n maalia sai Felipe Aspegrenin mainion keskityksen jälkeen Adam Larsson, jonka ohjaus jäi kuitenkin vaisuksi ja suuntautui maalivahdin ulottuville. Hetkiä myöhemmin Ilves oli lähellä avausosumaa, kun VJS:llä oli vaikeuksia selvittää Santeri Haaralan maalin eteen tippunutta kulmapotkua.

Reilun vartin pelin jälkeen keltavihreät saivat jahtaamansa avausmaalin, kun vieraiden kolmas kulmapotku tuotti tulosta. Kulmalipulla oli hieman epätavallisesti kaksi pelaajaa, kun Petteri Pennanen siirsi pallon Haaralan toimitettavaksi ja Ilveksen tämän kauden tehokkaimmaksi pelaajaksi noussut laituri lähetti kovan kierteisen pallon VJS:n boksiin. Ilves-kapteeni Tatu Miettunen pääsi puskemaan ja pallo jäi vielä toistamiseen kapteenin ulottuviin, joka siirsi irtopallon maalin ja vei vieraat johtoon.

Ilveksen johtoasema meinasi kuitenkin kadota vain hetkiä Miettusen maalin jälkeen, kun kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku. Virtanen ei kuitenkaan ollut yllätettävissä ja maalivahti venytti Karim Jmaalin laukauksen alakulmasta.

Ilves oli vielä ensimmäisen jakson puolella pariin otteeseen lähellä lisäosumia, ja kerran pallo päätyi maaliinkin asti, mutta Larssonin katsottiin olleen tilanteessa paitsiossa.

Vielä ennen ensimmäisen jakson loppua Virtaselta vaadittiin kertaalleen urotekoja, kun hän venytti huiman torjunnan yläkulmasta ja nollasi toistamiseen epäuskoisen Jmaalin.

Ilves selvisi kotijoukkueen ensimmäisen jakson sisukkaasta esityksestä ja pystyi toisella jaksolla kääntämään tarvittavan lisävaihteen silmään.

Haarala oli jälleen kiireisenä VJS:n maalin läheisyydessä ja onnistui hankkimaan rankkarin heti toisen jakson ensimmäisellä minuutilla. Pallon taakse asettui yksitoistametrisiin erikoistunut Pennanen ja lopputulos oli luettavissa jo eilisen lehdestä.

Pennasen rankkariosuman jälkeen paikka seuraavaan maaliin siunaantui vuorostaan isännille, mutta illan epäonnen soturi Jmaali pyssytti avopaikasta yli maalin.

Kymmenen minuuttia pelin uudelleenkäynnistymisen jälkeen nähtii vieraiden toimesta triplavaihto, kun Kalle Katz, Djair Parfitt-Williams ja Noel Hasa pääsivät peliin mukaan, tilaa kentälle tekivät Aspegren, Seydine N’Diaye ja Pennanen. Kymmentä minuuttia myöhemmin peliin pääsi mukaan myös Emmanuel Patut, joka tuli loukkaantuneen Doni Arifin tilalle.

Santeri Haarala pääsi vielä kertaalleen ylärimaan asti, mutta laiturin oli tällä kertaa tyytyminen vain maalien alustamiseen, kun Ilveksen viimeisessä vaihdossa laiturin tilalle kentälle asteli Baddredine Bushara.

Vieraiden 2-0 johto näytti jo jämähtäneen tulostaululle, mutta vielä ottelun viime hetkillä saatiin onnistumisia, kun ensin Sebit James Ngor iski maalin ja heti perään Adam Larsson viimeisteli otteliun loppulukemiksi jääneen 4-0 maalin. Noel Hasa antoi maalisyötön kumpaankin maaliin.

Ilves eteni neljän maalintekijän illassa lopulta selvin lukemin jatkoon, mutta ei olisi laisinkaan väärin nostaa vieraiden maalilla torjuneen Otso Virtasen panosta kenties tuloksen kannalta merkittävimmäksi.

Ilveksen lisäksi Suomen Cupin neljännesvälieriin eteni kolme Veikkausliigasta tuttua kilpakumppania: IFK Marienhamn, FC Honka ja AC Oulu.

Cupin välierät pelataan lähtökohtaisesti 23.8.2023. Mikäli välierissä on europelijoukkue, varapäivä on 13.9.2023.