Ilves etenee Suomen Cupin finaaliin – Miettusen ’haamumaali’ tuo ison palkinnon

Tampereen Ilves kohtasi toista kertaa neljän päivän sisään AC Oulun ja keskiviikko-iltana oli keltavihreiden vuoro toimia kotijoukkueena, kun joukkueet tavoittelivat paikkaa Suomen Cupin vuosimallin 2023 loppuottelussa.

Välierä Ratinassa käynnistyi tuntia myöhemmin kuin FC Hongan ja IFK Mariehamin välinen toinen välieräpari. Entinen Huuhkaja-tähti Roman Eremenko iski 75. minuutilla rangaistuspotkusta ottelun ainoan maalin ja espoolaiset varmistivat paikkansa perinteikkään turnauksen loppuottelussa.

Ilveksen ja Oulun välillä siis selvitettiin Hongan finaalivastustaja ja tasaisessa ottelussa ratkaisua saatiin jännittää pitkään.

Vieraat saivat ottelun ensimmäisen hyökkäyspaineen luotua, mutta Ilves selvisi toisen minuutin kulmapotkusta kunnialla ja alkoi ottaa kontrollia pelitapahtumista. Paria minuuttia myöhemmin kotijoukkue loi ensimmäiset vastustajan rangaistusalueelle murtautumiset, kun Aapo Mäenpää pääsi kahteen otteeseen oikealta boksin sisään, ja toisella yrittämällä keskitys löysi maalin edestä Oiva Jukkolan, jonka jatko epäonnistui ja Oulu selvisi tilanteesta maalipotkulla.

Muutamaa minuuttia myöhemmin saman laidan murtautuminen syntyi Mäenpään ja Santeri Haaralan pallottelun jälkeen, kun jälkimmäinen kääntyi pelivälineen kanssa kahden pelaajan välistä ja murtautui rangaistusalueelle, mutta kuljetuksen päättänyt laukaus suuntautui kohti Calum Wardia vieraiden maalilla ja päätyi kulmapotkuksi.

Ilves jatkoi ensimmäisen jakson ajan ottelun kontrolloimista pallottomana, kun kotijoukkueen prässipelaaminen tuotti useita pallonriistoja Oulun kenttäpuoliskolla. Omassa päässä Ilves onnistui pitämäään Oulun poissa vaaran paikoilta, mutta 30. minuutilla vaadittiin puolustuspään sankaritekoja, kun vieraat murtautuivat omalta oikealta kaistaltaan keltavihreiden boksiin asti, mutta Mäenpää venyi sankarillisesti palloon juuri ennen Veikkausliigassa 10 maalia viimeistelyttä Ashley Coffeyta.

Muutamaa minuuttia ennen ensimmäisen jakson loppua Ilveksen prässi toimi jälleen kerran ja katkon tehnyt Lauri Ala-Myllymäki pelasi Haaralan läpiajoon, mutta hyökkääjä tällasi vasemmalla jalallaan yli ja ohi maalista.

Ilves jatkoi toisella jaksolla vakaata ja positiivista peliään. Pari minuuttia pelin uudelleenkäynnistyttyä kotijoukkue pääsi kokeilemaan maalintekoa suorasta vapaapotkusta, mutta portugalilaisvahvistus Jorginho pyssytti vaparin yli maalista.

Pallonriistoista seuranneet hyökkäykset jatkuivat, kun muutamaa minuuttia myöhemmin kotijoukkue oli jälleen riistopuuhissa ja kulmapotkukuvion kohteena taka-alueella ollut Ala-Myllymäki pääsi puskemaan, mutta pallo tippui maalin katolle.

Muutaman erikoistilanne yrityksen jälkeen kohteeksi valikoitiin 205 cm pituinen Seydine N’Diaye, joka oli jo pariin otteeseen lähellä onnistumista. 75. minuutin lähestyessä Ilves sai erikoistilanteen vasemmalta ja Haarala lähetti korkealla kaarella toimituksen boksiin, josta ranskalaisjätti puski pallon maalin eteen ja kapteeni Tatu Miettunen jatkoi takaraivollaan kohti maalia.

Vieraat pysäyttivät pelivälineen maaliviivalla, mutta samaan aikaan soi erotuomari Oliver Reitalan pilli ja päätuomari vaikutti signaloivan palloa rangaisuspisteelle, mutta pienen harkinnan, ja avustavan erotuomarin konsultoinnin jälkeen, Reitala osoitti kohti keskiympyrää ja pienen hämmennyksen jälkeen alkoi keltavihreiden villi juhlinta.

Heti johtomaalin jälkeen Noel Hasa korvasi hyökkäyspäässä ahkerana toimineen Jukkolan. Muutamaa minuuttia myöhemmin tuplavaihdossa peliin mukaan pääsi Emmanuel Patut ja Kalle Katz, Lämmin ja Haaralan tehdessä tilaa kentällä.

Ilves puolusti tunnollisesti omaa kenttäpuoliskoaan ja vieraat pääsivät vaarallisen paikkaan vain kertaalleen, kun Coffeyn pusku muutamasta metristä suuntautui ohi maalin.

Kotijoukkue purki vieraiden luoman paineen loppuvihellykseen asti ja sitten oli aika kauden ansaituimmille voitonjuhlille, kun monien vaikeuksien kautta finaalipaikan varmistanut Ilves-joukkue pääsi juhlimaan kannattajiensa edessä.

Lisää sisältöä Suomen Cupin finaalipaikkasta loppuviikosta ohjelmistoon palaavassa Ilveksen Viikko -podcastissa, sekä ennakointia tulevan sunnuntain Veikkausliigaottelusta Cupin finaalivastustaja FC Honkaa vastaan.

Artikkelikuva: Jimi Soinila