GET TO KNOW – Jussi Saariaho, fysioterapeutti
Ilveksen ja Urheilu Mehiläisen yhteistyö näkyy konkreettisesti joukkueen arjessa, kun mukaan liittyi Mehiläisen fysioterapeutti Jussi Saariaho. ”Fysioterapeutti kentän laidalla” -palvelun tarkoituksena on seurata pelaajien fysioterapeuttiharjoittelua, kuntouttaa vammoja ammattilaisen valvomana sekä madaltaa kynnystä vamman jälkeen palata kentälle. Jussi työskentelee joukkueen mukana kolmena päivänä viikossa. Mutta kuka on joukkueen uusi fysioterapeutti ja millä miettein hän on joukkueen mukaan liittynyt?
Kuka on Jussi Saariaho ja miten olet päätynyt fysioterapeutiksi?
– ”Olen 27-vuotias Etelä-Pohjanmaalta, Lappajärveltä kotoisin oleva fysioterapeutti. Opiskelin Seinäjoella ensin urheiluhierojaksi, jonka jälkeen jatkoin fysioterapiaopintoihin Tampereelle. Fysioterapeutiksi valmistumisen jälkeen suoritin urheilufysioterapeutin erikoistumisopinnot. Itselläni ei ole suurempaa loukkaantumistaustaa, kuten monella muulla alalle hakeutuneella saattaa olla. Itse olen aina ollut todella liikunnallinen ja kiinnostunut urheilusta, joka suurimmaksi osin on vaikuttanut omalla kohdallani uravalintaan.”
Mitkä ovat päällimmäiset fiilikset joukkueen mukaan liittymisestä?
– ”On tosi hieno päästä Ilveksen mukaan. Tuntuu, että uudet tuulet puhaltavat Ilveksessä ja on tosi makeeta päästä osaksi tätä projektia sekä auttamaan sitä kautta ensisijaisesti tietysti pelaajia, mutta myös Heliä ja muuta valmennustiimiä. Olen kokonaisvaltaisesti todella innoissani tästä mahdollisuudesta.”
Millainen on fysioterapeutin normaali työpäivä Ilveksessä?
– ”Työpäivät ovat monipuolisia ja sisältö saattaa vaihdella hieman päivästä riippuen. Ensisijainen tehtäväni on kuitenkin ohjata pelaajille korvaavaa harjoittelua silloin, kun loukkaantuminen estää osallistumisen lajiharjoitteluun. Työtehtäviin kuuluu tarvittaessa myös erilaiset teippaukset, manuaaliset käsittelyt esim. hieronta sekä akuutti ensiapu. Tietysti pyrin auttamaan tarvittaessa myös muissa asioissa ja tekemään pelaajien arjen mahdollisimman sujuvaksi.”
Millaisia ovat jalkapalloilijan yleisimmät vammat?
– ”Erilaisia alaraajavammoja esiintyy paljon. Nilkat ja polvet ovat lajissa kovilla, joten näiden nivelten alueella erilaiset vammat ovat yleisiä. Jalkapalloilijat juoksevat myös paljon kovalla vauhdilla, mikä tyypillisesti voi aiheuttaa erilaisia takareisivaivoja, kuten esimerkiksi lihasrepeämiä. Muita tyypillisiä vammoja jalkapalloilijoilla ovat mm. nivusalueen vammat sekä lähentäjien ja lonkan etuosan vammat.”
Mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota, jotta potentiaalisia vammoja voi parhaiten ennaltaehkäistä?
– ”Loukkaantumisriskin minimoinnin kannalta tärkeintä on järkevästi suunniteltu ja toteutettu harjoitusohjelma sekä kokonaiskuormituksen hallinta. Pelaajilla on oltava myös riittävät maksimivoimatasot, jotta on sietokykyä tehdä asioita, joita kentällä ja harjoittelussa vaaditaan. Harjoittelun monipuolisuus on myös erittäin tärkeässä roolissa. Esimerkiksi pelkällä maksimivoimaharjoittelulla ei varmasti tule hyvää jalkapalloilijaa, vaan pitää olla monipuolisesti taitoa, nopeutta sekä voimaa.”
Millaiset ovat odotukset tulevalle kaudelle fysioterapeutin näkökulmasta? Mitä odotat eniten?
– ”Joukkueelle odotan tietysti mahdollisimman hyvää menestystä. Omat odotukset tulevalle kaudelle ovat hyvin positiiviset. Odotan kovasti kauden alkua, kun joukkue pääsee tositoimiin. Ylipäätään on siistiä nähdä, miten arki tästä lähtee rullaamaan. Itse pyrin pääsemään mahdollisimman hyvin joukkueen rytmiin ja arkeen mukaan sekä auttamaan joukkuetta omalta osaltani mahdollisimman hyvin.”