Ilves ja Haka tasapeliin Tammelan Stadionilla – Liigacupin välieräpaikka varmistui

0

Avauskokoonpano uuden Tammelan ensimmäisestä yleisöottelusta. Kuva: Jimi Soinila

Tammelan Stadionilla pelattu Ilveksen ja Hakan välinen Liigacup-ottelu päättyi lukemiin 2–2. Uuden stadionin ensimmäisessä yleisöottelussa keltavihreiden maalintekijöinä toimivat Oiva Jukkola ja Vincent Ulundu. Lohkon kärjessä jatkava Ilves varmisti samalla paikkansa Liigacupin välieriin.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana ei vielä maalipaikkoja nähty, vaikka joukkueet muutaman kerran pääsivätkin etenemään rangaistusalueen sisälle. 13. minuutilla vierasjoukkueen avausmaali oli jo hyvin lähellä, kun Hakassa koeajalla olevan 25-vuotiaan serbialaisen keskushyökkääjä Marko Bacaninin suoraan syötöstä lähtenyt sijoitus oli matkalla takakulmaan, mutta vastaan tullut Otso Virtanen torjui upeasti kädellä.

Pari minuuttia myöhemmin Marius Söderbäck sai toisessa päädyssä vetopaikan kuudentoista alueen rajalta, mutta puolustajasta kimmokkeen ottanut pallo lipui hieman ohi alakulmasta eikä seurannut kulmapotkukaan tuottanut tulosta. Hakan Bacaninin laukaus 20 metristä meni myös reilusti yli vasemmasta yläkulmasta.

25. minuutilla Marko Bacanin sai lähes identtisen tilaisuuden kuin reilut kymmenen minuuttia aiemmin. Oikealla laidalla pallon ryöstänyt Evangelos Patoulidis tarjosi syötön maalin eteen, josta Bacanin nosti pelivälineen taidokkaasti yli heittäytyneen Otso Virtasen ja laukoi sen lopulta tyhjään maaliin. Serbialaisen osuma vei Hakan 0–1-johtoon.

Valkeakoskelaisten maalin jälkeen pallonhallinta oli jälleen Ilveksellä. Kotijoukkueelta nähtiin hyvää pelin rakentamista kohti hyökkäyspäätyä, mutta Haka puolusti parhaan maalintekosektorin tiiviisti. Reilu minuutti ennen taukovihellystä Ilveksen hyökkäys tuotti Maksim Stjopinille vetopaikan noin kymmenestä metristä oikealta puolelta, mutta pallo nousi yli maalin.

Ilves hallitsi avausjaksolla palloa enemmän, mutta Haka loi parhaat maalipaikat.

Kolmen maalin jakso

Ilves vaihtoi tauolla Marius Söderbäckin, Maksim Stjopinin ja Roope Riskin tilalle Doni Arifin, Lauri Ala-Myllymäen ja Vincent Ulundun. Ottelun ensimmäinen varoitus nousi 47. minuutilla Ilveksen Santeri Haaralalle.

Ilveksen tasoittava 1–1-maali syntyi näyttävällä tavalla 51. minuutilla. Rangaistusalueen kulmalta lähtenyt Vincent Ulundun syöttö tuli pelaajamassan ohi toiselle puolelle Oiva Jukkolalle, jonka kierteinen sijoitus upposi aivan oikean tolpan juureen ohi Haka-maalivahti Liam Hughesin.

Hakan ensimmäisen varoituksen sai 58. minuutilla Ryan Mahuta. Hetkeä myöhemmin Ilves vaihtoi Aapo Mäenpään tilalle Jorginhon, joka pääsi heti antamaan oikealta laidalta vapaapotkun, josta seurasi kulmapotku. Maalipaikan tilanteesta loi kuitenkin Haka, joka lähti purkunsa jälkeen vastahyökkäykseen.

Oiva Jukkolan katkoyritys ei onnistunut tilanteessa, mikä tuotti Elias Mastokankaalle puolittaisen läpiajon. Mastokangas näki Otso Virtasen olevan maaliltaan ulkona ja ampui pallon hallitusti Virtasen yli takakulmaan. Valkeakoskelaisten 1–2-maali syntyi 61. minuutilla.

Hakan johto ei kuitenkaan kestänyt kuin hetken, sillä Ilves iski pelin 2–2:een jo 63. minuutilla. Doni Arifi avasi linjojen väliin Lauri Ala-Myllymäelle, joka jatkoi upeasti yhdellä kosketuksella pystyyn juosseelle Vincent Ulundulle. Läpiajoon päässyt Ulundu ei tilanteessa erehtynyt vaan tuikkasi pallon ohi Liam Hughesin ja nosti Ilveksen jälleen tasoihin.

Haka teki ensimmäiset vaihtonsa 67. minuutilla, jolloin Marko Bacaninin ja Ryan Mahutan tilalle kentälle tulivat Eljahdi Maissa ja Nicolas Dantas. Ilveksen ensimmäisen maalin tehnyt Oiva Jukkola teki 74. minuutilla tilaa Abdoulaye Kantélle.

84. minuutilla Lauri Ala-Myllymäen myöhästynyt taklaus tuotti varoituksen. Todelliset maalipaikat olivat Ilveksen tasoituksen jälkeen vähissä, eivätkä ottelun viimeisetkään minuutit tuoneet tähän muutosta.

Neljä maalia uudella Tammelan Stadionilla tarjonnut Pirkanmaan derby päättyi lukemiin 2–2. Rajoitetulla kapasiteetilla ja poikkeusjärjestelyin järjestettyä ottelua seurasi paikan päällä 1017 katsojaa.

Kymmeneen pisteeseen noussut Ilves varmisti välieräpaikkansa jo ennen lohkon viimeistä kierrosta. Ilves kohtaa lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan SJK:n, joka isännöi kamppailua Seinäjoella lauantaina 24.2.

Ilveksen päävalmentaja Joonas Rantanen oli tyytyväinen välieräpaikan varmistumiseen, mutta näki päivän peliesityksessä paljon parantamisen varaa.

– Erityisesti ensimmäinen jakso oli meiltä tosi vaatimaton. Menetimme palloja paljon sekä huonoissa paikoissa, ja niissä hetkissä puolustusvalmiutemme oli huono. Toisella jaksolla paransimme pallollista pelaamista, mutta uhka maalintekoon jäi vähiin. Nousimme kuitenkin kaksi kertaa tappiolta, ja tuloksen myötä välieräpaikka varmistui, mikä on positiivista. Kokonaisuutena peliesitykseen emme ole tyytyväisiä. Jatkamme työntekoa ja olemme ensi viikolla taas parempia, kommentoi Rantanen.

Liigacup: Ilves–FC Haka 2–2 (0–1)
0–1 Marko Bacanin 25′
1–1 Oiva Jukkola 51′
1–2 Elias Mastokangas 61′
2–2 Vincent Ulundu 63′