Ilves kärsi tappion voittoputkeaan pidentäneelle VPS:lle

Tampereen Ilves kohtasi perjantai-iltana kotikentällään Vaasan Palloseuran ja kevyen sateisessa kelissä Ratinan stadionilla pelattu ottelu tarjoili jälleen paikalle saapuneelle yleisölle jännittäviä käänteitä. Valitettavasti Ilves-yhteisölle oli tarjolla jälleen turhankin tuttu ja turhauttava lopputulos.

Ilves lähti otteluun positiivisilla kokoonpano uutisilla, kun avauskokoonpanossa paikka oli siunaantunut viime viikolla sopimuksensa allekirjoittaneelle malilaiselle Mery Traorélle. Nuoren hyökkääjän lisäksi kokoonpanoon oli nimetty myös debytantti Jorginho.

Päävalmentaja Toni Kallio totesi ottelun jälkeen, että joukkueen valmistautuminen, sekä positiivinen lataus juuri ennen ottelua, oli kaikinpuolin hyvällä mallilla, mutta jostain syystä ottelun alettua Ilveksen peli käynnistyi tahmeasti. Kotijoukkue asettui pallottomana 4-5-1 muotoon, jossa Seydine N’Diaye piti tilaa puolustuslinjan edessä hallussaan ja hyökkäykseen jäi useita nopeisiin vastahyökkäyksiin kykeneviä pelaajia.

Ilveksen ratkaisut pallollisena eivät kuitenkaan olleet riittävän laadukkaita ja vierasjoukkue pystyi hallitsemaan peliä pallollisena ensimmäisen kymmenen minuuttia. Lopulta pallollinen paine Ilveksen alueella johti Roni Huddin boksiin murtautumiseen ja parin kimmokkeen kautta matala keskitys löysi tiensä Otso Virtasen taakse. Ilves-vahti joutui antautumaan toistamiseen vain viisi minuuttia avausmaalin jälkeen, kun pallonriiston jälkeen VPS löysi rangaistuspisteen lähettyviltä Evgeni Bashkirovin, jonka laukaus painui maalin.

Vieraiden kaksi maalia herättivät kotijoukkueessa jonkinlaisen shokkireaktion ja keltapaidat alkoivat ajoittain hieman pakottamallakin vyörymään kohti raitapaitojen maalia. Laajalla säteellä työskennellyt N’Diaye pääsi reilua minuutti Bashkirovin maalin jälkeen vapaasti kokeilemaan vasurin tykkiään n. 25 metristä, mutta kova, matala laukaus suuntautui liiaksi kohti vieraiden maalilla torjunutta Teppo Marttista.

Noin 25 minuutin kohdalla aina kiireisenä hyökkäyksiä järjestelevä Santeri Haarala oli puolittain läpi Djair Parfitt-Williamsin vapauttavasta syötöstä, mutta liukuva VPS-puolustus ehti lopulta vedon tielle. Tilanteen jatkuttua Felipe Aspegren löysi keskityksellään taka-alueella vaanineen Traorén, mutta hyökkääjä ei päässyt riittävästi pallon taakse ja pusku kimposi yläilmoihin. Malilaiskärki oli toisessa puskupaikassa vielä ensimmäisen jakson viimeisillä minuuteilla, mutta nyökkäys takatolpalle pomppasi maan kautta maalipotkuksi.

Vielä lisäajan puolella Haarala näytti ehtineen linjan taakse pelattuun läpisyöttöön ensimmäisenä, mutta Marttisen liukui vei pallon ja kaatoi laitahyökkääjän kentänpintaan. Erotuomari Mohammed Al-Emara ei nähnyt aineksia rangaistuspotkuun ja tauolle mentiin vieraiden shokkialun johdosta tulostaululla 0-2 tilanteessa.

Ilves reagoi jo tauolla ja teki muutoksia niin pelillisiin seikkoihin kuin pelaajistoo. Debytantti Jorginho otti Aapo Mäenpään paikan, joka tarkoitti Aspegrenin siirtymistä oikealle ja vasenjalkaisen portugalilaiselle paikkaa vasemmalla kaistalla. Myös Noel Hasa pääsi peliin mukaan, Oiva Jukkolan siirtyessä penkin puolelle. Pelijärjestelmä näytti muokkautuvan 3-5-2 muotoon.

Ensiesiintymistään Veikkausliigassa ja Suomen kentillä tehnyt Jorginho alkoi näyttää lupaavia otteita jo toisen jakson ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Selkeästi mielellään hyökkäyksiin osallistuva laitapakki löysi itsensä muutamaan otteeseen hyvistä keskityspaikoista ja päätti lopulta itse kokeilla kaukolaukausta, mutta vihaisesti lähtenyt kuti nousi n. metrin liian korkealle.

65. minuutilla Ilveksen pelillisen ylämäen tarpomiseen lyötiin vielä lisää haastetta, kun keskuspuolustaja Mohammed Umar joutui rikkomaan alimpana pelaajaana. Katkaistessaan VPS:n maalipaikalta näyttäneen tilanteen juuri ennen rangaistusalueen rajaa, toppari selvisi tilanteesta ilman rangaistuspotkua, mutta maksoi itse hinnan suoran punaisen kortin muodossa.

Ilves ei lannistunut vajaallakaan ja Haarala testasi Marttista mainiolla vapaapotkullaa, mutta vieraiden maalivahti venyi huimaan torjuntaan. Viitisen minuuttia Umarin ulosajon jälkeen Ilves teki yhdessä rysäyksessä loput vaihtonsa, kun Lauri Alamyllymäki, Adam Larsson ja Jere Riissanen tulivat peliin mukaan.

Etenkin Larsson alkoi tuoreilla jaloillaan raastaa jokaisen pallon perässä ja 82. minuutilla hyökkääjä saikin pidettyä pitkän syötön hallussaan siihen asti, että Aspegren ehti tehdä taustakierron VPS:n boksiin ja ruotsalainen vapautti nousseen laitapuolustajan hienolla kantapääsyötöllä hyvään asemaan antaa viimeinen syöttö maalin eteen, mutta vieraat selvittivät uhrautuvasti tilanteen.

Otso Virtanenkin joutui vielä esittämään hienon tuplatorjunnan pitääkseen mahdollisuuden loppukiriin elossa, mutta lopulta Al-Emaran loppuvihellys merkitsi keltavihreiden neljättä peräkkäistä ottelua ilman onnistumisia maalinteon saralla. VPS kuittasi ottelusta kuudennen peräkkäisen voittonsa Veikkausliigassa.

Pelin jälkeen päävalmentaja Kallio manasi heikkoa alkua otteluun ja tuttua tehottomuutta maalintekotilanteissa:

”Katastrofi alku. Lämmittelyistä palaute oli hyvää, kopissa oltiin hyvällä energialla, mutta jostain syystä alku oli todella tahmea. Ihan sama ketä vastaan pelataan, kun annat kaksi maalia eteen, niin iso vuori on kiivettävänä. Toisella jaksolla muutettiin vähän ja pelaajat tekivät takaa-ajoasemassa kaikkensa, punainen kortti osaltaan sitten vesitti senkin. Iso pettymys, varsinkin ottelun alku.

Puoliajalla haettiin sitä, että päästäisiin laitakaistoilta etenemään ja saataisiin palloa vastustajan boksiin, samanlailla mitä he tekivät meille. Uhkaa pystyttiin luomaan, mutta maali jäi uupumaan, joka olisi voinut sytyttää joukkuetta entisestään, mutta Umarin ulosajon jälkeen tilanne vaikeutui”, kertasi Köpi.

Debytantti Jorginhon Veikkausliigadebyytistä ja Traorén ensimmäisestä avauksen paikasta Kallio kommentoi seuraavasti:

”Jorginho tuli vaikeassa paikassa sisään, mutta näytti hyvää pallollista pelaamista ja selkeästi luotiin uhkaa hänen kauttaan. Meryllä oli muutamat paikat, mutta ei tänään onnistumista hänellekkään. Vielä vaatii yhteistä aikaa muiden pelaajien kanssa”, tiivistää Kallio.

Ilveksen seuraava Veikkausliiga ottelu on monesta syystä merkitykseltään massiivinen, kun joukkue haluaa pestä kasvonsa kotiyleisön edessä kohdatessaan viikon päästä FC Hakan.