Ilves tarjoili Ratinan yleisölle maalijuhlat ja varmisti paikkansa Suomen Cupin puolivälierässä!

Tampereen Ilves kohtasi torstai-iltana Ratinan Stadionilla Kokkolan Pallo-Veikot. Joukkueet kamppailivat paikasta Suomen Cupin kahdeksan parhaan joukkueen joukossa.

Hellejaksoa seurannut sadepäivä viilensi hieman matsipäivän lämpötilaa, mutta takasi pelialustan liukkaana pysymisen ja Ratinan nurmi oli ainakin katsomosta tarkastaltuna aivan unelmakunnossa.

Peli alkoi varovaisesti ja joukkueet mittailivat toisiaan keskikentällä ottelun alkuvaiheet. Ensimmäistä vaarallista maalintekopaikkaa saatin odotella reilun kymmenen minuuttia, kun Lauri Ala-Myllymäki lähetti vasemmalla jalallaan alakulmaa kohti kiertäneen laukauksen, mutta vieraiden maalilla torjunut Sergei Lazarev venytti laukausen niukasti ohi maalin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin nähtiin keltavihreiden osalta tyylikäs hyökkäyssommitelma, kun Felipe Aspegren lähetti pitkin syötön vasenta kaistaa pitkin kohti Santeri Haaralaa, joka otti tyylikkäästi pallon ilmasta haltuunsa ja pelasi vasurillaan takaviistoon. Haaralan syöttö otti kimmokkeen puolustuksesta, mutta löysi tiensä tavamerkkijuoksunsa boksiin tehneelle Ala-Myllymäellä, joka viimeisteli tarkalla laukauksellaan ottelun avausmaalin.

Tasaisen tehokkaaseen pelivireeseen kauden aikana päässyt Haarala jatkoi maalien alustamista, kun kymmenen minuuttia avausmaalin syntymisestä laiturin kulmapotku löysi boksista Aapo Mäenpään, joka puski pallon maaliin ja juhli ensimmäistä maaliaan (kilpailullisessa ottelussa) kahdeksaan vuoteen.

Ilveksen johto kaventui kuitenkin, kun ensimmäistä jaksoa oli takana puolisen tuntia. Vieraiden matalasta keskityksestä tullut tilanne päätyi lopulta Ilves-pelaajan kautta verkkoon ja KPV:n kavennusosuma merkattiin Ilveksen omaksi maaliksi.

Vielä ensimmäisen jakson loppuunkin mahtui runsaasti tapahtumia, kun Ilves joutui Ala-Myllymäen loukkaannuttua hetkeksi miehen alivoimalle. Avausmaalin tekijä joutui kotijoukkueen harmiksi jättämään kentän ja tilalle kirmasi aikanaan West Ham Unitedin akatemiasta valmistunut Djair Parfitt-Williams. Ilveksen johdon tuplannut Mäenpää otti varoituksen 41. minuutilla ja hetkeä myöhemmin Haarala oli lähellä tuplata Ilveksen johdon toistamiseen, mutta kuumassa vireessä olevan laiturin laukauksen tiellä oli ainoastaan Lazarevin vartioiman maalin ylärima.

Heti toisen jakson alkuun Ilves teki vaihdon ja korvasi keskikentän keskustassa urakoineen Yusif Moussan kaksi kertaa maalinteossa tämän kauden Cupissa onnistuneella Petteri Pennasella.

Pennanen otti paikkansa Doni Arifin vierellä ja pelasi hieman totuttua alempana keskikentällä, kontorolloiden Ilveksen syöttöpelaamista ja pelin rytmiä. Toisen jakson ensimmäisellä vartilla nähtiin jälleen kotijoukkueelta lupaavia hyökkäyksiä, mutta viimeiset valinnat ja suoritukset jättivät sen verran toivomisen varaa, että ensimmäistä KPV:n maalia kohti suuntautunutta laukausta saatiin odotella aina 60. minuutille asti. Lopulta toisen jakson ensimmäinen vaaran paikka tuli tutusta lähteestä, Haaralan väkevästä laitanoususta, mutta takanurkkaa kohti suuntatuneen vasurin kudin Lazarev pystyi vielä torjumaan.

66. minuutin kohdalla Ilveksen penkiltä tehtiin taktinen muutos, kun Kalle Katz korvasi Adam Larssonin ja muodosti yhdessä kapteeni Tatu Miettusen ja Mohammed Umarin kanssa topparikolmikon, Mäenpään ja Parfitt-Williamssin siirtyessä laidoilla wingback -rooleihin.

Muutos selkeytti Ilveksen muodostelmaa keski- ja välikaistoilla, sekä avasi laidoille leveyttä. Vieraiden kannalta lopun alulta tuntunut maali syntyi hieman 70 minuutin pelin jälkeen, kun kotijoukkue sai vaparin hieman reilusta 25 metristä. Ilveksen molemmat maalit alustanut Haarala väläytti vaparista päivän komeimman suorituksen ja ampui pallon vastustamattomasti maalin ylänurkkaan.

Keltavihreät eivät olleet vielä valmiita ja lisämaaleja ei Haaralan taideteoksen jälkeen tarvinnut kauaa odotella. Ensimmäisellä jaksolla loukkaantuneen Ala-Myllymäen tilalle tullut Djair Parfitt-Williams kiusasi pallo jalassaan KPV-puolustusta laidalla ja lopulta vei 1v1 -tilanteessa pallon vastustajansa jalkojen välistä ja ajoi pelivälineen kanssa rangaistusalueelle, kunnes sähäkkä laituri kaadettiin ja erotuomari Dennis Antamo osoitti yhteentoista metriin.

Rankkarin hankkinut Djair asettui itse pallon taakse, laukoi pallon varmasti maaliin ja vei Ilveksen 4-1 johtoon.

Kotijoukkue oli lähellä lisäosumia vielä ottelun loppuvaiheilla ja paras paikka syntyi Sebit James Ngorin pitkästä vasemman laidan noususta ja kohti Haaralaa pelatusta matalasta keskityksestä, mutta Ilvekseen täksi kaudeksi palannut laituri ei aivan ylettynyt ohjaamaan palloa tyhjään maaliin.

Parfitt-Williamsin rankkariosuma jäi lopulta ottelun viimeiseksi maaliksi ja peliajan täytyttyä oli Ilveksen vuoro juhlia ensimmäistä voittoaan kolmen tasapelin jälkeen. Samalla Ilveksen tappioton putki kaikissa kilpailuissa kasvoi kahdeksan ottelun mittaiseksi.

Ilves jatkaa turnausta Vantaan Jalkapalloseuran isännöimässä puolivälieräottelussa, joka pelataan 5.7. Myyrmäen jalkapallostadionilla.

Ilves vs. KPV, 22.6.2023

Avauskokoonpano: #1 Virtanen (MV), #4 Umar, #6 Arifi, #7 Ngor, #10 Larsson, #15 Ala-Myllymäki, #16 Miettunen (C), #22 Mäenpää, #29 Haarala, #30 Yusif, #42 Aspegren.

Vaihdossa: #12 Viitala (MV), #5 Katz, #8 Pennanen, #9 Parfitt-Williams, #14 Patut, #21 Bushara, #23 Hasa.

Ilves pelaa seuraavan kerran vieraissa, kun ensi viikon tiistaina (27.6.) Veikkausliigan ottelukalenteri vie joukkueen Turkuun FC Interin vieraaksi.

Artikkelikuva: Jimi Soinila