4

Kentältä poistot

0

0

HJK ja Ilves päätyivät Veikkausliigan kärkikamppailussa lukemiin 1–1. Ilveksen maalin laukoi ensimmäisellä puoliajalla rangaistuspotkusta Santeri Haarala.

Ilveksen ainoa muutos kokoonpanoon edelliseen Inter-pelin verrattuna oli Jorginhon palaaminen avaukseen. Vastaavasti vaihtopenkin puolelta ottelun aloitti alkukauden tehokkain Ilves-pelaaja Oiva Jukkola, jonka ottelu päättyi keskiviikkona lisäajan alussa tulleisiin kramppeihin.

Lauantain kärkikamppailun ensimmäinen tekopaikka tulikin seitsemännellä minuutilla Ilveksen pitkän syöttöketjun ja Doni Arifin erinomaisen puolustuksen avanneen syötön jälkeen juuri Jorginholle, joka pääsi nokikkain HJK-maalivahti Jesse Östin kanssa. Portugalilainen yritti sijoittaa pallon vasempaan alakulmaan, mutta Öst sai jalkansa väliin ja torjui pallon kulmapotkuksi.

Pallonhallinta oli tutusti pääosin Ilveksellä, eikä HJK juuri päässyt uhkaamaan vierasjoukkueen maalia. 13. minuutilla helsinkiläiset lopulta loivat lupaavan oloisen hyökkäyksen, jossa Hassane Bandén syöttö oikealta laidalta rangaistusalueen sisään painui kuitenkin ohi pelaajaviidakosta. Jälkitilanteessa hyökkääjä Luke Plange ampui 20 metristä terävän vasemman jalan kudin, joka suuntautui keskelle eikä tuottanut vaikeuksia Ilves-maalivahti Otso Virtaselle.

20. minuutilla Marius Söderbäckillä oli paikka omaan ratkaisuun rangaistusalueen sisälle noustuaan, mutta tämän takaviistoon suunnattu syöttö päätyi HJK-puolustajasta tulleen kimmokkeen kautta pois alueelta. Kotijoukkueella kävi tilanteessa tuurikin, sillä pallo vaikutti osuneen heittäytyneen puolustajan kylkeen mentyään ensin tämän kainalosta vain senttien päästä kädestä. Seuraavan katkon aikana nousi varoitus HJK:n Topi Keskiselle, joka liukui Joona Vetelin jaloille ennen Söderbäckin paikkaa.

Ilveksen seuraavassa tilanteessa kaksi minuuttia myöhemmin Veteli ei lähtenyt siirtelemään, vaan ampui 14 metristä vasemmalla jalallaan kohti kotijoukkueen maalia. Heittäytymällä katkoa yrittänyt HJK-puolustaja Aapo Halme pysäytti pallon kädellään, mistä tuomittiin Ilvekselle rangaistuspotku.

Aiemmin kaudella AC Oulua vastaan kaksi rangaistuspotkumaalia tehnyt Santeri Haarala ei epäonnistunut nytkään vaan ampui pallon voimalla keskeltä sisään ja siirsi Ilveksen 0–1-johtoon 24. minuutilla. Ilves-kasvatti siirtyi samalla joukkueen sisäisen maalipörssin kärkeen neljällä osumallaan.

Kotijoukkueen oikeastaan ensimmäinen hieman pidempi hallintajakso tuli reilun puolen tunnin pelin jälkeen. 33. minuutilla 20 metrissä hyvän vetopaikan saanut Lucas Lingman käänsi ensin laukauksensa syötöksi, mutta ovela tarjoilu ei osunut sinivalkoisten juoksulinjalle ja painui päätyrajasta yli. Perään HJK sai kulmapotkun ja jatkettuakin painettaan, mutta Ilves onnistui selvittämään tilanteet ilman suurempia ongelmia.

Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä keltavihreät etenivät jälleen rangaistusalueelle hyvällä syöttöpelillään, mutta kunnon ratkaisuyritys jäi piippuun. Seuraavaksi Jorginho irtosi vasemmalla laidallaan vartijoistaan ja tarjosi lupaavassa tilanteessa päätyrajan tuntumasta syötön keskelle, josta HJK-puolustus kuitenkin katkaisi.

Sekunteja ennen taukovihellystä Doni Arifi rikkoi keskialueella, mistä nousi myös varoitus. * Ilveksen hallitsema avauspuoliaika päättyi vieraiden 0–1-johdossa.

* Poistettu virheellinen maininta Arifin korttitilin täyttymisestä ja pelikiellosta seuraavaan otteluun

HJK nousee tasoihin, voittomaali lähellä lopussa

Toisella jaksolla ensimmäinen tilastomerkintä tuli melko kevyestä rikkeestä jaetun keltaisen kortin muodossa Ilveksen Juhani Pikkaraiselle 51. minuutilla. Tunnin pelin kohdalla yksi Ilveksen pitkistä syöttöralleista tuotti rangaistusalueen sisällä laukaisupaikat Marius Söderbäckille ja Jorginholle, mutta oikeaa osoitetta ei löytynyt. Heti perään toisessa päädyssä HJK:n Anthony Olusanya pääsi myös yrittämään hyvältä paikalta, mutta suoraan syötöstä lähtenyt kuti jäi kevyeksi.

Ottelun ensimmäiset vaihdot nähtiin 62. minuutilla. HJK vaihtoi Hassane Bandén ja Georgios Kanellopouloksen tilalle Santeri Hostikan ja Hans Nunoo Sarpein. Ilveksen puolelta Jorginho, Marius Söderbäck ja Vincent Ulundu tekivät tilaa Felipe Aspegrenille, Roope Riskille ja Oiva Jukkolalle.

Jakson toisen varoituksen vastaanotti Ilveksen Santeri Haarala 65. minuutilla. Tästä mentiin eteenpäin vain minuutti, kunnes lukemat muuttuivat 1–1:een. Toisella jaksolla muutenkin peliin paremmin mukaan päässeen HJK:n vasemmalta laidalta edenneessä hyökkäyksessä Noah Pallas keskitti päätyrajalta ja Luke Plange pääsi puskemaan turhan vapaasti viidestä metristä etukulmaan.

HJK:n toisen varoituksen sai Santeri Hostikka 76. minuutilla. Ilves teki perään vaihdon, jossa Lauri Ala-Myllymäki tuli kentälle Doni Arifin tilalle. HJK puolestaan joutui ottamaan itseään loukanneen maalivahti Jesse Östin vaihtoon ja tuomaan kentälle Elmo Henrikssonin.

Ilveksen kulmapotku 85. minuutilla oli lähellä viedä keltavihreät takaisin johtoon. Lauri Ala-Myllymäki sai maalin edessä jalkansa väliin Anton Popovitchin lähettämään keskitykseen, mutta vieraskannattajien harmiksi pallo kimposi puolustajan ja tolpan kautta takaisin kentälle.

Vain hetkeä myöhemmin Ilves oli jälleen todella lähellä iskeä. Anton Popovitchin saatua pallon keskialueella Oiva Jukkola näytti sivurajan tuntumassa, mihin haluaa syötön. Popovitchin loistava pystysyöttö puolustuslinjan taakse tippuikin rangaistusalueen rajalle Jukkolalle, joka ohitti vastaan tulleen maalivahti Henrikssoninkin, mutta viimeistely karkasi Roope Riskin selän kautta vasemmalta ohi.

Ottelun lisäajalla nousi vielä varoitukset HJK:n Hans Nunoo Sarpeille ja Ilveksen Anton Popovitchille, mutta voittomaalia ei tilastoihin enää saatu. Viimeiseksi tilanteeksi jäi Aapo Halmeen pusku Lucas Lingmanin sivuvapaapotkuun, mutta pallo nousi reilusti yli maalin. HJK:n ja Ilveksen välinen kärkikamppailu päättyi siten lukemiin 1–1.

17 pisteeseen noussut Ilves jatkaa toistaiseksi sarjakärjessä ennen kierroksen muita otteluita.

Joona Vetelin kommentit:

– Piste ei itse asiassa hirveästi tyydytä. HJK:lla taisi olla se yksi paikka, josta he tekivät maalin. Mielestäni hallitsimme muuten peliä. Ehkä toinen puoliaika oli vähän heikompaa meiltä, mutta kokonaisuudessaan meillä oli paremmat paikat.

– Toisella jaksolla olisi ehkä pitänyt saada prässättyä enemmän ylhäältä, mitä teimme ensimmäisellä puoliajalla paremmin. Se ehkä käänsi vähän peliä toisella puoliajalla. Olihan siinä lopussa vielä pari paikkaa, joista olisi voinut tehdä maalin. Seuraavista peleistä kolme pinnaa, muuta en kaipaa. Yksinkertaista.

Päävalmentaja Joonas Rantasen kommentit:

– Ensimmäinen jakso oli meiltä vahva ja ansaitsimme johtoaseman. Toisella jaksolla HJK sai otetta, mutta emme jääneet sen alle vaan saimme kontrollia pelistä ja pari hyvää maalintekopaikkaa pelin lopussa.

– Kaiken kaikkiaan voimme olla tyytyväisiä työmoraaliin ja ilmeeseen. Palaudutaan ja aloitamme valmistautumisen perjantain kotipeliin.

HJK–Ilves 1–1 (0–1)

0–1 Santeri Haarala, rp 24’

1–1 Luke Plange 66’

Tilastot: Veikkausliiga.com

Ilveksen kokoonpano

1 Otso Virtanen (mv) (C), 3 Jorginho (42 Felipe Aspegren, 62’), 5 Juhani Pikkarainen, 16 Tatu Miettunen, 22 Aapo Mäenpää, 6 Doni Arifi (15 Lauri Ala-Myllymäki, 76’), 14 Anton Popovitch, 7 Joona Veteli, 9 Vincent Ulundu (19 Oiva Jukkola, 62’), 29 Santeri Haarala, 17 Marius Söderbäck (10 Roope Riski, 62’)

Käyttämättömät vaihtopelaajat: 4 Mohammed Umar, 8 Maksim Stjopin, 12 Johannes Viitala (mv)

Seuraava ottelu

Ilveksen seuraava kotiottelu pelataan ensi viikon perjantaina 31.5. klo 18:00, jolloin Tammelan Stadionilla nähdään kärkikamppailu KuPSia vastaan. Hanki liput ennakkoon Lippupisteen verkkokaupasta ja tule mukaan täyttämään Tammela!