HJK ja Ilves vastakkain Veikkausliigan kärkikamppailussa

Viiden ottelun voittoputkessa etenevän Ilveksen seuraavana haasteena on HJK, joka isännöi lauantaina klo 17.00 alkavaa kärkikamppailua.

HJK on sarjataulukossa neljäntenä pisteen päässä tasapisteissä olevista ja yhden ottelun helsinkiläisiä vähemmän pelanneista Ilveksestä, KuPSista ja VPS:stä. 15 sarjapistettä tuottaneiden alkukauden otteluiden tulokset olivat KuPS–HJK 3–1, HJK–FC Lahti 4–0, HJK–IFK Mariehamn 2–1, SJK–HJK 3–3, FC Haka–HJK 1–1, HJK–EIF 0–0, FC Inter–HJK 0–1, HJK–VPS 1–2 ja HJK–Gnistan 1–0.

VPS:lle kärsimänsä kotitappion jälkeen HJK vapautti tehtävistään urheilujohtaja Vesa Mäen ja valmentaja Ferran Sibilan. Joukkueen päävalmentajaksi palasi Klubin viime kaudella mestariksi valmentanut Toni Korkeakunnas, jonka paluuottelu keskiviikkona päättyi voittoon paikallisvastustaja Gnistanista. Loppuunmyydyssä ottelussa voittomaalista vastasi Lucas Lingman. Nimellisesti päävalmentajan vastuuta alkukauden kantanut Ossi Virta seurasi ottelua katsomosta.

HJK:n paras maalintekijä on ollut neljästi osunut Topi Keskinen, jolla on tilillään myös yksi maalisyöttö. Keskisen tehot tulivat huhtikuun aikana ja toivat hänelle valinnan Veikkausliigan kuukauden pelaajaksi. Lucas Lingmanin tehot ovat 2+3, Anthony Olusanyan 2+2, Luke Plangen 1+2 ja Benissan 0+3. Maalinteossa on onnistunut kaikkiaan yhdeksän HJK-pelaajaa. Maalivahdeista Jesse Öst on pelannut kahdeksassa ottelussa ja Elmo Henriksson yhdessä. Joukkueen kapteenina toimii 36-vuotias puolustaja Joona Toivio, jota tukevat varakapteenit Lingman ja Öst.

Liigacupissa HJK sijoittui lohkossaan kolmanneksi eikä selviytynyt jatkopeleihin. Suomen Cupin joukkue aloittaa viidennellä kierroksella Tuusulan Palloseuraa vastaan.

HJK:n pelaajasiirrot kaudelle 2024

HJK:n viime kauden joukkueesta Aleksi Paananen siirtyi AC Ouluun, Roope Riski sekä Maksim Stjopin Ilvekseen ja Jukka Raitala Gnistaniin. Ulkomaille lähteneistä kapteeni Miro Tenho siirtyi Ruotsin Drurgårdens IF:ään, Pyry Soiri Puolaan CS Universitatea Craiovaan, Bojan Radulovic Englantiin Huddersfield Towniin, Tuomas Ollilla Ranskaan Paris FC:hen ja Matti Peltola Yhdysvaltoihin D.C. Unitediin. Perparim Hetemaj lopetti menestyksekkään uransa.

Uusina pelaajina joukkueen puolustukseen saapuivat edelliset kaudet AC Oulua edustanut ja viime vuonna Huuhkajiin noussut Noah Pallas, 23, kuusi kautta Ruotsin pääsarjassa viettänyt espanjalainen Carlos Moros Gracia, 31, Viron maajoukkueeseenkin noussut toppari Andreas Vaher, 20, joka pelasi kolme viime vuotta Italiassa ja Saksassa, Tottenhamin reservijoukkueen kapteenina toiminut Brooklyn Lyons-Foster, 23, ja viime kauden Norjan pääsarjassa pelannut Ilves-kasvatti Diogo Tomas, 26.

Ghanalainen keskikenttäpelaaja Hans Nunoo Sarpei, 25, on pelannut Saksassa kolmella korkeimmalla sarjatasolla. 21-vuotias Arsenalin akatemian kasvatti Luke Plange siirtyi HJK:hon lainalle Crystal Palacesta. Hyökkääjän Valioliiga-debyytti on tekemättä, mutta kokemusta on kertynyt sekä Englannin että Belgian toiselta sarjatasolta ja Englannissa myös kolmannelta sarjatasolta.

Torstaina HJK tiedotti maalivahti Niki Mäenpään, 39, palaavan joukkueeseen loppukauden mittaisella sopimuksella.

Ilves vahvassa vireessä

Ilveksen kausi alkoi kolmella voitottomalla ottelulla, mutta kurssin käännyttyä myös tulosten valossa tupsukorvat ovat kaataneet voittoputkensa aikana IFK Mariehamnin 0–1, AC Oulun 3–2, EIF:n 0–2, FC Hakan 5–0 ja FC Interin 3–0. Tamperelaiset nousivat Inter-voitollaan 16 pisteeseen ja sarjataulukon kärkipaikalle tasapisteisiin KuPS ja VPS:n kanssa.

Ilves on tehnyt sarjassa eniten maaleja ja päästänyt toiseksi vähiten. Yhdeksästä päästetystä maalista kuusi tuli toisella kierroksella Gnistania vastaan, ja käynnissä olevan voittoputken aikana maalivahti Otso Virtanen on joutunut kaivamaan pallon selkänsä takaa vain kahdesti AC Oulua vastaan. Kolme peräkkäistä nollapeliä torjunut Ilves-kapteeni on pitänyt maalinsa puhtaana jo 297 minuuttia plus lisäajat.

Kahdeksan ottelun jälkeen Ilveksellä on kymmenen pelaajaa, jotka ovat onnistuneet maalinteossa. FC Interiä vastaan kauden avausosumansa laukoivat upealla tavalla Anton Popovitch ja Felipe Aspegren.  Kamppailun ensimmäisen maalin iski toisessa peräkkäisessä ottelussa osunut Vincent Ulundu.

Loukkaantumisensa jälkeen kokoonpanoon palannut Maksim Stjopin on pelannut kolmessa ottelussa yhteensä vasta 91 minuuttia, mutta on myös kerännyt jo tehot 1+1. Keskiviikkona Stjopin merkkautti maalisyötön Aspegrenin viimeistelemään osumaan aivan ottelun lopussa. Roope Riskin kanssa joukkueen maalipörssin kärjessä olevat Santeri Haarala ja Oiva Jukkola kirjauttivat myös syöttöpisteet Interiä vastaan.

Päävalmentaja Joonas Rantanen totesi heti keskiviikon Inter-voiton jälkeen katseiden kääntyvän nopeasti lauantain kärkikamppailuun.

– On iso haaste ja testi edessä, mutta meillä on tosi hyvä tilanne lähteä pelaamaan isoa peliä. Haluamme mennä Helsinkiin pelaamaan meidän omaa jalkapalloamme ja näyttämään, miten me haluamme pelata. Yritämme tietysti saada mahdollisimman hyvän tuloksen aikaiseksi myös Helsingissä, Rantanen sanoi ottelun jälkeen.

Torstaina Ilves keskittyi palauttaviin harjoituksiin ja lauantain otteluun valmistautumiseen. Joukkueen kokoonpanotilanne on ennallaan viime pelistä.

– Palautumisen eteen on tehty kaikki mahdollinen, ja odotamme innolla lauantain peliä. Pelillisesti meille tärkeät asiat eivät muutu, mutta toisaalta meidän on korostetusti huolehdittava pallon liikuttamisesta ja tilanteenvaihdoista, toteaa Rantanen.

– Jengissä on luonnollisesti mainio tunnelma, ja olemme valmiita laittamaan itsemme likoon. HJK sai keskiviikkona sen välttämättömän voiton, ja heillä on tietysti jengi täynnä hyviä pelaajia. Me lähdemme vetämään sata lasissa ja rohkeasti.

HJK–Ilves
Lauantaina 25.5. klo 17.00
Bolt Arena
Urheilukatu 5
00250 Helsinki
Ottelulähetys: Ruutu.fi