Runkosarjan päätöskierroksella merkittäviä pisteitä jaossa – Ilves valmentajaa vaihtaneen Lahden vieraana

Tampereen Ilves päätti viime sunnuntaina kahdeksan päivän jakson, johon mahtui kolme peliä, joista keltavihreät onnistuivat nappaamaan kaksi voittoa, ja Suomen Cupin finaalipaikan. Viimeisimmässä ottelussa tuli 2-0 tappio, kun Ilves vieraili Espoossa FC Hongan vieraana, jonka tamperelaiset kohtaa myös tänään alkaneen kuukauden viimeisenä päivänä Olympiastadionilla pelattavassa loppuottelussa.

Sunnuntaina Veikkausliigan runkosarjan päättävällä kierroksella Ilves matkaa FC Lahden vieraaksi ja voiton merkitystä lienee turha enempää korostaa, kun joukkueita erottaa ainoastaan yksi sarjapiste. Kahdeksantena olevan Ilveksen ja kymmenentenä olevan Lahden välissä on keltavihreiden kanssa tasapisteissä oleva KTP, ja pisteen verran Ilveksen yläpuolelta löytyy FC Haka. Ainoastaan kaksi pistettä erottaa siis neljä joukkuetta, jotka lähtevät päätöskierrokselle tiedostaen, että yksikin voitto voi muuttaa asetelmia huomattavasti haastajasarjaan siirryttäessä.

Ilves matkaa Lahteen ilman Santeri Haaralaa, jonka varoitustili tuli täyteen viime viikolla kyseenalaisen tilanteen jälkeen, kun hyökkääjän tuomittiin kaatuneen vastustajan rangaistusalueella liian helposti. Hidastuskuvat näyttivät Haaralan kaatuneen vastustajan jalkoihin ja hyökkääjä pelasi tilanteen kaatuessaankin loppuun asti, joten kova tuomio jättää tamperelaiset ilman yhtä vaarallisinta hyökkäyspään pelaajaansa.

Toinen viimeaikoina avauskokoonpanon vastuusta nauttinut nuori hyökkääjä, Oiva Jukkola, oli tänään Ilveksen Viikko -podcastin haastateltavana ja Ilves-kasvatti kertoi henkilökohtaisesti hyvässä nosteessa olleesta kaudestaan, kun vastuu kentällä on lisääntynyt:

”Viime viikko oli kova ja pari tosi tärkeätä voittoa, ensin liigassa pitkästä aikaa voitto ja sitten saatiin Cupin finaalipaikka varmistettua Ratinassa. Honka peli oli tuloksen puolesta heikompi, mutta katseet on jo käännetty Lahti-peliin.

”Mielestäni ollaan hyvässä tilanteessa ja kauden tärkeimmät pelit on edessä. Uskon, että voidaan pitää positiivinen kierre päällä, vaikka tappio viime pelissä tulikin”, kommentoi Jukkola sunnuntain lähtökohdista.

Tällä kaudella kaikissa Veikkausliigaotteluissa esiintynyt nuorukainen on tyytyväinen toistaiseksi saamaansa vastuuseen, mutta uskoo että parempaakin on vielä tulossa:

”Tavallaan itselle ensimmäinen kokonainen kausi, kun viime kaudella kävin vielä Kakkosen puolella pelaamassa. Itselle tämä on ollut paras kausi tähän mennessä sen puolesta, että olen päässyt pelaamaan, saanut luottoa valmennukselta ja jotain tehojakin saanut tehtyä. Siinä mielessä olen tyytyväinen, mutta uskon että parasta ei ole vielä nähty ja odotan innolla tulevaa.

”Tietenkin, mitä enemmän pääsee samojen jätkien kanssa pelaamaan, varsinkin hyökkäyspäässä, niin pystyy arvaamaan mihin kaverit liikkuvat ja mihin kannattaa syöttää, että päästään tekemään maaleja. Sande on sunnuntaina pelikiellossa, mutta muidenkin kanssa löytyy hyvää kemiaa ja uskon, että tulosta on odotettavissa”, kertoo Jukkola.

Kuuntele Opan haastattelu kokonaisuudessaan Ilveksen Viikko -podcastista. Jukkolan tapaan Pasi Tuutti kertoi myös omat mietteensä tapahtumarikkaasta viime viikosta ja paluusta Lahti peliä edeltävään arkeen:

”Viime viikolla oli hyviä, ja vähän hankalampia hetkiä, mutta niinhän se usein menee, että kolmen ottelun viikoissa joku niistä otteluista on sellainen että tuloksellisesti ainakaan ei pystytä siihen mitä toivotaan. Jos katsotaan (Honka) peliä datan ja momentumien valossa, niin se ei ollut yhtään 2-0 peli. Ensimmäisellä jaksolla näki (fyysisen) kuorman vaikutuksen, mutta toiselle jaksolle parannettiin jo paljon.

”Tälle viikolla oli luvassa normaali viikko, mutta erilaisten tapahtumien jälkeen päädyttiin siihen, että harjoitellaan vähemmän mitä alunperin oli suunniteltu. Saatiin yksi harjoituspäivä pelin kehittämiseen ja sitten jatkettiin niillä teemoilla, mitä ollaan valittu myös jatkosarjaa silmällä pitäen. Nyt normaalisti kaksi päivää ennen ottelua valmistaudutaan tulevaan vastustajaan ja sunnuntain Lahti-peliin”, kertoo Tuutti.

Nyt kuukauden päivät toistamiseen urallaan Ilveksen palveluksessa viettänyt Tuutti avasi myös nopeasti kuluneen kuukauden kulkua ja vahvisti uskovansa positiiviseen loppukauteen:

”Ensimmäiset puolitoista viikkoa oli hieman opettelua joukkueen toimintapoihin ja sitten päävalmentaja vaihdoksen jälkeen alkoi tavallaan tottuttelu uudestaan. Jonin kanssa on valmennettu ennenkin yhdessä ja hyvin on pystytty organisoimaan tehtävänkuvat uudelleen. Peleissä on näkynyt pelaajiston piilevä potentiaali jo pidemmän aikaa ja se on syystä, tai toisesta vapautunut. Pelaajien vapautunut fiilis näkyy sekä harjoittelussa, että peleissä. Oikein hyvä ensimmäinen kuukausi on ollut”, toteaa Tuutti.

Lahti-ottelun jälkeen edessä on maaottelutauko ja joukkueen lisäksi valmennus pääsee hetkeksi lataamaan akkujaan, sekä valmistautumaan loppukauden merkittäviin peleihin, joissa Tuutti toivoo joukkueen ottavan viimeiset ja ratkaisevat kehitysaskeleet kauden huipentuessa:

”Joukkueen pelillisen prosessin puolesta toivon, että otetaan siinä ne lopulliset askeleet, ne ”viimeiset 10%”, joka todennäköisesti auttaisi meitä saavuttamaan niitä tuloksia mitä tässä jahdataan”, pohtii Tuutti.

Lauantain vastustaja FC Lahti vapautti eilen Mikko Mannilan päävalmentajan tehtävistä ja oli näin ollen kuluvan kauden seitsemäs vastaavaan ratkaisuun päätynyt Veikkausliiga seura. Pasi avasi myös ajatuksiaan tiuhaan tahtiin tapahtuneista päävalmentajan vapauttamisista, sekä korosti pitkäjänteisen urheilujohtamisen merkitystä valmennuksen tukemisessa. Kuuntele kokeneen valmentajan ajatuksia herättävää pohdintaa aiheesta, tietenkin Ilveksen Viikko -podcastin tuoreimmassa jaksossa!

Sunnuntaina runkosarjan päättävä kierros pitää sisällään samaan aikaan käynnistyvää ottelua ja useampikin joukkue voi parantaa asemiaan ennen jatkosarjoja ja maaottelutauolle siirtymistä.

Lahti isännöi Ilvestä sunnuntaina kello 16.00 alkavassa ottelussa, jota voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelun välityksellä.

 

Artikkelikuva: Jimi Soinila