Liigacupin välieräpaikka katkolla – Ilves–Haka perjantaina Tammelan Stadionilla

Puhtaalla pelillä Liigacupissa etenevä Ilves saa lohkovaiheen neljännessä ottelussaan vastaansa FC Hakan. Perjantaina klo 17.30 käynnistyvä Pirkanmaan derby on Ilveksen ensimmäinen ottelu uudella Tammelan Stadionilla ja tarjoaa keltavihreille mahdollisuuden varmistaa paikkansa Liigacupin välieriin. Ottelussa ovat voimassa poikkeusjärjestelyt ja rajoitettu noin 2000 katsojan kapasiteetti.

Kolmesta Liigacupin ottelustaan yhdeksän pistettä ottanut Ilves johtaa B-lohkoa viiden pisteen erolla, kun jäljellä on kaksi ottelukierrosta. KuPSin Ilves voitti vieraissa maalein 0–2, VPS:n Pirkkahallissa 3–1 ja viime viikon torstaina AC Oulun vieraissa 0–1.

Ilveksen kuudesta tehdystä maalista neljä on viimeistellyt Santeri Haarala, joka johtaa Liigacupin maalipörssiä yhdessä yhden ottelun enemmän pelanneen FC Interin Darren Smithin kanssa. Kahdesta muusta osumasta ovat vastanneet Vincent Ulundu ja Roope Riski. Vain yhden pallon taakseen päästänyt Otso Virtanen on torjunut kaikissa kolmessa ottelussa.

Päävalmentaja Joonas Rantanen on tyytyväinen Ilveksen hyökkäyspelaamisen kehittymiseen alkuvuoden aikana, mutta parannettaviakin asioita luonnollisesti vielä löytyy.

– Hyökkäyspelaamisemme on mennyt oikeaan suuntaan. Löydämme paremmin hetket edetä vauhdikkaasti sekä hetket, kun on maltettava liikuttaa palloa. Missä ja miten menetämme pallon sekä kuinka toimimme näissä hetkissä, ovat asioita, joissa meidän on oltava parempia, kommentoi Rantanen.

Liigacup-otteluiden myötä sarjakauteen valmistautuvan joukkueen kuormitustaso on korkealla myös harjoituksissa.

– Eletään pre-seasonin kovimpia viikkoja, jolloin treenit ovat pitkiä ja kuormittavia. Nyt tehdään sitä pohjaa, joka kantaa kauden läpi. Samaan aikaan meidän on oltava valmiita laittamaan itsemme täysillä peliin perjantaina.

Kauden ensimmäinen Pirkanmaan derby jää historiankirjoihin Ilveksen miesten edustusjoukkueen ensimmäisenä otteluna uudella Tammelan Stadionilla.

– Joukkue odottaa innolla ensimmäistä peliä Tammelassa ja samalla myös kauden ensimmäistä derbyä. Hyvä peliesitys ja sitä kautta hyvä tulos sekä välieräpaikka ovat tavoitteenamme, sanoo Rantanen.

Haka kakkospaikalla

Neljä pistettä kerännyt FC Haka on Ilveksen takana lohkossa toisena. Sijoilla 2–6 olevat joukkueet ovat pisteen sisällä toisistaan. Valkeakoskelaiset päätyivät AC Oulun kanssa vieraissa 0–0-tasapeliin ja kaatoivat kotikentällään KuPSin 3–1. Viime viikon torstaina SJK oli Valkeakoskella parempi lukemin 1–2.

KuPSia vastaan maalinteossa onnistuivat Evangelos Patoulidis ja kahdesti osunut Elias Mastokangas. SJK:n verkkoon maalin iski Oliver Whyte, jonka osuma syntyi 85. minuutilla, mutta vierasjoukkue onnistui vielä rangaistuspotkusta kaksi minuuttia myöhemmin. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa Hakan maalinsuulla torjui Anton Lepola ja viime ottelussa Oliver Heino.

Valkeakoskelaiset sijoittuivat viime kaudella Veikkausliigan runkosarjassa kahdeksanneksi ja haastajasarjassa kolmanneksi. Ilves keräsi kauden aikana yhden pisteen enemmän kuin Haka. Viime vuoden Liigacupissa Haka oli parempi lukemin 1–0. Runkosarjassa joukkueet päätyivät Valkeakoskella 1–1-tasapeliin ja Tampereella vieraat voittivat maalein 1–2. Haastajasarjan ottelussa Valkeakoskella lukemat olivat 2–2, kun Ilves onnistui tasoittamaan lisäajalla.

FC Hakan uusi päävalmentaja on Slovakiasta FK Dubnican joukkueesta saapunut Andy Smith, joka korvasi Kyprokselle AEL Limassolin valmennusryhmään siirtyneen Teemu Tainion. Joukkueessa on tapahtunut myös pelaajaliikennettä varsin paljon.

Suomen sisällä maalivahti Aatu Hakala siirtyi KuPSiin, Ilveksestäkin tuttu Henri Malundama EIF:ään, Eero-Matti Auvinen IFK Mariehamniin ja Atte Sihvonen TPS:ään. Joukkueen jättäneisiin pelaajiin lukeutuvat myös Fallou Ndiaye, Stavros Zarokostas ja Hakan viime kauden paras maalintekijä Juan Lescano.

Maalivahtiosastolla uusi kasvo on Englannista Liverpoolin akatemiasta saapunut Liam Hughes. Puolustukseensa valkeakoskelaiset saivat MLS-seura New York Red Bullsista siirtyneen kamerunilaisen Hassan Ndamin, ja päävalmentaja Smithin kanssa Slovakiasta FK Dubnican riveistä Hakaan vaihtoi portugalilainen laitapuolustaja Rodrigo Macedo. Brasilialaistoppari Nicolas Gianini Dantes saapui Ruotsista Oskarshamns AIK:sta ja Nikolas Talo KTP:stä.

Keskikentän Guilherme Moreais siirtyi Hakaan Portugalin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta SC União Torreensesta. Juho Kilo pelasi viimeksi Saksassa HSV:n kakkosjoukkueessa, ja Evangelos Patoulidis vietti viime kaudet Belgian pääsarjassa ja Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Ainoa Ilves-taustaa omaava pelaaja Hakan joukkueessa on keskikenttäpelaaja Tuure Siira, joka edusti Ilvestä vuosina 2016–2022.

Ottelussa poikkeusjärjestelyt

Tammelan Stadionilla ovat voimassa poikkeusjärjestelyt, eikä stadion ole vielä täysin valmis. Ottelu järjestetään rajoitetulla 2000 katsojan kapasiteetilla, josta 1600 on yleisiä katsomopaikkoja ja 400 VIP-paikkoja.

Stadionin katsomonosista ovat auki B-katsomo ja pääkatsomo, jossa on auki vain VIP-paikat. B-katsomossa sijaitseva vieraskannattajien katsomonosa ei ole vielä käytössä rakennustöiden vuoksi. Liput Pirkanmaan derbyyn ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa. Lue lisää järjestelyistä perjantaina julkaistusta uutisesta.

Ilves ja Tammelan Stadion toivottavat kaikki lämpimästi tervetulleiksi seuraamaan historiallista ottelua ja viettämään Parasta aikaa yhdessä!

Liigacup: Ilves–FC Haka
Perjantaina 16.2. klo 17.30
Tammelan Stadion
Tammelankatu 25, 33500 Tampere

Osta liput: Lippu.fi
Ottelulähetys: Ruutu.fi