Kotkasta kotiin kauden seitsemännen tasapelin kanssa – ”Mulla tais olla kaikki 13 paikkaa”

Tampereen Ilves vieraili lauantaina Kotkan Työväen Palloilijoiden vieraana Arto Tolsa areenalla ja ottelu osoittautui ennakoidun tasaiseksi, ainakin tulostaululla.

Ottelun alku oli tarkkaa ja kamppailupainotteista, ja kotijoukkue KTP halusi heti alusta alkaen hyökätä nopeasti kohti Ilveksen maalia. Jo ensimmäisen kahden minuutin aikana Ilveksen Seydine N’Diaye oli pakotettu rikkomaan yhden miehen rynnistystä tehnyttä Willis Furtadoa ja ranskalainen katselikin keltaista heti ottelun alkuhetkillä.

Terävästi aloittanut Furtado oli ensimmäisestä merkittävästä maalintekoyrityksestä vastannut pelaaja, kun Kap Verden maajoukkuemies lähetti noin 25 metristä suoran vaparin kohti etutolppaa, mutta Otso Virtanen pystyi seuraamaan maalin ohi kiertäneen pallon katseellaan.

Noin vartin kohdalla Ilves alkoi saada otetta pelistä ja luotua pidempiä pallonhallintajaksoja, jotka alkoivat johtaa rangaistusalueelle murtautumisiin. Myös vastaprässipelaaminen oli hyvää ja Ilves alkoi saada pidennettyjä hyökkäysvaiheita. Yksi jakson parhaita paikkoja siunaantui Petteri Pennaselle, joka tuli toisesta aallosta parhaalle maalintekosektorille, mutta ensimmäisen kosketuksen sijoitus epäonnistui ja pallo pyöri pois päin maalista.

Ilveksen hyökkäyksiä alkoi tulla koko ajan tiheämpää tahtia ja etenkin yksi pelaaja tuntui jatkuvasti olevan kaiken vaarallisen hyökkäystoiminnan keskiössä. Santeri Haarala oli noin puolen tunnin kohdalla luonut useamman vaarapaikan kotkalaisten maalille ja laituri tuntui ajoittavan olevan kentällä täysin koskematon.

Puolen tunnin tultua täyteen Sande otti pelivälineen noin puolessa kentässä ja jätti kaksi vihreävalkopaitaa taakseen, edeten kohti KTP:n boksia ja vapauttaen Djair Parfitt Williamsin vasemmalta. Pallon kanssa näppärä laituri yritti avata laukaisukulmaa, mutta päätyi lopulta pelaamaan takaviistoon Pennaselle, jolla oli jo toinen kultainen paikka viedä vieraat johtoon, mutta tykitys kiersi ohi maalin. Laukaus oli Ilvekselle ottelun kuudes ensimmäisen puolituntisen aikana.

Kymmentä minuuttia myöhemmin Haarala oli nokikkain Rasmus Leislahden kanssa, mutta Ilves-paidassa vielä viime kaudella torjunut maalivahti vei ensimmäisessä kaksinkamppailussa pidemmän korren. Haarala pakotti Leislahden uuteen torjuntaan vielä hetkeä myöhemmin ja N’Diayella oli vielä jatkotilanteesta paikka tällätä puolivolleysta, mutta kotijoukkue puolusti uhrautuvasti.

Ensimmäisen jakson kiireisin maalipaikkojen tehtailija oli kiistatta Haarala ja hyökkääjä pääsikin haastatteluvelvollisuuksiin puoliajalle siirryttäessä. Ilveksen korkeasta laukausmäärästä kysyttäessä hyökkääjä tiedosti itsekkin olleensa hyvillä paikoilla ”Mulla tais olla ne kaikki 13 (Ilveksen laukausta) melkein! Pakko vaan tehdä itse se maali, tai syöttää kaverille, jos ei itsellä mene.

”Ihan hyvä eka jakso, jos olisin tehnyt pari maalia, niin voitaisi olla vähän tyytyväisempiä. Mutta nyt peli on 0-0, niin toisella jaksolla pitää tulla samalla mentaliteetilla”, kommentoi Haarala.

Näin Ilves oli selvästi päättänytkin tehdä, kun ottelu käynnistyi uudelleen. Alkuhetkillä varoituksen saanut N’Diaye teki tilaa Kalle Katzille, mutta Ilveksen pelaaminen pysyi ensimmäisen jakson tapaan maalinnälkäisenä.

Ensimmäinen huippupaikka tuli alle minuutin pelin jälkeen, kun Oiva Jukkola ryöväsi pallon keskikentällä ja kiihdytti pallo jalassaan kohti kotijoukkueen maalia. Jukkola siirsi taustalta nousseelle Adam Larssonille, joka lähetti vaarallisen matalan laukauksen/keskityksen maalin edustalle kohti Haaralaa, mutta pallo otti puolustuksesta pienen kimmokkeen ja meni yli päädystä kulmapotkuksi.

Ilves jatkoi painettaan noin kymmenen minuuttia toisen jakson alusta, mutta kotijoukkue alkoi pikkuhiljaa ottaa käytännössä ensimmäistä kertaa ottelussa pidempiä hallintajaksoja. Puoliajalla vaihdosta peliin tullut David Ramadingaye oli kotkalaisten kannalta paljon kaivattu piristysruiske ja taitava keskikenttä pelaaja loikin useita tilanteita Virtasen maalille.

Varman Virtasen johdolla Ilves kuitenkin selvisi suhteellisen rauhallisesti KTP:n painejaksosta ja pääsi tekemään oman tuplavaihtonsa 68. minuutilla, kun Larsson ja Jukkola tekivät tilaa Sebit James Ngorille ja Noel Hasalle.

Ngor oli vain pari minuuttia kentälle tultuaan aiheuttamassa päänvaivaa kotkalaisten puolustukselle, kun hyökkääjä karkasi pallon kanssa itsekseen kohti maalia ja ajoitti mainiosti syöttönsä taustalta nousseelle Haaralalle, mutta Leislahti pystyi jälleen nollaamaan Ilveksen kiireisimmän tilanteiden luojan.

Tapahtumia riitti ottelun loppuun asti, mutta Haaralan maalipaikka jäi kenties ottelun viimeiseksi todella laadukkaaksi lajiaan ja molempien joukkueiden selkeästä voitontahdosta huolimatta tulostaululle säilyi sitkeästi nollalukemat.

Ilvekselle tilastoitiin ottelusta kaikkiaan 20 laukausta, joista kuusi suuntautui kohti Leislahden vartioimaa maalia. Keltavihreitä lauantaina kipparoinut Pennanen oli ottelun jälkeen haastattelussa ja avasi mietteitään joukkueen esityksestä:

”Ei missään nimessä (tulos tyydytä). Fakta on, että ekalla puoliajalla oltaisiin jo voitu pistää peli pakettiin. Ei mennyt ja luotettiin siihen, että maali tulee tokalla puoliajalla. Luotiin maalipaikkoja enemmän, kun varmaan yhdessäkään pelissä tällä kaudella. Harmittaa kyllä, ettei kolmea pistettä otettu”, toteaa Pennanen.

KTP – Ilves, 8.7.2023

Avauskokooonpano: #1 Virtanen, #8 Pennanen, #9 Djair, #10 Larsson, #13 N’Diaye, #16 Miettunen, #19 Jukkola, #22 Mäenpää, #29 Haarala, #42 Aspegren.

Vaihdossa: #31 Väyrynen, #5 Katz, #7 Ngor, #14 Patut, #21 Bushara, #23 Hasa, #24 Riissanen.

Ilves saa nyt kahden pelin viikon jälkeen vetää hetken henkeä ja seuraavaan kotiotteluun on aikaa viikon päivät. Keltavihreät viettää ensi viikon lauantaina 15.7. juhlaottelua, kun ottelun kutsuvieraina on Ilveksen 1983 vuoden Suomen mestaruus -joukkue ja muita Ilves-ikoneita.

Varaa paikkasi Ilveksen jäljellä olevissa kotiotteluissa! 

 

Artikkelikuva: Jimi Soinila