Kausi päättyy voittoon Lahdessa – Kauden suurin voitto Ilves-kasvattien voimin

Tampereen Ilves päätti Veikkausliiga kauden 2023 vaikealla vieraskentällä, kun keltavihreät kohtasivat FC Lahden, joka oli ollut voitokas kolmessa neljästä edellisestä kotiottelussaan tamperelaisia vastaan.

Ottelussa ei ollut mainittavaa panosta, kun kummankin osapuolen sarjapaikat olivat turvattuina ja sarjapaikan muuttuminen jäi lähinnä kosmeettiseen arvoon.

Vieraiden avauskokooonpanoon oli nimetty peräti seitsemän seuran junioriputken läpi käynyttä pelaajaa. Johannes Viitala sai aloittaa toisen peräkkäisen liigaottelunsa ja avauksessa oli tilaa myös mm. Leo Kyllöselle ja Marius Söderbäckille.

Ottelun alku oli tarkkaa ja havaittavissa oli, että kummallakaan ei ollut pakottavaa tarvetta riskeihin, vaan pelin aukeamista saatiin odottaa kärsivällisesti. Ensimmäinen merkittävä maalintekopaikka nähtiin 19. minuutilla, kun Lahti murtautui vasemmalta ja matala laukaus lähti ”cut-back” syötön jälkeen hyvältä maalintekosektorilta kohti maalia, mutta Viitala torjui varmasti.

Vasta 17-vuotias maalivahti joutui minuuttia myöhemmin jälleen torjuntatöihin ja tällä kertaa nuorukaisen reaktiotorjunta oli sensaatiomainen Lahden päästyä usean pelaajan voimin Ilveksen linjan taakse. Viitalan torjunta jäi kuitenkin pyörimään keltavihreiden alueelle ja Ilves-vahtia tasan kuukauden verran vanhempi Vilho Huovila siirsi pelivälineen tyhjään verkkoon.

Kotijoukkue oli alkanut saada komentoa ottelusta ja vieraiden pelillisesti plussan puolella jääneet jaksot olivat alkuvaiheiden aikana vähissä.

Neljän ottelun voittoputkessa ja viiden tappiottomassa (Suomen Cupin finaali mukaanlukien) otteluun lähtenyt Ilves kuitenkin alkoi löytää omia onnistumisiaan ja näyttämään vahvuuksiaan kauden viimeisessä näytöksessä. Hieman ennen puolen tunnin täyttymistä alkoi tapahtua, kun ensin siilitukkaiset Oiva Jukkola ja Santeri Haarala loivat tilanteenvaihdosta kahden miehen voimin vaarallisen rynnistyksen, ja tilanteesta seuranneen kulmapotkun jälkeen nähtiin vielä Söderbäckin yli maalin noussut kokeilu.

Ensimmäisistä vaaran merkeistä ei kulunut kauaa ennen kuin vieraat tekivät läpimurron tulostaululle. Korkea prässi lahtelaisten alueella tuotti parikin katkoa ja lopulta pallo tippui topparin tontilta eteenpäin puolustaneen Umar Mohammedin puskusta Haaralan haltuun. Ilveksen kauden tehomies sai pallon kotijoukkueen boksin sisään, ja vaikka hyökkääjällä olikin maalin edustalla syöttövaihtoehtoja, niin valintana oli kova matala laukaus pienestä kulmasta, joka upposi millintarkasti taka-alanurkkaan.

Maali oli joukkueen peli-identiteetin mukainen ja kasvatti selvästi tamperelaisten itseluottamusta viime aikoina haastavaksi osoittautuneella vieraskentällä. Asemansa avaavana vasempana puolustajana vakiinnuttanut Jorginho leikkasi yllättävästi keskityspaikassa sisäänpäin ja lähetti oikealla jalallaan kierteisen vedon kohti takakulmaa, mutta Anton Munukka venyi hienoon torjuntaan.

Munukka joutui jälleen pian torjuntatöihin ja lopulta 42. minuutilla nuori maalivahti oli voimaton, kun Yusif Moussa palautti pallon matalana maalin eteen Söderbäckin antaman kulman jälkitilanteesta ja Jukkola ohjasi Ilveksen johtoon maalin edestä.

Vain hetkeä johtomaalin jälkeen nähtiin jo Ilveksen iltapäivän kolmas, kun Haarala viimeisteli boksin sisältä kauden kahdeksannen liigamaalinsa, jonka turvin hyökkääjä nousi sarjan parhaaksi suomalaiseksi maalintekijäksi,

Pari täysosumaa pariin minuuttiin vei Ilveksen puoliajalle johtoasemassa ja vaikean oloinen ottelun alku oli ainoastaan muisto, kun joukkue pyrki viemään ensimmäisen jakson loppuun kehittyneen hyvän vaiheen toisellekkin 45-minuuttiselle.

Vierasjoukkue suoritti jo tauolla kolme pelaajavaihtoa, kun Kalle Katz korvasi kapteeni Tatu Miettusen, Emmanuel Patut tuli hyvin täydessä Veikkausliiga-debyytissään esintyneen Söderbäckin tilalle, Ilves-kasvatit Kyllönen ja Jaakko Moisio vaihtoivat päittäin laitapakin tontilla ja Djair Parfitt-Williams korvasi Yusifin.

Sankarin rooliin Suomen Cupin finaalissa voittomaalillaan noussut Djair lisäsi Ilveksen johtoa vapaa-potkusta ja lopulta Lauri Ala-Myllymäki kaunisteli puskuosumallaan 1-5 loppulukemat tulostaululle.

Ilves nappasi neljän peräkkäisen voitottoman Lahden-vierailun jälkeen viimeisen tällä kaudella jaossa olleen kolme pistettä, jonka turvin tamperelaisryhmä nousi sarjan kahdeksanneksi, ohi Pirkanmaan paikallisvastustaja FC Hakan.

Päätöskierroksen todellisessa kuolemanottelussa KTP:n ja IFK Mariehamnin välillä nähtiin vieraiden kannalta äärimmäisen arvokas 0-2 tulos, joka tarkoittaa kotkalaisten suoraa putoamista ja Mariehamnille karsintaottelua Ykkösen IF Gnistania vastaan.

Mestaruussarjassa Kuopion Palloseuran oli voitettava Helsingin Jalkapalloklubi vieraskentällä vähintään kolmen maalin erolla, jotta maaliero olisi keinahtanut kuopilaisten eduksi. KuPS voitti lopulta ottelun, mutta 1-2 lukemat nostivat keltamustat vain tasapisteisiin ja Suomen mestaruus jäi neljättä kautta peräkkäin HJK:n haltuun.