Kausi alkaa Ahvenanmaalla – tuoko Ilves pisteet kotiin?

Tampereen Ilves vierailee ensimmäisessä Veikkausliigaottelussaan Ahvenanmaalla ja kohtaa viime kaudella saman pistemäärän Veikkausliigassa (34 pistettä) kellottaneen IFK Mariehamnin.  

Ilves on odottanut sarjakauden avausta pitkän talven ajan ja pelannut useita harjoitusotteluita, sekä tietenkin viisi Liigacupin ottelua. Keltavihreiden tavoin myös maarianhaminalaiset päätyivät Cup-lohkonsa viimeiseksi. Ilves onnistui kaatamaan viime kauden Suomen Cup voittaja KuPS:n, mutta lopuista neljästä ottelusta tulokseksi jäi kaksi tasapeliä ja saman verran tappioita. IFK Mariehamn ei onnistunut voittamaan yhtään viidestä liigacupin ottelustaan. 

Liigacupin ja hallikauden parista on kuitenkin päästy ulkokentille, yleisön eteen ja taistelemaan sarjapisteistä Veikkausliigassa. Viime kauden kolmesta kohtaamisesta kaksi ensimmäistä meni Ilveksen nimiin (1-0 ja 1-5 voitot), mutta joukkueiden toinen kohtaaminen Ratinassa päättyi vieraiden voittoon lukemin 2-3. Tuon ottelun avausmaalin Ilvekselle iskenyt Ariel ‘Tuco’ Ngueukam saatatetaan nähdä keskiviikkona tekemässä debyyttiään IFK:n vihreävalkoisissa. 

Tuco tuo kaivattua kokemusta ja selkeän keskushyökkääjän pelaajaprofiilin IFK:n joukkueeseen: 

– Olemme hakeneet puhdasta keskushyökkääjää ja nyt tuntuu, että olemme sellaisen Tucossa löytäneet. Meillä on nyt toivon mukaan hyvä sekoitus nuoria lupaavia hyökkäyspään pelaajia ja kokeneita pelaajia kuten Tuco, IFK:n seurajohtaja Peter Mattsson kertoi seuran tiedoitteessa. 

Vastustaja vaikuttaa siis valmiilta kauden avaukseen, mutta sitä on monella tavalla Ilveskin. 

Urheilujohtaja Toni Hevonkorpi kertoi seuran mediatiimin haastattelussa olevansa tyytyväinen siihen minkälainen joukkue on Veikkausliigakauteen lähdettäessä kasassa: 

– Urheilullisesti lähdetään hyvistä asetelmista. Tehtiin pelaajistossa aikamoinen strateginen muutos, haluttiin tietyille paikoille selkeästi tietyn profiilin pelaajia tietyille paikoille ja se tarkoitti hieman tiiviimpää pelaajarinkiä, ja saatiin piirun verran laadukkaampi joukkue kasaan, kertoi Hevonkorpi. 

Pelaajaprofiilit, jota joukkueeseen täksi kaudeksi etsittiin, oli kauteen valmistatuessa selkeitä: 

– Viime kauden jälkeen haettiin selkeästi ykkösmaalivahtia ja Otso Virtasta oltiin yritetty saada tänne pidemmänkin aikaa, ja siihen ollaan todella tyytyväisiä että nyt Otso on ‘ykkösenä’ ja nuori, todella lupaava, Johannes Viitala on ‘kakkosena’ niin maalivahtiosasto on hyvällä mallilla. 

– Esimerkiksi Santeri Haaralan paluu Ilvekseen on meille hieno asia ja myös ‘Felppu’ (Felipe Aspegren) tuntuu itselle, että kuuluisi meillä kalustoon, vaikka kävikin tuossa muutaman vuoden muualla, ja on todella laadukas laitapuolustaja meille, kommentoi Hevonkorpi. 

– Ulkomaalaisten pelaajien kanssa lähdettiin selkeästi siitä, että suoraan vahvistaa meidän joukkuetta. Mohammed Umarissa, joka viime kaudella jo harjoitteli joukkueen mukana, nähdään isoa potentiaalia kehittyä tulevaisuudessa ja hänen lisäksi keskuspuolustukseen saatiin myös viime metreillä Seydienne N’Diaye, joka oli selkeästi tietyn profiilin (vasenjalkainen keskuspuolustaja), jota etsittiin.

– Kyllä me halutaan olla top 3:ssa, sitä vuodesta toiseen haetaan. Usko on kova siihen, että meidän joukkueella on siihen mahdollisuus, kun suoriudutaan kentällä sillä tasolla millä osataan”, päättää Heppa. 

Päävalmentaja Toni Kallio on myös tyytyväinen siihen millainen joukkue on kasassa ja miten joukkue on kasvanut pitkän harjoituskauden aikana yhteen: 

– On pyritty viettämään paljon aikaa yhdessä. Treenipäivä on ollut pitkä, vaikka se sisältäisi vain yhden lajiharjoitteen, niin ennen ja jälkeen harjoituksen on yhteinen tapahtuma. Pelaajia on sitoutettu yhteisten arvojen ja identiteetin kehittämiseen, ja koen että joukkue on paljon yhtenäisempi kuin esimerksi vuosi sitten. Paljon on käytetty aikaa asioiden läpi käymiseen, avaa Kallio. 

– Viime kauden analyysin pohjalta on otettu tavoitteita mitä pelissä kehittää. Meillä on tietyissä asioissa, esimerkiksi miten usein päästään kontrolloidusti vastustajan rangaistusalueelle ja miten usein vastustajat pääsevät meidän boksiin, mittareita mitä seurataan datan perusteella mitä saadaan ottelukohtaisesti. Meillä on omalle pelille tavoitetasot, joihin pääsemällä uskotaan, että ollaan taistelemassa mitalisijoista, kertoo Kallio. 

– Uskotaan, että erotutaan tänä vuonna sillä että olemme energinen, yhteinäisesti puolustava ja monipuolisesti hyökkäävä joukkue. 

– Ensimmäinen peli on aina tärkeä, mutta ei se (lataus peliin) yli saa mennä. Oletus on, että kotijoukkue tulee ottelun alussa prässäämään kovaa ja siihen on valmistauduttu. Tuloksen kanssa halutaan tulla takaisin, vaikka peli ei olisikaan alkuun kaunista, päättää Kallio 

Kallion kanssa tiiviissä yhteistyössä päivittäin työskentelevän fysiikkavalmentaja Heli Rekimiehen mukaan joukkue on fyysisesti valmis kauden alkuun: 

– Viimeiset kaksi kautta (edellinen kausi ja tämä kausi) työhöni ja meidän joukkueen arkeen on tullut paljon uutta sisältöä ja laatua. Tavoitteet pitää asettaa riittävän korkealle ja olla riittävän suunnitelmallinen. Intensiteetti pitää nykypäivänä aina olla korkea, oli kyse lasten tai aikuisten harjoituksista. Jokaisen on annettava joka päivä paras versio itsestään, kuvailee Rekimies työtään. 

– Nykyään pelaajat ottaa hyvin vastaan ja haluaa lisää tietoa siitä miten parantaa omaa arkeaan. Nykypäivän pelaajilla on paljon paremmat mahdollisuudetkin tehdä arjesta laadukas, kun ei ole mm. työtä urheiluarjen rasitteena, kuten vielä n. kymmenen vuotta sitten.  

– Jos tuijottaa pelkästään dataa, niin ollaan tällä harjoituskaudella saavutettu ne tavoitteet mitä haluttiin. Tekeminen on ollut hyvää koko harjoituskauden ajan ja en usko, että siihen kaaduttaisiin, ettei oltaisi tarpeeksi hyvässä kunnossa, tuumaa Rekimies. 

Ilveksen joukkueessa ei ole kauden avaukseen lähdettäessä tuoreita loukkaantumisia, mutta joukkueessa on ollut liikkeellä pientä flunssaa, joten muutaman pelaajan pelikunto selviää vasta lähempänä ottelun alkua. 

Virittäydy ottelun suoraan lähetykseen osoitteessa ruutu.fi 

Ottelu alkaa Wiklöf Holding Arenalla Maarianhaminassa klo 18.00.