Kauden toinen voitto tilastoina – Ilves parantaa peliään tasaisesti

Tampereen Ilves nappasi toisen voittonsa Veikkausliigakauden neljännessä ottelussaan, kun KTP saapui menneennä lauantaina Ratinan stadionille.

Ottelu oli katsomostakin havaittuna tasainen, mutta enimmäkseen kotijoukkue Ilveksen kontrollissa. Ensimmäistä kertaa oikealla kotikentällään tällä kaudella esiintynyt Toni Kallion ryhmä paransi huomattavasti peliään edellisestä Veikkausliigaottelustaan (0-1 tappio KuPS:n vieraana) jo Suomen Cupissa tulleessa voitossa TPS:sta ja keltavihreät toivoi samoja elementtejä myös sarjaotteluun kotikentällä.

Päävalmentaja Kallio olikin viikolla peräänkuuluttanut pallollisen tekemisen nostamista takaisin tasolle, johon joukkue tietää pystyvänsä. Se näkyy purkaessa ottelun tapahtumia tilastoiksi: Ilves pystyi pitämään palloa kentän kahdella viimeisellä kolmanneksella keskimäärin 10.9 syötön verran ennen kuin KTP pystyi tekemään väliintulon (tilastotermein yleisimmin ”Passes Per Defensive Action”). Sama tilasto parantui reilusti yli kaksinkertaisesti KuPS-tappioon verrattuna, mutta jäi kauden parhaasta kun FC Interia vastaan palloa pidettiin 22.6 syötön keskiarvolla.

Se saattoi kertoa myös KTP:n pelityylistä, kun kotkalaisten pelijärjestelmä pallottomana oli kutakuinkin 5-2-3, jossa puolustettiin tiiviisti keskikaistoja ja siten katkoja tuli, kun Ilves pyrki pelaamaan vieraiden muodon sisään. Santeri Haaralan maali Felipe Aspegrenin mestarillisesta murtavasta syötöstä oli tietysti selkein osoitus Ilveksen parantuneesta pallollisesta tekemisestä, mutta esimerkkejä mm. hyvästä murtautumispelaamisesta oli pelissä useita. Ilveksellä oli vastustajan rangaistusalueelle murtautumisia ottelussa 17, joka on kauden korkein, ja sama lukema mihin Ilves pystyi murtautumisissa avauskierroksella IFK Marienhamnin vieraana.

Maaliodottamaa (xG) Ilves onnistui kerryttämään ottelussa 1.62, joka oli liigakauden toistaiseksi paras suoritus. KTP kerrytti omaa odottamaansa 0.71 xG ja puolustuksen näkökulmasta se oli avauskierroksen jälkeen alhaisin odottama missä Ilves on vastustajansa pitänyt. KTP onnistui murtautumaan Ilveksen rangaistusalueelle 13 kertaa, mutta vieraiden neljästä laukauksesta vain yksi suuntautui kohti maalia ja sekin kotijoukkueen onneksi päin Otso Virtasta.

Kurkataan jatkossa Veikkausliiga otteluiden tilastoihin aina kuukauden päätteeksi, kun otantaa on muutaman ottelun verran.

Tilastot on koostettu suurimmaksi osaksi Wyscout -palvelusta Ilveksen videovalmentaja Niko Hasan toimesta ja tulkinta niistä tekstimuodossa Rasmus Junilan käsialaa. Palaute datajutusta tervetullutta osoitteeseen rasmus.junila@ilves.fi