Jalkapallopäivä Ratinassa päättyi lisäajan draamaan – Jukkolan maali riitti vain tasapeliin

Tampereen Ilves vietti omalta osaltaan ensimmäistä kansallista Jalkapallopäivää isännöiden FC Honkaa Ratinan stadionilla. Tasainen ja rikkonainen ottelu piti sisällään useita loukkaantumisten ja kolhujen pakottamia pelikatkoja, ja jopa ottelun erotuomaria jouduttiin toisella jaksolla vaihtamaan loukkaantumisen vuoksi. Ottelun dramaattisimmat hetket nähtiin kuitenkin vasta lisäajan puolella.

Keltavihreä kotijoukkue aloitti pelin vahvasti ja pystyi pitämään paineen Hongan kenttäpuoliskolla. Ensimmäinen vieraiden maalia kohti suuntautunut maalintekoyritys tuli kulmapotkun jälkitilanteesta, kun Petteri Pennasen keskitys löysi kapteeni Tatu Miettusen, jonka pusku kuitenkin suuntautui kohti Hongan maalivahti Maksim Rudakovia.

Muutamaa minuuttia Miettusen yrityksen jälkeen nähtiin vieraiden ensimmäinen varoitus laadukkaasta vastahyökkäyspelaamisesta. Vaarallinen laitamurtautuminen johti viimeistelyyn aivan Ilveksen maalin edessä, mutta ylärima pelasti kotijoukkueen takaiskulta ja Otso Virtanen nappasi lopulta pallon hanskoihinsa.

Läpi ottelun nähtiin useita kovia taklauksia ja kentän pintaan tuskaisena jääneitä pelaajia. Pennanen otti kovan osuman polvitaipeeseensa ja oli tuskaisen näköinen, mutta pääsi iIlveksen onneksi palaamaan pikaisesti kentälle.

Hieman ennen puolen tunnin täyttymistä Virtanen joutui torjuntatöihin, kun Hongan Edmund Arko-Mensah pääsi nokikkain Ilves-vahdin kanssa, mutta Otso esitti tärkeän torjunnan, pitäen pelin tasoissa.

Ensimmäisen jakson aikana jo nähtiin useampi katko peliin, joka tarkoitti runsasta lisäaikaa. Santeri Haarala tarjoili ensimmäisen puolikkaan yhden hienoimmista suorituksista ottaessaan ilmasta pallon täyteen vauhtiin ja tarjoili väkevän laitanousun jälkeen hienon keskityksen suoraan Adam Larssonin juoksulinjalle, mutta hyökkääjä ei aivan saanut askelmerkkejään kuntoon ja volleylaukaus suuntautui ohi maalin.

Toinen jakso jatkui pitkälti samaa kaavaa noudattaen, peli oli tasaista ja katkonaista, kun kuumassa kelissä viikon toista peliään urakoineet pelaajat kokivat kolhuja, jotka johtivat pelikatkoihin.

Ottelun kenties erikoisin tapahtumaketju nähtiin tunnin tultua täyteen pelikellossa. Ottelun erotuomarina operoinut Ville Nevalainen joutui jättämään kentän takareisivamman vuoksi ja 4. erotuomari Joona Kontinen otti vihellysvastuun kentällä, kun peliä oli pelattu 65 minuuttia.

Ilves sai kohtalaisen hyvän maalintekosauman, kun australialaishyökkääjä Sebit James Ngor pääsi pallon kanssa vapaaksi ja laukoi vieraiden alueen rajalta vasurillaan hieman ohi maalin.

Molemmat joukkueet metsästivät hanakasti ottelun avausmaalia peliajan lähestyessä loppuaan. Hetkiä seitsemän minuutin lisäajan käynnistymisen jälkeen nähtiin Ilves-kasvatti Oiva Jukkolan ratkaisevalta tuntunut taidonnäyte, kun nuori laitahyökkääjä ajoin Hongan boksiin. Jukkola avasi taidokkaasti itsellään laukaisukulman ja pamautti kierteisen laukauksen vastustamattomasti maalin yläkulmaan.

Jukkolan lisäajan osuma oli äärimmäisen lähellä olla täyteen pistepottiin oikeuttava voitto-osuma, mutta vielä lisäajan viimeisillä hetkillä saatiin peliin kotijoukkueen kannalta tarpeetonta lisädraamaa. Felipe Aspegren puolusti laidalla boksiin pyrkinyttä Honka-pelaajaa ja kevyen kontaktin jälkeen vaihtotuomari Kontinen näytti kohti rangaistuspistettä ja Honka sai mahdollisuuden tasoittaa ottelun. Rike näytti tapahtuneen alueen rajalla ja vähintään keltavihreiden lasien takaa katsottuna jäi epäilys, että rike olisi tapahtunut alueen ulkopuolella.

Jossittelut eivät kuitenkaan tunnetusti tuloksia muuta ja Arko-Mensah laittoi rangaistuspotkun varmasti maaliin.

Ilveksen oli siis jälleen tyytyminen voiton sijaan tasapeliin, vaikkakin joukkueen tappioton putki kasvoi kaikissa kilpailuissa seitsemänteen otteluun, ja Veikkausliigassa Ilves on pelannut viisi viimeistä otteluaan (1 voitto, 4 tasapeliä) tappioita.

Ilves – FC Honka, Jalkapallopäivä 11.6.

Avauskokoonpano:

#1 Virtanen (MV), #6 Arifi, #7 Ngor, #8 Pennanen, #10 Larsson, #13 N’Diaye, #15 Ala-Myllymäki #16 Miettunen (C), #29 Haarala, #42 Aspegren, #55  Yakubu.

Vaihtopelaajat: #12 Viitala (MV), #4 Umar, #14 Patut, #19 Jukkola (76′ <-> Larsson), #21 Bushara, #25 Kyllönen, #30 Yusif (76′ <-> Ala-Myllymäki).

 

Seuraavaksi vuorossa on FIFA-kalenterin mukainen maaottelutauko ja Ilveksen peleistä reilun puolentoista viikon mittainen tauko. Keltavihreät isännöi Kokkolan Pallo-Veikkoja 22.6. Ratinan stadionilla pelattavassa Suomen Cupin neljännesvälierä ottelussa.

Veikkausliigassa Ilves on nyt kohdannut kaikki 11 vastustajajoukkuetta ja kohtaa seuraavaksi FC Interin vieraskentällä kesäkuun 27. päivä. Kotonaan Ilves pelaa Veikkausliigaa 1.7. kun Seinäjoen Jalkapallokerho saapuu vierailemaan Tampereella.

Artikkelikuva: Jimi Soinila