Ilves ja FC Haka iskevät yhteen Pirkanmaan derbyssä

Veikkausliiga-kauden ensimmäinen Pirkanmaan derby nähdään Tammelan Stadionilla perjantaina 17.5. Klo 20.00 käynnistyvään tulikuumaan otteluun on myyty jo yli 6300 lippua.

Kolmella peräkkäisellä voitolla sarjataulukossa kuudenneksi noussut Ilves kaatoi viime sunnuntaina vieraissa EIF:n maalein 0–2. Vahvan ja tasapainoisen ottelun pelanneen keltavihreän joukkueen maalintekijöinä toimivat avausjaksolla uransa ensimmäisen Veikkausliiga-maalin tehnyt Aapo Mäenpää ja toisen jakson lopussa osunut Oiva Jukkola. Maalivahti Otso Virtanen pelasi EIF:ää vastaan kauden kolmannen nollapelinsä. Maksim Stjopin palasi kentille toisella puoliajalla ja pelasi kauden ensimmäiset minuuttinsa Veikkausliigassa.

Kauden kolmannen maalinsa tehnyt Jukkola nousi Ilveksen maalipörssin kärkeen yhdessä Roope Riskin kanssa ja maalin päähän koko sarjan kärkipaikalta. Osumiensa ohella Jukkolalle on kertynyt myös yksi maalisyöttö. Ilveksen ja Veikkausliigan syöttöpörssin jaetulla kärkisijalla on viime ottelussakin Mäenpään osumaan esityön tehnyt Joona Veteli kolmella maalisyötöllään. Riskin tavoin viime ottelun sivussa olleella Jorginholla maalisyöttöjä on kaksi.

Ilveksen päävalmentaja Joonas Rantasen odotuksissa on vauhdikas ja viihdyttävä Pirkanmaan derby, jonka voittaminen kuitenkin edellyttää myös hyvää puolustuspeliä.

– Meidän kotipelimme ovat olleet tapahtumarikkaita emmekä halua tälläkään kertaa lähteä peruuttelemaan vaan hyökätä rohkeasti. On kuitenkin selvää, että hyvää ja tarkkaa puolustamista tarvitaan kolmen pisteen ottamiseksi. Joukkueessa on kaikin puolin hyvä virinä ja luottamus omaan pelaamiseen korkealla, sanoo Rantanen.

– Haka on pelannut hyvin. He puolustavat tiiviissä muodossa ja hyökkäävät vauhdilla laita- ja keskikaistoilta. Kaiken kaikkiaan selkeä pelillinen identiteetti. Kun teemme pienetkin asiat kentällä hyvin, niin olemme vahvoilla. Tunnetila saadaan varmasti korkealle.

Ilveksen kokoonpanosta ovat varmasti poissa Tomas Sovelius, Arttu Tulehmo, Lucas Väyrynen, Felipe Aspegren ja pelikiellossa oleva Anton Popovitch. Kysymysmerkkejä ovat Noel Hasa, Jorginho ja Roope Riski. EIF-ottelusta sivussa ollut Vincent Ulundu palaa kokoonpanoon.

Valkeakoskelaiset sarjassa viidentenä

FC Haka löytyy sarjataulukosta heti Ilveksen yläpuolelta sijalta viisi. Valkeakoskelaisten tilillä on kuudesta ottelusta yksitoista pistettä eli yksi enemmän kuin Ilveksellä. Sarjan vähiten maaleja päästäneen joukkueen verkot ovat heiluneet alkukaudella vain viidesti.

Haka aloitti Veikkausliiga-kauden 1–2-vierastappiolla VPS:lle, mutta avasi seuraavalla kierroksella voittotilinsä kaatamalla EIF:n Valkeakoskella maalein 2–1. Kolmas ottelu FC Lahtea vastaan pelattiin Tammelan Stadionilla, jossa joukkueet päätyivät 1–1-tasapeliin. Neljännen kierroksen ottelu HJK:ta vastaan päättyi samoihin lukemiin. Kahdessa viime ottelussa Haka otti voitot Gnistanista ja SJK:sta maalein 0–3 ja 2–0.

Hakan paras maalintekijä on ollut Evangelos Patoulidis, joka on iskenyt alkukaudella kolme osumaa. Imani Lanquedoc ja Maissa Fall ovat tehneet kaksi maalia, ja Juho Kilon, Marko Bacaninin sekä Niklas Fribergin tilillä on yksi maali. Kaksi maalisyöttöä ovat merkkauttaneet Fall, Haymenn Bah-Traoré, Ryan Mahuta ja Bacanin. Maalivahti Anton Lepola on pelannut alkukaudella täydet minuutit.

Ilves ja FC Haka kohtasivat jo Liigacupissa helmikuun puolivälissä, jolloin Tammelan Stadionilla oli tuloksena 2–2-tasapeli. Hakan maalintekijöinä toimivat serbialaishyökkääjä Bacanin ja Elias Mastokangas. Ilveksen osumista vastasivat Oiva Jukkola ja Vincent Ulundu. Ilves eteni Liigacupissa lohkovoiton kautta välieriin asti, kun taas Haka jäi lohkossa kolmanneksi.

Liigacup-kohtaamisen jälkeen Haka teki vielä muutaman sopimuksen ennen Veikkausliigan alkua. Hyökkääjät Arlind Sejdiu ja Marko Bacanin lunastivat sopimuksen testijaksojensa kautta. Keskikentälle saapui englantilainen Imani Lanquedoc, joka siirtyi Hakaan vuokralle Fulham FC:n akatemiasta. Kaksi edellistä kautta Valkeakoskella pelannut Oliver Whyte solmi myös jatkosopimuksen. Joukkueen kapteeniksi valittiin tänä talvena Valkeakoskelle siirtynyt portugalilainen keskikenttäpelaaja Guilherme Morais. Hakan aiemmat pelaajasiirrot ovat kerrattavissa Liigacup-ottelun ennakosta.

Suomen Cupissa valkeakoskelaiset ovat pelanneet kaksi ottelua, joissa JIPPO ja Reipas kaatuivat maalein 0–2 ja 1–5. Ensimmäisessä ottelussa osuivat Arlind Sejdiu ja Evangelos Patoulidis. Viime viikon Reipas-ottelussa maaleja iskivät Oliver Whyte, kahdesti osunut Imani Lanquedoc, Oiva Laaksonen ja Marko Bacanin.

Lue myös: Otteluinfo

Ilves–FC Haka
Perjantaina 17.5. klo 20.00
Tammelan Stadion
Tammelankatu 25
33500 Tampere

Liput otteluun: Lippupisteen verkkokaupasta
Ottelulähetys: Ruutu.fi