Ilves isännöi sunnuntaina KuPS:a – haastattelussa päävalmentaja Joni Lehtonen

Tampereen Ilves kohtaa Veikkausliigan runkosarjaosuuden viimeisessä kotiottelussaan Kuopion Palloseuran. Sunnuntain kohtaamisessa sarjan yhdeksänneksi tippunut Ilves hakee vasta kauden kolmatta kotivoittoaan ja tehtävä ei ole helpoimmasta päästä, kun vierailija KuPS löytyy sarjataulukon toiselta sijalta.

Jani Honkavaaran luotsaama ryhmä on kahden pisteen päässä kärkipaikalla olevata HJK:sta, mutta ottelun vähemmän pelanneena. Kuopiolaisten viiden edellisen liigaottelun joukosta löytyy kuitenkin kolme pistemenetystä, joissa tappioihin päättyivät ottelut Ilveksen kanssa tasapisteissä olevaa IFK Mariehamnia, sekä hurjassa voittoputkessa olevaa VPS:a vastaan.

Ilves lähtee otteluun turbulenttisen viikon jälkeen, kun tiistaina seura vapautti Toni Kallion Veikkausliigajoukkueen päävalmentajan paikalta. Kallion kanssa kaudesta 2021 asti edustusjoukkuetta valmentanut Joni Lehtonen otti päävalmentaja vastuun osakseen ja elinikäinen ilvesläinen kertoi viikon kulusta omasta näkökulmastaan:

”Raskas tapahtuma (Kallion päävalmentajavastuusta vapauttaminen) takana, josta koen itse mielipahaa, kun en enempää Köpiä pystynyt auttamaan. Samaan aikaan myös olen innostunut siitä, että päästään lähtemään tietyllä tavalla puhtaalta pöydältä eteenpäin ja olen vakuuttunut siitä, että saadaan joukkueen kurssi käännettyä.

”Käytettiin keskiviikkona harjoitusten yhteydessä paljonkin aikaa pelaajien tuntemusten purkamiseen. Se oli tunteellinen hetki monelle, osa pelaajista ehti tehdä Köpin kanssa kymmenisen vuotta töitä, osa tullut hiljattain joukkueeseen. Reaktiot keskusteltiin halki ja sen jälkeen treenit jatkuivat normaalisti.

”Tähäänkän asti pelaajien yrittämisestä ei mikään ole jäänyt kiinni, yrityksen taso ja tekeminen jatkui muuten normaalisti. Ehkä hieman vapautunut ilmapiiri oli aistittavissa”, kuvailee Lehtonen.

Lehtosen rinnalla toimii hiljattain seuran palvelukseen palannut kuopiolaislähtöinen Pasi Tuutti, joka kohtaa sunnuntaina vanhan seuransa. Lehtonen, ja muu taustaryhmä, tietää joukkueessa olevan potentiaalin ja säilyttää vahvan uskon siihen, että kausi on kaikkea muuta kuin ohi:

”Koko tiimillä on vakaa usko siihen, että kausi saadaan käännettyä. Jos en itse siihen uskoisi, niin en olisi tätä pestiä ottanut vastaan. Saamme todennäköisesti taustatiimistä, sekä pelaajista, lisää irti sillä, että annetaan kaikille hieman lisää hommia ja roolitetaan toimintaa uudelleen, niin saadaan tehostettua kaikkien toimintaa.

”Vastustaja ei ole helpoimmasta päästä, mutta täysin voitettavissa, kuten kaikki muutkin pelit tässä sarjassa. Joukkueelta odotan omaa hyvää suoritusta. Halutaan saada pelaajat pelaaman vahvuuksillaan ja omalla hyvällä tasollaan, niin se tulee riittämään pisteisiin.

”Ottelusta ei tule helppo, mutta jos saadaan puolustuspeli omalle tasolle ja vähän lisää vaarallisuutta luotua uudelleen roolittamisella, niin mahdollisuus on kääntää homma oikeaan suuntaan, eli taulukossa ylöspäin”, kertoo Lehtonen tämän viikon missioista.

Ilves on sunnuntaina ilman ainakin pelikieltoa kärsivää Umar Mohammedia, sekä sitkeämmästä vaivasta kärsivää Doni Arifia.

Ilveksen ja KuPS:n välinen kamppailu käynnistyy Ratinassa klo 16.00 ja portit otteluun aukeavat tuntia aikaisemmin. Tervetuloa Ratinaan, varaa lippusi otteluun!