Ilveksen taistelu alivoimaisena ei riittänyt – KuPS iski voittomaalin lisäajalla

Ilves

KuPS

Varoitukset

2

4

Kentältä poistot

1

0

Viimeiset puoli tuntia alivoimaisena pelannut Ilves joutui taipumaan kärkikamppailussa 1–2-tappioon, kun KuPS ratkaisi ottelun viimeisestä paikastaan lisäajalla. Kotijoukkueen maalin teki ensimmäisellä puoliajalla Jorginho, jonka peli päättyi 63. minuutilla toiseen keltaiseen korttiin.

Sarjan kärkikamppailu ja aurinkoinen kesäpäivä olivat jälleen houkutelleet Tammelan Stadionin lähes täyteen. 7209 katsojaa on loppuunmyydyn Pirkanmaan derbyn jälkeen Ilveksen toiseksi paras yleisömäärä tällä kaudella.

Ottelun ensimmäiset lupaavat hyökkäysaihiot tulivat neljän minuutin kohdalla, kun Ilves oli ensin lähellä murtautua rangaistusalueen sisään ja heti perään KuPSin vastahyökkäys tuotti vieraille kulmapotkun. Petteri Pennasen antaman kulmapotkun jälkitilanteessa Jaakko Oksanen lähetti pallon rangaistusalueen kulmalta takaisin vastakkaiselle takatolpalle, josta Pennanen sai vielä käännettyä pelivälineen maalinedustalle. Lopulta pallo löysi Jonathan Muzingan kautta juuri ja juuri maaliviivan yli. KuPS siirtyi 0–1-johtoon ottelun kuudennella minuutilla.

Hieman ennen yhdeksännen minuutin täyttymistä Ilveksen Vincent Ulundu haki vasurillaan takayläkulmaa Ilveksen syöttöketjun päätteeksi, mutta laukaus karkasi selvästi yli maalin. Ensimmäisen 20 minuutin aikana saatiin jo näytteitä kummankin joukkueen laadukkaasta syöttöpelistä.

Kamppailun ensimmäisen varoituksen sai KuPSin kulmapotkun jälkeen vastahyökkäykseen matkalla olleen Jorginhon kaatanut Clinton Antwi 24. minuutilla. Jorginho puolestaan avasi Ilveksen varoitustilin neljä minuuttia myöhemmin.

Alkukauden upeat Ilves-maalit saivat jatkoa ottelun 34. minuutilla, kun Jorginho tykitti pallon etukulmaan Ilveksen näyttävän hyökkäyksen päätteeksi. Tatu Miettusen loistava avaus oman rangaistusalueen kulmalta lähetti Ilveksen nopeaan hyökkäykseen, jossa pallo kiersi Vincent Ulundun, Joona Vetelin ja Santeri Haaralan kautta taustalta hyökkäykseen mukaan nousseelle portugalilaiselle, joka viimeisteli suoraan yhdellä kosketuksella ja muutti lukemat 1–1:een.

40. minuutilla oli vuorossa KuPSin oivaltava kulmapotkukuvio, joka ei ollut kaukana onnistumisesta. Hetkeä myöhemmin vieraiden Joslyn Luyeye-Lutumba tykitti kovan volleyn suoraan ilmasta, mutta pallo nousi yli etukulmasta. Ilveksen johtomaali oli myös vielä hyvin lähellä, kun Jorginhon syöttö maalinedustalle kimposi KuPS-puolustajan kautta sivuverkkoon.

Tauolle mentiin tasalukemissa 1–1, jotka olivat varsin oikeutetut.

Viime hetken ratkaisu

Ensimmäisellä puoliajalla vahvasti esillä ollut Jorginho oli jälleen tapahtumien ytimessä toisen puoliajan alussa, kun KuPSin Taneli Hämäläisen taklaus tuotti vieraille jakson ensimmäisen varoituksen. Ensimmäisen 15-minuuttisen aikana kummallakin joukkueella oli kelpo aihioita, mutta viimeiset syötöt ja kosketukset jättivät järjestäen parantamisen varaa.

Vierasjoukkue teki ottelun ensimmäiset vaihdot tunnin pelin jälkeen, kun Axel Vidjeskog ja Matias Siltanen tekivät tilaa Arttu Heinoselle ja Jerry Voutilaiselle.

Ilveksen ottelu sai mutkia matkaan 63. minuutilla, kun Jorginhon myöhästynyt taklaus hyökkäyspäädyssä tuotti portugalilaiselle toisen keltaisen kortin ja ulosajon. Kotijoukkue teki perään vaihdon, jossa Oiva Jukkola tuli kentälle Roope Riskin tilalle. KuPS jatkoi myös vaihtojaan kolmen minuutin päästä, jolloin Otto Ruoppi otti kentältä maalintekijä Jonathan Muzingan paikan.

Alivoimalle joutuneet keltavihreät joutuivat luonnollisesti pudottamaan ryhmitystään, mikä käänsi pallonhallintaa KuPSille. Vierasjoukkueen kolmannen varoituksen vastaanotti pallon riistänyttä Doni Arifia rikkonut Jaakko Oksanen 74. minuutilla.

Ilveksen hyvä pallollinen jakso ja Vincent Ulundun yksilösuoritus olivat perään lähellä viedä keltavihreät johtoon 76. minuutilla. Ulundu nousi oikealta laidalta rangaistusalueen sisälle ja lähetti kierteisen vasemman jalan laukauksen kohti takayläkulmaa. Kotiyleisö oli jo valmistautumassa maalihuutoon, mutta pallo nousi harmittavasti yläriman kautta päätykatsomoon. Samalla Ilves vaihtoi Doni Arifin tilalle Felipe Aspegrenin.

Viisi minuuttia myöhemmin Ilves lähti KuPSin kulmapotkun jatkotilanteesta vastahyökkäykseen, jossa Oiva Jukkola vapautti Santeri Haaralan nokikkain Johannes Kreidlin kanssa. Maaliltaan vastaan tullut KuPS-maalivahti onnistui kuitenkin torjumaan Haaralan yrityksen ja pitämään lukemat tasoissa.

85. minuutilla oli Petteri Pennasen vuoro yrittää johtomaalia toisessa päädyssä, mutta Otso Virtanen torjui KuPS-kapteenin kovan kaukolaukauksen yli maalin. Ilves teki perään kaksi vaihtoa, joissa Vincent Ulundu ja Santeri Haarala tekivät tilaa Maksim Stjopinille ja Marius Söderbäckille.

Vaihtopelaajat toivatkin kentälle vielä lisää juoksuvoimaa ja virtaa, joilla Ilves loi vielä muutaman tilanteen hyökkäyspäätyyn. Pisteiden jako oli jo hyvin lähellä, mutta lopulta KuPS onnistui hyödyntämään ottelun viimeisen tilanteensa. Clinton Antwi lähetti vasemmalta laidalta keskityksen takatolpalle, josta Saku Savolainen puski lukemat 1–2:een. KuPS-pelaajan molemmat kädet olivat puskutilanteessa puolustavana osapuolena olleen Felipe Aspegrenin hartioilla, mutta tilanteesta ei vihelletty rikettä.

Ilves ei enää kyennyt vastaamaan lisäajan neljännellä minuutilla syntyneeseen osumaan, joten kärkikamppailu päättyi sarjan piikkipaikalla jatkavan KuPSin voittoon.

Päävalmentaja Joonas Rantasen kommentit:

– Asia missä olemme olleet hyviä tai millä olemme saaneet pelin virtaa itsellemme, on se, että olemme pystyneet viemään hyökkäyksiä syvälle. Nyt emme saavuttaneet omaa parasta tasoamme siinä, joskin täytyy myös sanoa, että KuPS puolusti hyvin. Kun pelasimme vajaalla, puolustimme yhtä tilannetta lukuun ottamatta hyvin ja saimme kaksi paikkaa tehdä maalin. Siinä mielessä oli sauma ottaa vähintäänkin yksi piste, mutta se ei tietysti tässä kohtaa lämmitä, kun pisteitä ei tullut ollenkaan.

– Isossa kuvassa ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenamme on nousta kärkisijoille. Meillä on ollut nyt kaksi peliä näitä joukkueita vastaan, ja yksi piste niistä ei tietystikään tyydytä missään nimessä. Sanoisin kuitenkin, että näitä hetkiä tulee vääjäämättä, mutta pitää vain ottaa niistä se oppi ja olla seuraavalla kerralla parempi.

– Se on selvä asia, että parempi mahdollisuus on voittaa, kun pelataan yhdellätoista. Tämä takaisku ei muuta Ilveksen suunnitelmia eteenpäin mentäessä. Olemme asettaneet meidän identiteettimme ja miten haluamme pelata. Nyt se ei riittänyt, mutta pitää vain kaivaa asiat, mitä voimme tehdä paremmin ja siitä jatketaan. Itseluottamuksemme ja voitontahtomme on ollut todella korkealla, ja vaikka välillä häviää, niin se on asia, mikä ei voi kadota meistä.

Ilves–KuPS 1–2 (1–1)

0–1 Jonathan Muzinga 6’

1–1 Jorginho 34’

1–2 Saku Savolainen 90+4’

Tilastot: Veikkausliiga.com

Ilveksen kokoonpano

1 Otso Virtanen (mv) (C), 3 Jorginho, 5 Juhani Pikkarainen, 16 Tatu Miettunen, 22 Aapo Mäenpää, 6 Doni Arifi (42 Felipe Aspegren, 77’), 14 Anton Popovitch, 7 Joona Veteli, 9 Vincent Ulundu (8 Maksim Stjopin, 86’), 29 Santeri Haarala (17 Marius Söderbäck, 86’), 10 Roope Riski (19 Oiva Jukkola, 64’)

Käyttämättömät vaihtopelaajat: 4 Mohammed Umar, 12 Johannes Viitala (mv), 20 Samba Benga

Seuraavat ottelut

Ilveksen ohjelmassa on seuraavaksi kaksi vierasottelua. Perjantaina 7.6. Vaasassa on vastassa VPS ja keskiviikkona 12.6. Turussa FC Inter. Ilveksen seuraavat kaksi kotiottelua pelataan kesäkuun puolivälissä SJK:ta vastaan. Lauantaina 15.6. joukkueet kohtaavat Suomen Cupin 5. kierroksella ja keskiviikkona 19.6. Veikkausliigan Yöttömän Yön kierroksella, jolloin ottelu alkaa klo 21.00. Hanki liput ennakkoon Lippupisteen verkkokaupasta ja tule jälleen mukaan täyttämään Tammela!