IFK Mariehamn Ilveksen vieraaksi lauantaina – juhlaottelussa jaossa isot pisteet

Tampereen Ilves isännöi tulevana lauantaina Ratinan stadionilla Ahvenanmaalta asti Tampereelle matkaava IFK Mariehamnia. Lauantain ottelu käynnistyy hieman totuttua aikaisemmin, kun peli pyörähtää käyntiin jo kello 15.00. Portit Ratinaan aukeavat tuntia aikaisemmin ja ottelun yhteydessä muistetaan myös vuoden 1983 Suomen mestareita, jotka ovat lauantain ottelutapahtumassa kutsu- ja kunniavieraina.

Ilveksen tämän päivän miesten edustusjoukkueen pelaajat voivat kenties lauantaina tilaisuuden saadessaan jututtaa 40 vuoden takaisia mestaripelaajia ja kerätä tietoa seuran menestyksen vuosista viheriöillä. Tällä viikolla juhlaotteluun kutsutut -83 vuoden pelaajat ovat kertailleet muistojaan ja avanneet mediatiimille saavutuksen ainutlaatuisuutta. Lisää vuoden 1983 mestareista vielä tänään ja huomenna osoitteessa ilvesedustus.fi

Pelipäivä on kuitenkin jalkapallo-ihmisen kalenterissa aina juhlapäivä ja tavoitekkin on aina sama, omalle joukkueelle voitto ja kolme sarjapistettä, jos sellaisia on jaossa. Ilveksen tavoin MIFK eteni viime viikolla Suomen Cupissa neljän parhaan joukkoon, kun joukkue kaatoi toista kertaa kahdeksan päivän sisään Veikkausliigaa johtavan Kuopion Palloseuran. MIFK:n rankkarivoitto kuopiolaisista oli puolivälierien mahdollisesti isoin yllätys ja välieräpaikka tuo varmasti paljon toiveikkuutta Veikausliigan viimeisenä majailevan ryhmän, ja sen kannattajien, arkeen. Välierissä IFK Mariehamn matkaa Espooseen FC Hongan vieraaksi.

Ilves puolestaan odottelee Cupin puolella alustavasti elokuulle asetettua välieräkohtaamista, jossa keltavihreä pääsee isännöimään AC Oulua. Ennen sitä Ilveksen otteluohjelma pitää kuitenkin sisällään vähintään kuusi liigaottelua, joista jokainen on sarjasijoituksen kannalta merkittävässä asemassa. Joukkueen edellinen pääsarjavoitto on toukokuun lopulta, kun VPS:n vieraana kotimatkalle tarttui mukaan kaikki kolme pistettä.

Edellisen voittonsa jälkeen Ilves on pelannut Veikkausliigaa kuuden ottelun verran, joista on kertynyt 5 tasapeliä ja 1 tappio. Tasapelejä Ilveksellä on sarjan eniten (7), joka on yhtä paljon kuin tänään päävalmentajansa erottaneella HJK:lla, joka on sarjan kolmas.

Edellisessä ottelussaan KTP:ta vastaan Ilves onnistui luomaan liudan laadukkaita maalipaikkoja kerrytikin maaliodottamaansa 1.91 xG:n verran. Ilveksen aktiivisimpana paikkojen järjestelijänä ja päättäjänä esiintyi jälleen Santeri Haarala, joka pakotti viime lauantaina Kotkassa maalivahti Rasmus Leislahden useampaan torjuntaan. Isoon rooliin Ilveksen hyökkäyspelaamisessa tällä kaudella noussut laitahyökkääjä on myös koko Veikkausliigan ahkerin laukoja, yhteensä 38:lla laukauksellaan.

Viimeistelyn viimeistä silausta, tai pientä määrää onneakin, on Ilves jäänyt kaipaamaan monen ottelun päätteeksi. Mutta, tapa jolla maalintekopaikkoja luodaan tiheään tahtiin, vihjaisi maalihanojen aukeavan Veikkausliigankin puolella ennemmin kuin myöhemmin. Ilves ja MIFK ovat molemmat pelanneet tähän mennessä 14 liigaottelua ja sarjan edelleen sarjan kahdeksantena majaileva Ilves on kuusi pistettä (16 pts) sarjajumbo MIFK:a (10 pts) edellä.

Pisteiden merkitystä siis lienee turha enempää korostaa, kun kotijoukkue etsii tietä takaisin ylempään jatkosarjaan oikeuttaville sijoille ja vieraat puolestaan pyrkivät pääsemään pois sarjataulukon perältä.

Ilves lähtee otteluun edelleen loukkaantumisista kärsiviä Lauri Ala-Myllymäkeä, Leo Kyllöstä ja Doni Arifia. Puolustaja Mohammed Umar kärsii jälkimmäisen kahden ottelun pelikiellostaan.

Kannustuksen merkitystä ei voi lauantainakaan aliarvioida, kun koko Ilves-yhteisö haluaa nähdä juhlaottelussaa sarjapisteiden jäävän Tampereelle.

Liput otteluun saatavilla 1983 Suomen mestaruun kunniaksi alennettuun hintaan, alkaen 8,30€.

Tule kannustamaan Ilvestä! #ParastaAikaaYhdessä

Artikkelikuva: Jimi Soinila.