Kolme komeaa maalia ja kolme isoa pistettä Kotkasta

Tampereen Ilves vieraili perjantaina Kotkan Työväen Pallolijoiden isännöimänä Arto Tolsa arenalla ja ottelun lähtökohdista ei latausta uupunut, kun joukkueiden välillä oli otteluun lähtiessä ainoastaan yksi sarjapiste. Ilveksen tasapelipiste FC Hakan vieraana viikkoa takaperin nousi illan päätteeksi isoon arvoon, kun tulokset muillakin paikkakunnilla laittoivat Veikkausliigan Haastajasarjan asetelmia uuteen uskoon.

Ottelu alkoi korkealla pelin tempolla ja molemmat joukkueet olivat aktiivisen oloisia alusta saakka. Keltavihreä vierailija löysi peliinsä hyvän rytmin jo alkuvaiheissa ja Ilves sai nopeita hyökkäyksiä aggressiivisen puolustamisensa johdosta. Pallo saatiin jo kuudennella minuutilla verkkoon asti, kun Sebit James Ngor pelasi pallon maalin eteen Santeri Haaralalle, joka jatkoi maaliin, mutta pelivälineen tuomittiin käyneen rajojen ulkopuolella ennen australialaishyökkääjän syöttöä.

Samalta oikealta kaistalta ja saman miehen toimesta tapahtui jälleen, kun Ngor sai pallon haltuunsa vastaan tulleen Rasmus Leislahden edestä KTP:n alueen reunalla ja pelasi syötön maalin eteen, josta Djair Parfitt-Williams ohjasi tyylikkäällä ”takavasara” -yrityksellä pelivälineen kohti maalia, mutta maalin tolppa oli vielä ottelun avausmaalin esteenä.

Ilves jatkoi paineen ylläpitämistä ja toteutti päävalmentaja Joni Lehtosen peräänkuuluttamaa hyökkäysten ”upottamista” ja peliä pystyttiin kasvavissa määrin pelaamaan syvällä kotijoukkueen puolustusalueella.

Pitkän oikealta vyöryneen hyökkäyksen päätteeksi Yusif Moussa vaihtoi hyökkäyksen painopisteen vasemmalle, missä Djairilla oli runsas tila ottaa pallo haltuun ja lähettää kierteinen keskitys maalin eteen, josta Lauri Ala-Myllymäki puski ottelun avausmaalin.

Lämmi oli hetkeä myöhemmin lähellä maalintekoa, mutta hetkeä myöhemmin vaaraa nähtiin myös Otso Virtasen maalilla, kun Ilves-puolustus joutui liukumaan laukausten tielle lähellä omaa maaliaan. Kotijoukkue löysi useampiakin uhkaavia murtautumistilanteita keltavihreiden maalin läheisyydessä, mutta tasoitusmaali ei ollut tullakseen. Hieman ennen taukoa KTP kävi jo tolpassa, mutta jatkotilanteen Virtanen pystyi pelastamaan tilanteen puolustuksen ansiokkaalla avustuksella.

Tauolle lähdettiin Ilveksen maalin johdossa ja vierailla oli ollut hyvä ote pelin virtauksista, vaikka muutamasta täpärästäkin tilanteesta piti selviytyä. Useampaankin maalin kuitenkin oli ainekset ensimmäisen jakson pelillisten tapahtumien perusteella ja sitä varmasti oli tauolla pukukopissakin painotettu.

Tulosta tuli pian pelin uudelleen käynnistyttyä, kun aina Virtaselta asti alkanut hyökkäys sai nopeasti vauhtia alleen oikealla kaistalla Ngorin ja Aapo Mäenpään mainion seinäpelin jäljiltä. Mäenpää pääsi pallon kanssa vahtiin ja lähetti täydellisesti mitoitetun kierteisen syötön linjan taakse, joka jäi ensimmäisellä kosketuksella Haaralan juoksulinjalle ja toisellaan Ilves-kasvatti nosti pallon yli vastaantulleen KTP-vahdin. Osuma nosti Haaralan kauden maalisaldon viiteen ja tämän merkitys saattoi nousta korkealle kuluvan kauden kohtalon määrittämisessä.

Seuraavassa läpimurrossa Haarala toimi syöttäjänä, kun kotijoukkueen erikoistilanteen jälkeen aukesi paikka nopeaan iskuun ja nopea syöttö puolesta kentästä vauhtiin pinkaisseelle Djairille riitti pelaamaan West Ham-kasvatin isossa tilassa 1v1 tilanteeseen. Bermudalainen kiitti tilaisuudesta ja viimeisteli tyylikkäiden harhautusten jälkeen täsmällisesti pallon alakulmaan.

KTP kävi vielä lähellä kavennusmaalia, kun espanjalaishyökkääjä Mika ajoi pallon kanssa Ilveksen boksiin ja sotkeutui jalkoineen Ilves-kapteeni Tatu Miettusen kanssa. Hennon oloinen tuomio johti kotijoukkueen kannalta mainioon mahdollisuuteen käynnistää loppukiri ottelussa, mutta rankkarin hankkinut hyökkääjä laukoi vieraiden onneksi pallon yli maalin.

Ilves selvisi säikähdyksellä ja Otson nollapeli piti lopulta ottelun loppuun saakka. Voitto Kotkassa nosti keltavihreät neljä pistettä vastustajansa yläpuolelle sarjataulukossa, ja kavensi eroa yläpuolella olevaan Hakaan, joka kärsi 2-1 tappion IFK Mariehamnin vieraana.

Päävalmentaja Lehtosen terveiset voitokkaan vieraspelin jäljiltä olivat positiiviset ja valmentaja oli tyytyväinen joukkueen työskentelyyn yhdessä ja yksilöinä:

”Haka-pelin loppu oli tietysti henkisesti kova suoritus ja antoi uskoa siihen, että voidaan joukkueena selvitä vaikeista hetkistä. Siitä syntyvää positiivista kierrettä on syytä jatkaa ja voimistaa. Kauden ratkaisuhetkiä kun eletään, niin henkisen suorituskyvyn merkitys kasvaa.

”Meillä oli ottelu hallinnassa n. 70 minuuttia (KTP:ta vastaan). Ensimmäiseen maaliin asti oltiin kohtuullisen hyvin kontrollissa. Pystyttiin etenemään pallon kanssa aika ajoin kontrolloidummin ja välillä pidemmillä syötöillä saatiin luotua uhkaa ja maalipaikkoja. Johtomaalin jälkeen langettiin ”vanhaan” perisyntiimme ja pallolliseen pelaamiseen iski pieni epävarmuus. Edettiin liian nopeasti ja prässättiin liian korkealta, ja samalla puolustuslinja varoi palloja selustaan, niin muoto venyi liikaa ja jätettiin isoja tiloja oman linjan eteen. Sitä Kotka varmasti halusikin, että heidän hyvät hyökkäyspään pelaajat pääsevät toimimaan isoissa tiloissa 1v1 tilanteissa. Mutta vaikeillakin hetkillä boksin puolustaminen oli hyvin uhrautuvaa ja pelaajat tekivät kaikkensa, että pallo ei meidän maaliin mene. Otsokin otti pari hyvää koppia ja piti meidät pelissä edellä.

”Toisella jaksolla tilanne korjaantui, kun saatiin hieman rauhoitettua pelaamista molempiin suuntiin. Otettiin omaa muotoa hieman alemmaksi ja linjojen välejä tiiviimmäksi, ja annettiin KTP:n toppareille enemmän vastuuta heidän hyökkäyspelaamisestaan ja sieltä alkoikin tulla paljon pitkiä palloja, joista selvisimme laadukkaasti. Hyökkäyspelaamiseen tuli rauhallisuutta, kun saatiin etäisyydet lyhyemmiksi ja pystyttiin kontrolloimaan peliä. Sitten päästiin etenemään ja kiihdyttämään oikein mallikkaita hyökkäyksiä kohti maalia.

”Kyllä se ansaittu voitto oli”, summaa Lehtonen perjantain pelitapahtumat.

Ahvenanmaalaiset vierailevat Ratinassa keskiviikkona, kun Ilves pitää vielä katseensa tiiviisti liigapeleissä ennen ensi viikon lauantaina odottavaa Suomen Cupin finaalia.

Hanki liput Ilveksen kahteen jäljellä olevaan kotiotteluun ja tutustu Cup-finaaliipäivälle myynnissä oleviin kannattajapaketteihin!