Ilves kohtaa KäPa:n Ratinassa – panoksena paikka Suomen Cupin 16 parhaan joukossa

Tampereen Ilveksellä on keskiviikko-iltana Ratinan stadionilla edessään mielenkiintoinen haaste, kun Suomen Cupin viidennellä kierroksella vieraaksi saapuu Ykköseen täksi kaudeksi noussut Käpylän Pallo. Cupin viidennellä kierroksella on mukana 32 joukkuetta ja paikka seuraavalla kierroksella tarkottaisi molemmille joukkueille, että aletaan jo lähestyä turnauksen ratkaisuvaiheita.

Suomen Cupissa on vielä toistaiseksi mukana yhtä vaille (AC Oulu tiputti SJK:n kilpailusta) kaikki Veikkausliigajoukkueet, mutta tilanne tulee olemaan erilainen viidennen kierroksen jälkeen. HJK ja Honka, sekä AC Oulu ja Haka, kohtaavat toisensa, joten vähintään kaksi pääsarjatason joukkuetta poistuu kilpailusta keskiviikkona.

Draamaa ja yllätyksiä luotettavaan tyyliin tarjoilevassa Cup-kilpailussa voidaan kuitenkin nähdä isompiakin yllätyksiä, kun Ilveksen tavoin FC Lahti, KuPS ja KTP kohtaavat joukkueet sarjatasoa alempaa Ykkösestä, ja kierroksen suurimpaan jättiläisen kaatoon saumat on Turussa, kun Nelosessa pelaava Turun Raittius Kerho pääsee isännöimään IFK Marienhamnia.

Kilpailu on siis äärimmäisen mielenkiintoisessa vaiheessa ja Ilveksellä on mahdollisuus jatkaa posiitivisten pelillisten näyttöjen antamista. Kenties kauden parhaasta esityksestä HJK:a vastaan palkinnoksi jäi helsinkiläisten dramaattisen viime hetken tasoituksen jälkeen vain yksi sarjapiste, mutta keltavihreä näytti vieraskentällä Vaasassa todella päättäväiseltä ja haki voiton määrätietoisella tavalla, luottaen oman pelillisen tekemisen laatuun.

Ilves aloitti VPS:a vastaan korkealla intensiteetillä ja sai onnistumisia prässipelaamisessaan, joka johti pelin hallintaan vastustajan kenttäpuoliskolla. Samankaltaisen räväkän alun toistaminen voi olla avainasemassa myös KäPa:a vastaan, sillä 27-vuotiaan espanjalaisvalmentaja Jordi Aluja Berenguén joukkue on nuorelle joukkueelle tyypillisesti todella aktiinen ja hyvin valmennettu kollektiivi.

Lukuisia maajoukkue ja nuorisomaajoukkuepelaajia tuottanut KäPa on kasvattajaseurana arvostettu ja saavutti nousun Ykköseen pitkälti seuran omien kasvattien voimin. Joukkueen keski-ikä tällä kaudella on ainoastaan 21 vuotta ja seuran omat kasvatit ovat olleet tälläkin kaudella tärkeässä roolissa. Joukkueen kausi Ykkösessä alkoi todella muistettavalla tavalla, kun avausottelussa Mikkelin Palloilijoita vastaan käpylälaiset olivat maalin johdossa ja vieraat saivat paikan tasoittaa ottelu rangaistuspotkusta. KäPa:n maalilla torjunut Luka Nokelainen (synt. 2004) otti kuitenkin yksitoistametrisen kiinni ja mustapaidat kirmasivat toiseen päähän ja toinen seuran oma kasvatti Joonas Kekarainen sinetöi avausvoiton 2-0 maalilla.

Sittemmin KäPa on voittanut Ykkösessä kerran ja pelannut tasan kertaalleen, häviten neljä ottelua kauden ensimmäisestä seitsemästä. KäPa on Ykkösen sarjataulukossa 7. sijalla ja Cupin puolella tähän mennessä on kaatunut JäPS/47 ja Tuusulan Palloseura.

Ilves puolestaan on tiputtanut jo yhden Ykkösen joukkueen, kun ensimmäinen haaste Cupissa oli Turun Palloseuran vieraana kolmannella kierroksella. TPS:n Ilves kaatoi kontrolloidulla esityksellä 0-2 lukemin ja paikka viidennellä kierroksella piti hakea Nokian Palloseuran vieraana paikallisottelussa. Ottelun loppupuolella isäntien verkkoon paukahteli Ilveksen maaleja kovaan tahtiin ja lopulta Oiva Jukkola viimeisteli 1-5 loppulukemat Tapio Rautavaaran stadionin tulostaululle.

Ilveksen edellisessä Veikkausliigaottelussa 0-2 maalin ottelun loppuhetkillä iskenyt Jukkola on yksi nuorista Ilves-kasvateista, jotka varmasti janoavat näytönpaikkaa tärkeässä Cup-ottelussa KäPa:a vastaan, josta Ilveksen tavoin löytyy toisilleen varmasti mm. nuorisomaajoukkueista tuttuja pelaajia.

Ottelusta voi odottaa energistä ja viihdyttävää, kun kentältä löytyy kaksi proaktiivista jalkapallojoukkuetta, jotka haluavat voittaa pelin omilla vahvuuksillaan.

Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio kommentoi viime viikolla lyhyesti KäPa:a Cup-arvonnan jälkeen: ”Vielä ajatukset täysin VPS:pelissä, mutta on tiedossa, että paljon nuorta talenttia joukkueessa. Käännetään siihen ajatukset ensi viikolla”, kommentoi Kallio keskellä kiireistä ottelukalenteria.

Cup on luonnolisesti Ilveksen tämän kauden prioriteetteja, mutta Kallio on aikaisemminkin muistuttanut, että turnausta on pelattava tutuun tapaan, ottelu ja vastustaja kerrallaan. KäPa tarjoaa mielenkiintoisen haasteen, mutta hyvällä itseluottamuksella viime perjantaina Vaasassa pelannut Ilves haluaa hoitaa oman ruutunsa tavalla, joka johtaa Ratinan kotiyleisön voitonjuhliin ja paikkaan Suomen Cupin viimeisen 16 jäljelläolevan joukkueen joukossa.

333 joukkueen voimin jo alkuvuodesta käyntiin pyörähtänyt miesten Suomen Cup on toista vuotta vanhassa kunnon tulos-tai-ulos formaatissaan ja kierros kierrokselta tähdätään 30.9. Olympiastadionilla pelattavaan finaaliin.

Varaa paikkasi Ilveksen ja KäPa:n Cup-kohtaamiseen tästä! Ottelu käynnistyy klo 18.30 ja portit Ratinaan aukeavat tuntia aikaisemmin.

Ottelu myös Ruudun suorana lähetyksenä.