Ilveksen vierasottelut jatkuvat Maarianhaminassa

Ilves suuntaa sarjakauden toiseen vierasotteluunsa Maarianhaminaan, jossa IFK Mariehamn isännöi sunnuntaina klo 18.30 alkavaa kamppailua.

IFK Mariehamnin saldona kolmesta ensimmäisestä Veikkausliiga-ottelustaan on voitto, tasapeli ja tappio maalieron ollessa 6–6. Neljä pistettä oikeuttaa tällä hetkellä sarjataulukossa kuudennelle sijalle neljännen kierroksen ollessa vielä kesken.

Maarianhaminalaiset aloittivat 3–2-voitolla sarjanousija EIF:stä, mitä seurasi 2–2-tasapeli KuPSin kanssa. Ensimmäisessä vierasottelussa vastassa oli HJK, joka oli viime lauantaina parempi maalein 2–1. EIF:ää vastaan osuivat Sebastian Dahlström, Tehe Olawale ja 85. minuutilla voittomaalin tehnyt Oskari Sallinen. KuPSin maaliverkkoja heiluttivat Olawale ja rangaistuspotkusta osunut Adam Larsson, joka iski joukkueen kavennuksen myös HJK-pelissä. Maalivahti Matias Riikonen pelasi kaikissa kolmessa ottelussa.

Alkuvuoden Liigacupissa IFK Mariehamn jäi A-lohkossa viidenneksi. Viidestä ottelusta kertyi yksi voitto, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Otteluiden tulokset olivat HJK–IFK Mariehamn 1–0, FC Inter–IFK-Mariehamn 0–2, IFK Mariehamn–EIF 1–2, FC Lahti–IFK Mariehamn 1–1 ja IFK Mariehamn–IF Gnistan 0–0. Joukkueen paras maalintekijä oli neljässä pelaamassaan ottelussa kolmesti osunut Adam Larsson.

Liigacupin ja Veikkausliigan välissä pelattujen harjoitusotteluiden tulokset olivat IFK Mariehamn–FC Vaajakoski 4–1, SJK–IFK Mariehamn 2–1, IFK Mariehamn–TPS 1–3 ja IFK Mariehamn–KTP 3–0.

Viime viikolla maarianhaminalaiset aloittivat urakkansa myös Suomen Cupissa, jossa ensimmäisessä ottelussa Riihimäen Palloseura kaatui vieraissa maalein 0–5. Maalinteossa onnistuivat Emmanuel Okereke, Matias Ojala, Oskari Sallinen, Wille Nuñez ja Hugo Cardoso.

IFK Mariehamnin joukkue

IFK Mariehamnin uusi päävalmentaja on portugalilainen Bruno Romão, 40, joka allekirjoitti 2+1-vuotisen sopimuksen ennen vuodenvaihdetta. Romão toimi viimeksi päävalmentajana Egyptin pääsarjan Pharco FC:ssa, mutta muuten kokemusta on kertynyt lähinnä apuvalmentajan tehtävistä.

Joukkue on uudistunut viime kaudesta varsin reilusti. Kokenut Albin Granlund siirtyi FC Interiin ja kapteeni Timi Lahti lopetti uransa. Vuokralla olleet maalivahti Elmo Henriksson ja hyökkääjä Samuel Anini jr palasivat HJK:hon. Pitkälle lähtijöiden listalle lukeutuvat Mikko Sumusalo, Alvaro Ngamba, Aly Ndom, Jamie Hopcutt, Jean-Christophe Coubronne ja joukkueen viime kauden paras maalintekijä Tuco.

Maalivahtiosastolle saapui FC Interistä Matias Riikonen, 21, joka pelasi Ilveksessä vuosien 2018–2021 aikana. Aleksi Partanen, 20, siirtyi Maarianhaminaan HJK:n organisaatiosta Klubi 04:sta.

Uusista puolustajista Eero-Matti Auvinen, 28, pelasi viime kaudet FC Hakassa ja Noah Nurmi, 23, FC Interissä. Nigerialainen Emmanuel Okereke, 20, lunasti sopimuksensa testijakson kautta. 27-vuotiaalle portugalilaistoppari Pedro Machadolle on kertynyt kokemusta kotimaansa sarjojen ohella Romanian pääsarjasta. Kahdella viime kaudellakin HJK:sta vuokralla IFK Mariehamnissa ollut puolustaja Patrik Raitanen, 22, siirtyi joukkueeseen kaksivuotisella sopimuksella.

Keskikenttäänsä seura vahvisti kokeneella Sebastian Dahlströmillä, 27, joka vietti kaksi edellistä kautta KuPSissa, sekä Matias Ojalalla, 29, joka pelasi viime vuodet FC Interissä ja sitä ennen Ilveksessä 2018–2019. Okereken tavoin myös englantilaislaituri Jayden Reid, 22, sai sopimuksensa testijakson jälkeen. Reid on Manchester Unitedin nuorisoakatemian kasvatti, joka on pelannut kotimaassaan korkeimmillaan kakkostasolla Championshipissä Birminghamin paidassa. Kahdella viime kaudella Ilvestä edustanut Emmanuel Patut, 20, liittyi myös maarianhaminalaisten riveihin.

Hyökkäystä saapuivat vahvistamaan ruotsalainen Adam Larsson, 24, joka nähtiin myös Ilveksessä kausina 2022–2023, ja sekä Kap Verden että Portugalin passit omaava Hugo Cardoso, 24. Englannissakin Queen’s Park Rangersin U18- ja U21-joukkueissa pelannut Cardoso on viettänyt viime vuodet kotimaassaan alemmilla sarjatasoilla.

Ilveksen työnteko odottaa palkintoa

Pisteiden valossa vaisusti kauden avanneen Ilveksen tilillä on kolmesta Veikkausliiga-ottelusta yksi piste, mikä ei tietenkään joukkuetta tyydytä. Sarjakauden ensimmäisten otteluiden tulokset olivat Ilves–FC Lahti 0–0, Ilves–IF Gnistan 4–6 ja SJK–Ilves 1–0.

Viime kierroksella SJK piti pisteet Seinäjoella, vaikka tamperelaiset hallitsivat jälleen peliä suurilta osin ja loivat ison määrän tekopaikkoja. Vihreäasuisen vierasjoukkueen peli-ilme oli hyvä, mutta maaliverkkoihin asti palloa ei onnistuttu toimittamaan. Avauskierrosten jälkeen Ilves on sarjataulukossa hännillä ja keskinäisessä ottelussa enemmän alakynnessä ollut SJK kärkipaikalla.

Kova työnteko odottaa siis palkintoa avausvoiton muodossa. Gnistania vastaan Ilves jo onnistui maalinteossa vähintäänkin riittävästi, mutta puolustuspelaamisen petettyä samaan aikaan kääntyi ottelu vastustajan eduksi. Kahdessa muussa kamppailussa verkko on heilunut omassa päädyssäkin yhteensä vain kerran rangaistuspotkusta, mikä on kuitenkin hyvä suoritus ja jatkuessaan tuo varmasti voittoja tilille.

– Joukkueessa on voitontahtoinen ja sopivalla tavalla ärsytetty fiilis. Saamme varmasti hyvän tunnetilan päälle sunnuntaina. Tiedämme missä asioissa olemme olleet hyviä, mutta myös yhtä lailla ne asiat, joissa on oltava vielä pykälän verran parempi, sanoo päävalmentaja Joonas Rantanen.

– IFK Mariehamn on ottanut kotikentällään hyvät tulokset, ja sitä kautta he varmasti luottavat omaan juttuunsa. Vaikka pelin kuva olisi se, että meillä on kontrolli pallosta, niin puolustusvalmiutemme on oltava hyvä läpi pelin ja on pystyttävä puolustamaan heidän nopeat hyökkäyksensä pois.

Kahdesta viime ottelusta sivussa ollut Vincent Ulundu ja SJK-pelistä puuttunut Lauri Ala-Myllymäki ovat palanneet joukkueen harjoitusvahvuuteen.

– Terveystilanteemme on paranemaan päin. Vincent Ulundu ja Lauri Ala-Myllymäki ovat vetäneet täyden treeniviikon. Maksim Stjopin on myös jo mukana harjoituksissa, mutta sunnuntai tulee hänelle liian aikaisin. Felipe Aspegrenin pelikunto katsotaan viimeistelytreenissä, kertoo Rantanen.

IFK Mariehamn–Ilves
Sunnuntaina 28.4. klo 18.30
Wiklöf Holding Arena
Idrottsgatan
22100 Mariehamn
Ottelulähetys: Ruutu.fi