Huikea avausvoitto paikallisottelusta – Vajaalukuinen Ilves/2 kellisti TamU:n ennätysyleisön edessä

Miesten Kakkosen B-lohkon toinen kierros huipentui lauantaina Kaupissa, kun Ilves/2 isännöi rakasta paikallisvastustaja Tampere Unitedia. Reilusti yli 400 katsojaa oli Kauppiin kokoontunut ja kymmenittäin vielä aitauksen ulkopuolellekin. Katsojia hemmoteltiin hyvän kelin lisäksi jännittävällä ottelulla,josta ei draamaa puuttunut.

Ilves/2 – Tampere United 3-1 (0-0)

Avausjakso:

Ennen kuin ottelu saatiin edes alkamaan, saatiin esimakua kahden kannattajajoukon intohimoisesta kannattamisesta. Ilveksen kannatajaryhmä oli katsomoalueen ulkopuolella sytyttäen keltavihreitä savuja joukkueiden astellessa kentälle. Katsomoin sisäpuolella olevassa vieraskatsomossa puolestaan vieraiden Sinikaarti vastasi sinivihreillä savuilla. Ottelu olikin alkuminuuteilla hetken aikaa keskeytettynä, kun sankka savu peitti lähes kokonaan puolet kentästä.

Ottelun ensimmäinen tilanne siunaantui Ilvekselle, kun Leo Kyllönen pääsi kokeilemaan vapaapotkutekniikkaansa reilusta 20 metristä. Kova ja matala laukaus meni mukavasti kohti etualanurkkaa, mutta TamU.N Antti Kuusinen venytti itsensä pallon tielle napaten sen syliinsä.Muutoin jakson ensimmäinen vartti mentiin vieraiden hienoisessa painostuksessa.Johannes Viitala joutui muutaman kerran torjuntatöihin ihan kunnolla ja kertaalleen ylärimakin piti tilanteen maalittomassa tasapelissä.

Ilves pääsi paremmin peliin mukaan ja sai pallonhallinnan hetkeksi itselleen. Oma hyökkäyspelaaminen ei kuitenkaan aivan toiminut toivotulla tavalla. Pitkät pystysyötöt olivat liian usein ositteettomia ja hitaat hyökkäykset puolestaan tyrehtyivät 25 metriin eikä palloa saatu toimitettua tarpeeksi vaarallisesti boxin sisälle. TamU puolestaan sai aikaiseksi useamman vaarallisen hyökkäyksen, jotka Ilveksen tiivis puolustus Viitalan johdolla kuitenkin pystyi ilman takaiskuja hoitelemaan.

Toinen jakso:

Toisen jakso alkui sujui tasaisiissa merkeissä, Ilveksen ollessa hiukan enemmän hallitsevana osapuolena.Ensimmäiset vaihtonsa Ilves teki 54.minuutilla, kun Elias Valli ja Oskari Paavola tekivät tilaa Rasmus Väisäselle ja Justus Ojaselle. Vaihdoilla haettiin lisää juoksuvoimaa ja se näkyikin otteen siirtyessä yhä vahvemmin koko keltaisissa pelanneelle kotijoukkueelle.

Molemmat vaihtomiehet olivat vahvasti mukana ottelun avausmaalissa.Oman lyhyen maalipotkun jälkeen antoi Jaakko Moisio pystysyötön Väisälle,joka jatkoi pallon Paavolalle. Tämä jatkoi pallon Lasse Pentille, joka siirsi pallon oikealle jalalleen ja zippasi pallon hallitusti takaylänurkkaan yli Kuusisen. Johtoa ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Ilveksen alakerrassa tapahtui harmittava kommunikaatiokatkos. Ex-Ilves Taha Özcelikin pystysyöttö meni omille pitkäksi, mutta Ilvekseltä palloa tavoittelivat sekä puolustaja Jere Riissanen että maalivahti Viitala. Riissanen sai jalkansa palloon hiukan huonossa asennossa eikä huomannut vastaantullutta Viitalaa. Pallo sai erikoisen kimmokkseen ja pomppi hiljalleen Ilveksen maaliin.

20 minuuttia ennen päätösvihellystä näytettiin Ilveksen puolustaja Mohammed Umarille keltaista korttia,mikä oli hänelle jo illan toinen.Näin Umar joutui jättämään kentän ja Ilves alivoimakseksi. Moni oletti, että TamU saa nyt pelistä otteen ja kenties pystyy nousemaan aina voittoon asti. Toisin kuitenkin kävi. Valmennus raegoi nopeasti ja teki kaksi vaihtoa, jossa maalin tehnyt Pentti ja kärjessä viilettänyt Badreddine Bushara otettiin kentältä ja heidän tilalleen juoksivat Ammad Chaudhry ja Elias Asikainen.

Kyllösen tiedetään pystyvän laukomaan vapareista itse vaarallisesti, mutta nyt nähtiin myös nuorukaisen upeaa keskittämistaitoa. Sivuvapari kaukaa leijaili ensin Riissasen päähän, joka puski pallon Väisäselle. Tällä ole helppo työ puolestaan puskea pallo vapaasti maalin vieden kotijoukkueen uudelleen johtoon vain kahdeksan minuuttia ennen päätöstä. Ilveksen valmennus osoitti jälleen erinomaista pelinlukua, sillä lisäajan alettua joukkue teki vielä yhden todella tärkeän vaihdon. Lauri Orava tuli Väisäsen tilalle tekemään raakaa työtä juoksemisen muodossa.

Orava antoi painetta juosten ajokoiran lailla ja teki TamU:n avaamispelaamisen vaikeaksi. Tämä kulminoitu jopa maalin merkeissä, kun maalivahti hätääntyi paineistuksesta ollessaan boxinsa ulkopuolella ja syötti pallon suoraan Oravalle. Tämä ei avopaikastaan erehtynyt, vaan naulasi ottelun loppunumeroiksi 3-1. Näin Ilves/2 nappasi kauden avausvoittonsa ja otti ensimmäisen kiinnituksen Kaupin kuninkuuteen kolmen tamperelaisryhmän keskinäisessä kilpailussa.

Koutsin kommentit:

Päävalmentaja Mika ”Lada” Lahtinen huokaisi ensin hyvin syvään, ennen kuin antoi Aamulehdelle haastattelu ottelun päätyttyä.

Emme oikein meinanneet päästä tänään käyntiin. Se tapahtui oikeastaan vasti johtomaalin jälkeen, joka vapautti selvästi pelaajat. Harmillinen oma maali jälleen hiukan lamaannutti joukkueen ja uusi herääminen tapahtui sitten punaisen kortin jälkeen. Muutimme siinä hiukan muodostelmaamme, tukittiin peräpää ja otettiin tuoretta jalkaa kentälle. Se herätti jälleen pelaajat ja heille nousi vahva taisteluasenne. Hatunnosto jätkille, kestimme melkoiset paineet ja kestimme ne. Henkisellä puolella tämä voitto kantaa varmasti pitkään.”

Ottelun jälkipuinti lopun tapahtumien johdosta:

Molempien joukkueiden kannattajat pitivät koko ottelun ajan tunnelmaa yllä kannattamalla omiaan.

Valitettavasti kannattajaryhmien välinen provosointi johti ikäviin tapahtumiin, joita ei toivoisi ikinä näkevän. Ilves tuomitsee kaiken häiriökäyttäytymisen jalkapallo-otteluissa.

Oman joukkueen kannattaminen on olennainen osa jalkapalloa ja haluamme tukea positiivista kannattajatoimintaa kaikin tavoin. Häiriökäyttäytyminen ja väkivalta eivät kuulu jalkapallo-otteluihin.

Sarja jatkuu:

Ilves/2:n seuraava ottelu pelataan ensi lauantaina Kauniaisissa, jossa GrIFK isännöi Tupsukorvia. Grani on viellä vailla voittoa Kakksessa, sillä joukkue on hävinnyt TamU:lle 2-0 ja EPS:lle 1-0. Suomen cupissa joukkue kuitenkin kaatoi SexyPöxyt 3-0.

Miesten Kakkonen, Kauppi 3 TN, Tampere, 06.05.2023.

Maalit:

62′ Pentti Lasse 1-0

64′ Oma maali 1-1

81* Väisänen Rasmus 2-1

90+3′ Orava Lauri 3-1

Varoitukset:

36′ Valli Elias

51′ Umar Mohammed

70′ Umar Mohammed, ulosajo

85′ Aitbenzanzoun Ali (TamU)

87′ Asikainen Elias

88′ Viitala Johannes