Kotiottelut jatkuvat Tammelassa – Ilveksen vieraaksi sarjanousija IF Gnistan

Ilves isännöi IF Gnistania Veikkausliiga-kauden toisessa kotiottelussaan. Lauantaina 13.4. pelattava kamppailu käynnistyy Tammelan Stadionilla klo 14.00.

Sarjakauden avausvoittoa hakeva Ilves päätyi viime lauantaina kotiavauksessaan 0–0-tasapeliin FC Lahden kanssa. Tammelan Stadionin kotiyleisö luuli jo tuulettavansa viime hetken voittomaalia, kun Santeri Haaralan lisäajalla antama kulmapotku upposi suoraan takakulmaan. Kesken tuuletusten tuli kuitenkin kylmä suihku, kun osuma hylättiin maalinedustalta vihelletyn virheen takia. Ilveksen hallitsema ottelu päättyi kovasta painostuksesta huolimatta 0–0-tasapeliin.

– Esityksemme Lahtea vastaan oli kokonaisuutena hyvä. Saimme peliin oikeanlaisen latauksen ja teimme oikeita asioita kentällä niin pallon kanssa kuin ilman. Tunnelma stadionilla oli loistava, ja harmitti, että mahdollisuuksista huolimatta maalisarake jäi nollille, kommentoi Ilveksen päävalmentaja Joonas Rantanen.

Tulevan lauantain vastustaja IF Gnistan on päävalmentaja Rantaselle hyvinkin tuttu, sillä hän toimi helsinkiläisjoukkueen päävalmentajana kaksi edellistä kautta. Ratkaisupaikkojen paremman hyödyntämisen ohella Rantanen korostaa tasapainoisen esityksen tärkeyttä pelkkään hyökkäyspeliin keskittymisen sijaan.

– Yksi tärkeä asia lauantaina on saada pieni parannus viimeisellä kolmanneksella ja maalintekoalueella, mutta täytyy myös korostaa, että meidän pitää olla todella hyviä muissa pelin vaiheissa. Gnistan sai hyvän alun sarjaan, ja tiedämme, että he tulevat intoa täynnä Tammelaan. Emme voi missään nimessä ajatella vain hyökkäämistä. Gnistan on näyttänyt pysyvänsä luomaan uhkaa niin avoimen pelin kuin erikoistilanteiden kautta.

Gnistania vastaan Ilveksen hyökkäysosastolta puuttuu Liigacupin ja harjoitusotteluiden paras maalintekijä Santeri Haarala, joka on pelikiellossa Lahtea vastaan saamiensa kahden varoituksen takia. Sarja-avauksestakin sivussa ollut Maksim Stjopin on myös edelleen poissa kokoonpanosta.

Sarjanousija avasi Veikkausliiga-taipaleensa kotivoitolla

IF Gnistan sijoittui viime kaudella Ykkösessä toiseksi ja kaatoi karsintojen ensimmäisellä kierroksella SJK Akatemian. Liigakarsintojen ensimmäinen ottelu IFK Mariehamnia vastaan päättyi lukemiin 0–0. Jälkimmäisen maarianhaminalaiset voittivat kotikentällään 3–0 ja pitivät paikkansa Veikkausliigassa. Gnistanin sarjanousu jäi siten yhden voiton päähän, mutta lopulta liigapaikka aukesi myöhemmin täydennysmenettelyn kautta seuran saatua konkurssiin menneen FC Hongan paikan.

Joulukuussa harjoitusottelunsa aloittanut Gnistan sijoittui Veikkausliiga-kautta edeltäneen Liigacupin A-lohkossa neljänneksi. Joukkue voitti viidestä ottelustaan kaksi, pelasi yhden tasapelin ja koki kaksi tappiota. Otteluiden tulokset olivat Gnistan–HJK 1–2, FC Inter–Gnistan 1–2, Gnistan–FC Lahti 1–2, EIF–Gnistan 2–5 ja IFK Mariehamn–Gnistan 0–0. Gnistanin parhaat maalintekijät olivat kolmesti osuneet Momodou Sarr ja Joakim Latonen. Sampo Ala-Iso, David Agbo ja Jonas Enkerud tekivät yhden maalin.

Liigacupin jälkeen oulunkyläläisten ohjelmaan kuului vielä kolme harjoitusottelua, joiden tulokset olivat TPS–Gnistan 2–0, Gnistan–KäPa 3–2 ja FC Lahti–Gnistan 2–2.

Viime lauantaina Gnistan pelasi seurahistoriansa ensimmäisen Veikkausliiga-ottelun, jossa se kaatoi kotiyleisönsä edessä FC Interin Joakim Latosen ja Vertti Hännisen osumilla maalein 2–1. Gnistan joutui tappioasemaan neljän minuutin pelin jälkeen, mutta tasoitti jo yhdeksännellä minuutilla Latosen rangaistuspotkumaalilla. Voittomaaliksi jäänyt Hännisen osuma syntyi komealla laukauksella 36. minuutilla. Toisella jaksolla Gnistan joutui puolustuskannalla ja parhaat paikat loi Inter, mutta kotijoukkueen johto piti loppuun asti.

Liigacupissa Gnistanin maalinsuulla nähtiin enimmäkseen Jiri Koski, mutta harjoitusotteluiden loppua kohden ja Veikkausliiga-avauksessa torjuntavastuu oli helmikuun puolivälissä lainasopimuksella joukkueeseen liittyneellä Mathias Nilssonilla.

Gnistanin joukkue

Helsinkiläisten uudeksi päävalmentajaksi valittiin Jussi Leppälahti, jonka edellinen päävalmentajapesti KTP:ssä päättyi viime elokuussa. Leppälahti johti aiemmin JIPPO:n Kakkosesta Ykköseen kauden 2020 päätteeksi ja KTP:n Ykkösestä Veikkausliigaan syksyllä 2022.

Edellä mainittujen Jiri Kosken ja kolme viime kautta Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen Mathias Nilssonin ohella Gnistanin maalivahtikolmikon täydentää Kasper Hietanen. Puolustukseensa oulunkyläläiset saivat vahvistuksiksi kokeneet Jukka Raitalan, Teemu Penninkankaan ja Juhani Ojalan, joista ensimmäinen valittiin joukkueen kapteeniksi. Gnistanin viime kauden peliaikakuningas, laitapuolustaja Jean-Claude Mabinda jatkaa myös joukkueen takalinjoilla.

Uusista keskikentän vahvistuksista sarja-avauksessa voittomaalin tehnyt Vertti Hänninen pelasi viime kaudella SJK:sta lainalla Liettuan pääsarjassa FC Džiugas Telšiaissa. Ghanalainen David Agbo siirtyi Gnistaniin FC Interistä. Benfican akatemiassa juniorivuosiaan viettänyt portugalilainen Tomás Castro saapui Oulunkylään Belenenses SAD:n riveistä.

Kokenut norjalaishyökääjä Jonas Enkerud vietti kaksi viimeisintä kautta kotimaansa pääsarjassa Hamarkameratenen joukkueessa. Maaliskuun lopulla Gnistanin kanssa sopimuksen tehnyt bosnialainen laitahyökkääjä Benjamin Tatar on pelannut urallaan kotimaansa liigan ohella Kroatian, Saudi-Arabian, Kuwaitin sekä Kazakstanin pääsarjoissa. Tatarin tilillä on myös neljä A-maaottelua ja kaksi Bosnia-Hertsegovinan mestaruutta.

Gnistanin hyökkäyspään rooleissa jatkavat myös viime kauden tehomiehet Joakim Latonen ja vuosilta 2021–2022 Ilveksestäkin tuttu Momodou Sarr. Ykkösessä 18 ottelussa 18 maalia tehnyt ja vuoden pelaajaksi valittu Latonen osui myös Veikkausliigassa heti avauskierroksella. Ilveksestä Gnistaniin siirtynyt Sarr teki viime kaudella 21 sarjaottelussa kuusi maalia ja kirjautti kahdeksan maalisyöttöä.

Ilves–IF Gnistan
Lauantaina 13.4. klo 14.00
Tammelan Stadion
Tammelankatu 25, 33500 Tampere
Liput ja kausikortit: Lippu.fi/ilvesfootball
Ottelulähetys: Ruutu.fi

Poikkeusjärjestely stadionilta poistumiseen

Stadionin BC-kulmauksessa (Kalevan Puistotien ja Tammelankadun kulma) on toistaiseksi käytössä poikkeusjärjestelyt. Järjestelyistä johtuen ottelun jälkeen stadionilta poistuminen on BC-kulmauksen sijaan palvelukäytävällä sijaitsevan huoltotunnelin kautta. Otteluun saapuessa voit kuitenkin käyttää myös BC-kulman sisäänkäyntiä. Muut portit ovat normaalisti käytössä myös poistuessa stadionilta.